ZIMSKI POPUSTI do -70% →Varen nakup → Brezplačna vračila za vse izdelke do 365 dni | Vračilo denarja v 14 dneh

ZIMSKI POPUSTI do -70% →Varen nakup → Brezplačna vračila za vse izdelke do 365 dni | Vračilo denarja v 14 dneh

5 preverjenih nasvetov
za delo od doma

Nekaj časa je lahko zabavno. Vožnjo v pisarno je zamenjalo delo iz postelje, formalne obleke pižama. Nenadoma pa se vam zgodi, da dan preživite ob gledanju telenovel, zvečer pa se trudite z nedokončanim delom. Delo od doma je lahko odlično, vendar morate vedeti, kako ga opravljati. Preverite nasvete za učinkovito delo od doma.

1. Prepričajte se, da morate v pisarno.

Nastavite budilko na uro, kot če se odpravljate v pisarno. Je mamljivo, a ne ostanite v pižami. Pripravite si dober zajtrk, popijte kavo in lotite se dela. Če vaši možgani najdejo najmanjši sum, da bi lahko danes počivali, bodo popustili.

Držim se svoje običajne dnevne rutine. 05:30 zbujanje, telovadba, hladna prha, ličenje, meditacija, sprehod s psom in nato ob 08:00 sedim za računalnikom.

Silvia, Brand manager

V večini primerih, ko imamo pred sabo neprijetno ali težko nalogo, jo odložimo. S tem se po nepotrebnem obremenjujemo in ves dan je naporen. Zato se vsako jutro usedite k dnevniku, poglejte, kaj imate pred seboj, in najtežje naloge opravite takoj.

Enaka vsakodnevna rutina v neskončnost lahko povzroči občutek dolgočasja in žalosti. Če lahko, vsak dan načrtujte malo drugače. V ponedeljek opravite klice, v torek načrtujte delo, v sredo si privoščite dobro kosilo in zagotovo se boste domislili še česa.

Delo od doma ni trdnjava samote, zato ne prenehajte komunicirati s sodelavci. Razmislite, kdaj je dovolj poslati e-pošto, objaviti sporočilo na klepetu podjetja in kaj je bolje urediti po telefonu. Odlična delovna ekipa je eden od najpogostejših razlogov, zakaj smo radi na delovnem mestu, zato poskrbite za dobro vzdušje tudi na daljavo.

2. Idealen delovni kotiček: slušalke v ušesih, kabli pod nadzorom in dvignjena glava

Ne potrebujete celega kabineta, ampak le majhen prostor, ki je samo vaš. Pisalna miza in delovni stol. Morda boste ugotovili, da vam ustreza, da se včasih lotite dela kar za jedilno mizo.

Dobra stran dela na domu je, da lahko svoj kotiček prilagodite svojim potrebam. V pisarni lahko poleti zaradi klimatske naprave škrtate z zobmi ali ne morete odpreti okna. Doma sami regulirate temperaturo, izberete svojo glasbo in dekoracijo.

Privoščite si kakovostne slušalke in predvajalnik glasbe. Prava glasba vas bo motivirala in osredotočila. Poleg tega ne boste slišali, kako se vaši malčki prepirajo na tleh za vami.

Kupila sem gramofon in kup plošč, ki jih med delom ves čas poslušam. To je odličen čas, da odkrijete nove izvajalce ali ponovno prisluhnete svojim najljubšim.

Tereza, specialistka za spletne novice

Na mizi imejte pripravljene kable, da lahko vse takoj priključite na prenosni računalnik. Zaradi preglednosti lahko kable polepite z oznakami: tiskalnik, zunanja tipkovnica itd. Pri roki imejte polnilce za vse naprave, ki jih potrebujete pri delu. Te lahko lepo shranite v predal ali na polico. Lahko pa vse shranite v posebno škatlo za polnilce, da bo vaša miza vedno videti urejena in čista.

Monitor mora biti v višini vaših oči. Če med gledanjem nagibate glavo navzdol, postavite monitor na stojalo ali kup knjig. Vaša vratna vretenca vam bodo hvaležna.

