7 nasvetov za užitne rastline za vrt in balkon

Flera · 31. maj 2022

Radi pridelujete in obirate na cvetličnih gredicah ali v cvetličnih lončkih na balkonu in vrtu? Pridobite nasvete o tem, katere rastline je vredno gojiti.

Uživajte v jagodah in zeliščih

Na terasi ali pred vrtu uporabite jagodno lunico (Fragaria vesca 'Alexandria'), ki se dobro obnese kot ravna podrastna trajnica, na primer pod grmovjem ali za zapolnitev praznega prostora v gredici s trajnicami, hkrati pa je privlačna z cvetovi in ​​užitni plodovi, ki se pojavljajo v skozi vse poletje. Prednost je hitro širjenje s pomočjo vinske trte. Poleg tega se mladi listi uporabljajo v medicinske namene.

Lamarckova mušnica, ki jo poznamo pod imenom indijska borovnica, je uporabna na skoraj vsakem vrtu. Vse leto je lep večji grm, ki ga lahko uporabimo med grmovnicami ali kot zanimiv soliter z več stebli ob terasi. Sveže dozoreli sadeži so okusni in iz njih je mogoče pripraviti več izdelkov. Samo pri žetvi moraš biti hitrejši od kos.

Nasvet: Poleg sadnega drevja, grmovnic in gozdnih jagod, ki so primerne za vsak vrt, sončne grede dopolnite z zelišči. Na sušoljubni gredici se dobro obnesejo origano, drobnjak in saturnik, ki so vsestranski in jih lahko nabiramo tudi čez zimo.

Grmovnice in netradicionalna zelišča primerna tudi za balkon

V večji lonec posadite domači dren (Cornus mas), ki bo kot rastlina z več stebli lep element na majhnem vrtu ali terasi. Primeren je tudi za vrt: v pasu z divjim grmičevjem kot hrana za ptice, lahko pa ga gojimo tudi kot obrezano živo mejo.

Eksotična alternativa: Posadite čudovito japonsko vrsto dresnika Cornus cousa 'Milky Way'. Ima čudovite bele cvetove - listi in plodovi so užitni.

Manj uporabljene zdravilne trajnice vključite v užitni del vrta. Pogosto jih lahko uporabljate cele, od korenine do cveta. Naša najljubša rastlina v tej kategoriji je trenutno lepo cvetoč Slez - Althaea officinalis.

Nasvet za vrt: Naše najljubše so češnje. Niso le sezonsko sadje, temveč čudovita drevesa, ki so ravno prav velika za vsak vrt. Spomladi lepo cvetijo, jeseni se njihovi listi obarvajo rumeno, predvsem pa vse poletje zagotavljajo prijetno senco.

Nasveti za gojenje na balkonu

• Na balkonu postavite samozalivalne cvetlične lončke, da bodo vaše rastline lažje preživele čas, ko vas ni doma.

• Prebereti si vse o novem trendu urbano vrtnarjenje in spremenite vaš balkon v pravo zeleno oazo.