Nasveti za lažje likanje perila

Medtem ko je za nekoga likanje oblačil prijetna sprostitev, je za drugega eno od mnogih dolgočasnih opravil v neskončnem krogu gospodinjskih opravil. Toda cilj je za vse enak: doseči najboljše rezultate s čim manj truda.

Zato smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali likanje.

1. Pametno pranje

Pot do učinkovitejšega likanja se začne z izbiro programa pranja. Preprosto pravilo je, da in zato porabite manj časa za likanje.

Prav tako perilo dobro stresite, ko ga vzamete iz stroja, saj se bo tkanina raztegnila, vi pa si boste prihranili težave s ponovnim sedenjem za likalno desko.

2. Ne pustite, da se perilo izsuši

Še en trik, ki olajša likanje, je, da perilo prej pospravite s stojala. Prepričajte se, da je še vedno rahlo vlažno. Ugotovili boste, da se likalnik lažje spopade z gubami kot na suhi površini.

3. Razvrstite perilo

Za učinkovito likanje perila razvrstite kose glede na temperaturo, ki jo potrebujejo. Začnite z najnižjo temperaturo, ki jo potrebujejo poliester in umetna vlakna. Na koncu zlikajte bombažne in lanene tkanine, ki zahtevajo najvišjo temperaturo.

Ne pozabite odstraniti tudi vlaknenih muck. Z odstranjevalcem vlaken je to skorajda enostavno.

4. Preverite likalnik

Preden likalnik uporabite, preverite v kakšnem stanju je. Likalna površina mora biti popolnoma čista, da ne uničite perila. Prepričajte se tudi, da se v njem ni nabral vodni kamen.

5. Koristna uporaba likalne deske

Kakovostna deska ni le deska, na kateri likate oblačila. Z nekaj "pripomočki" je lahko bistveno bolj praktična. S predalom, držalom za kabel in stojalom za shranjevanje boste imeli vse pri roki in nič vas ne bo oviralo.

Če uporabljate tudi posebno večplastno prevleko za likalno desko, morate tkanino likati le z ene strani. S tem prihranite čas, kot tudi denar.

Potrebujete še kakšen navdih?