DIY: Igralne kocke za najmlajše

Eva Kovářová · 24. maj 2022

Skupaj z nami izdelujte kocke iz blaga za najmlajše otroke, ki začenjajo odkrivati svet. Vse, kar potrebujete, je nekaj ostankov blaga in kocko iz pene.

Za pripravo kocke pripravite:

• Kocka iz pene, ki meri 10x10 cm.
• 6 kosov tkanine velikosti 13x13 cm (1,5 cm za dodatke za šive) ali z likalnikom pritrjen flis za ojačitev.
• Trakovi iz blaga za izdelavo vrvic (uporabili smo 9 trakov iz blaga 4x15 cm in en trak 8x15 cm, pri čemer smo upoštevali 1,5 cm dodatkov za šive).
• Dve leseni kolesi, silikonske in lesene kroglice, vrvica.
• Šivalni stroj, nit, igla, bucike, škarje, lesena žlica ali palčka.

Kako narediti kocko za dojenčke:

1. Pripravite blago, polnilo, kroglice itd.
2. Najprej iz blaga izrežite 6 kvadratov velikosti 13x13 cm; uporabili smo blago z različnimi teksturami, ki razvijajo otrokov občutek za dotik (bombažno platno, bombaž z valovitim tkanjem, mehak pliš in muslin). Tkanine je dobro predhodno oprati in zlikati, lahko pa jih tudi utrdite z volno, vendar to ni potrebno.
3. Robove trakov sešijemo vzdolž daljše in ene krajše stranice ter s paličico ali palčko obrnemo tkanino in jo zlikamo. Delo si lahko olajšate z uporabo že pripravljenih trakov.
4. Razmislite, kako bo videti kocka, in jo položite na podlogo. 5. Začnite šivati. Vzemite prva dva kvadrata, vstavite vrvice z ličnic, dobro stisnite in prešijte.
6. Če šivate trakove ali vrvice, jih zašijete dvakrat. Tanjše vrvice zavarujte z vozlom na notranji strani.
7. Štiri kvadrate sešijemo v vrsto. Nato z zgornjega in spodnjega roba sešijemo še dva in ju na koncu sešijemo skupaj. Zadnja dva robova pustite nesešita, najbolje tam, kjer ni prišit noben dodatek.
8. Vstavite kocko pene v tkanino in preostala dva robova ročno zašijete s skritim šivom.

Več nasvetov o okraskih in igračah za dojenčke

• Polepšajte otroško sobo preprosto z nalepkami. Ponujamo čudovite cvetlične in živalske motive tako za punčke kot za fantke.

• Poskusite narediti igralno podlogo za otroka.

• Kaj pa preproga za otroško sobo? Priporočamo mehko bombažno ali barvno otroško preprogo. V ponudbi imamo preproge z Disneyjevimi motivi ali priljubljene preproge s cesto, mestom in pokrajino, na katerih se otroci lahko igrajo.