Kako se znebiti prahu

Prah v stanovanju lahko povzroči težke alergije. Vsak dan se naseli v preproge, zavese, pohištvo in posteljino, in takoj ko se ga znebimo, se takoj začne tvoriti nov sloj. Žal se prahu ne moremo dokončno znebiti, lahko pa ga vsaj zmanjšamo na minimum. Svetovali vam bomo, kako to storiti.

Nastanek prahu

Prah so trdni delci, ki vsebujejo plesni, bakterije, cvetni prah, pršice in druge neželene snovi. Nastane lahko v naših domovih ali pa pride od zunaj s prezračevanjem. Nekatere delce ustvarijo neposredno ljudje. To so odmrla koža, živalska dlaka, lasje ali kepice dlak. Predvsem cvetni prah, ki lebdi v zraku, povzroča hude alergije na prah.

S čim brisati prah

Prah je najbolje brisati s krpami iz mikrovlaken, ki imajo močno absorpcijsko sposobnost in po brisanju ne ustvarjajo madežev in madežev na pohištvu. Za težko dostopna mesta ali predmete, kjer ne morete uporabiti vode, uporabite sesalec za prah. Pri brisanju prahu vedno obrišite od zgoraj navzdol, da živalski prah ne pade na že očiščene površine.

Kako se znebiti prahu v stanovanju

1. Uporabite vlažno krpo

Nikoli ne brišite prahu s suho krpo, saj ga tako ne boste obdržali na krpi. Krpa mora biti vlažna, vendar ne premokra, da na pohištvu ne nastanejo madeži. To velja tako za brisanje prahu s pohištva kot za brisanje tal.

2. Redno sesajte

Preproge absorbirajo veliko prahu, ki ga je treba redno sesati. Veliko bolj praktična rešitev je, da si kupite preprogo, ki jih je mogoče prati.

Ne smete pozabiti niti na kavč. V njegovih gubah se pogosto zadržuje prah. Če iščete nov kavč in ste alergični na prah, razmislite o usnjenem kavču. Prah se nanj ne prilepi tako močno.

3. Pogosteje perite tekstilne dodatke

Tekstilni dodatki, kot so zavese, pregrinjala, odeje ali blazine, lahko ustvarijo prijetno vzdušje, vendar lahko vaš dom spremenijo tudi v zbiralnik prahu. Največ prahu se nabere na tekstilnih izdelkih. Zato te pripomočke operite vsaj vsakih 14 dni.

4. Ne pozabite na posteljo

V postelji preživimo veliko časa, zato morate zanjo ustrezno poskrbeti. Vsaj enkrat na teden dobro pretresite odejo. Če je mogoče, jih stresajte na prostem, na balkonu ali skozi okno. Enkrat tedensko zamenjajte tudi posteljnino.

NASVET! Ali ste vedeli, da lanene rjuhe odbijajo prah? Če imate alergije, jo morate vsekakor nabaviti.

5. Čiščenje prahu z računalnika

Tudi na računalniku ali prenosnem računalniku se lahko nabere veliko prahu. Preden začnete čistiti, se prepričajte, da je računalnik izklopljen. Nato z vlažno krpo ali bombažnimi palčkami nežno odstranite grobo umazanijo in očistite drobne delce. Uporabite lahko tudi prazno steklenico z razpršilom. Stisnjen zrak v razpršilniku bo odpihnil prah s tipkovnice.

Potrebujete pomoč pri čiščenju in urejanju doma?