3. Na sestanke "hodite" pripravljeni

Vedno se na spletne sestanke pridružite malo prej, da se prepričate, ali kamera in mikrofon delujeta. To lahko preverite s poskusnim testom. Na primer v Skypu kliknite na svojo profilno sliko in izberite Nastavitve > Nastavitve zvoka in videa in v razdelku Video mora biti prikazan predogled kamere. Kakovost zvoka lahko preizkusite pod "Preizkus zvoka".

Ko imam sestanek, vedno izberem kotiček, kjer je najmanj nereda in je prostor za mano videti urejen. Na posnetku lahko vidite cvetje, slike in okraske.

Veronika, nabavnica

Za video klice je pomembna ustrezna osvetlitev, zato ne sedite s hrbtom proti oknu. Svetilka s senčilom prav tako poskrbi za pravo mehkobo na vašem obrazu. Bela svetloba vam pomaga pri osredotočanju in izboljša razpoloženje.

Pri koncentraciji mi je najbolj pomagala svetilka na mizi. Tudi podnevi... ja, in mora biti lepa!

Gabriela, spletna vsebina

4. Uspešno se izognite vsem pastem domače pisarne

Nihče vam ne pove, kdaj morate kaj storiti. Nihče ne vidi, da ste na Netflixu pogledali še eno epizodo svoje najljubše serije in nihče vas pri delu ne nadzoruje. Kako se upreti skušnjavi?

Če lahko, brskajte po internetu v anonimnem načinu. Ne bo tako lahko preverjati družabnih omrežij, piškotki pa vas ne bodo spomnili, da ste včeraj v košarico v nakupovalni mrzlici vrgli sveče in lučke. Skrijte tudi telefon in ga v roke vzemite le nekajkrat na dan.

Največja težava je, da oba s fantom delava od doma. Živiva v majhnem stanovanju, zato si izmenično deliva mizo in kavč. Nikoli pa ne delajte iz postelje! To je za spanje in ne za delo. Tam smo manj produktivni in imamo več možnosti, da zaspimo. Da ne omenjam bolečega hrbta.

Ksenia, nabavnica

Tudi drugi člani gospodinjstva, ki pogosto ne razumejo, da niste na dopustu, vam lahko otežijo delo. Jasno jim povejte, kdaj se lahko pogovarjajo z vami in kdaj potrebujete mir. Razdelite rutinske dejavnosti, kot sta čiščenje in kuhanje. Nekaterim ljudem ustreza, da svojo delovno obremenitev prepletajo s kratkimi opravili. Vzemite si na primer 45 minut za urejanje e-pošte in nato 5 minut za pranje perila.

S fantom sva se zaradi tega preselila v skupno stanovanje. Odlično je, če vam nekdo pogreje kosilo ali skuha kavo. Zato seveda zelo uživam v domači pisarni.

Aneta, Agentka v klicnem centru

Delovni dan naj se jasno zaključi. Ob koncu dela zaprite prenosni računalnik in pojdite na sprehod ali jogo. Če imate le en računalnik, naj bo to delovni računalnik, povezan z monitorjem in zunanjo tipkovnico, ko pa berete novice, gledate serije ali nakupujete, ga odklopite.

5. Poskusite ohraniti humor

Morda ste od doma delali le občasno ali pa je to vaša prva izkušnja in zdaj ugotavljate, kaj vam manjka za opravljanje dela. Ne bojte se šefa prositi za ustrezen stol, dodatno tipkovnico ali drug monitor. Pustite sramežljivost ob strani. To je nov položaj za mnoga podjetja in zaposlene in morda zdaj s skupnimi močmi določamo smer, kako bodo delovni procesi videti v prihodnosti.

Včasih bo med videokonferenco pri vratih pozvonil kurir, včasih se bo po tipkovnici vašega sodelavca sprehodila mačka, včasih pa se vam sploh ne bo mudilo upoštevati naših nasvetov. To je v redu. Ne pritiskajte preveč nase ali na druge, stvari gredo občasno narobe in pomembno je, da se znate temu nasmejati. Priznajte, da si danes še niste počešali las, in se široko nasmejte.

Svojim sodelavcem pošiljam smešne gife ali jih vprašam, kako jim gre danes. Včasih se po službi pogovarjamo ob kozarcu vina.

Miša, Urednica revije

Vse za domačo pisarno, v katero boste radi hodili