Je žar tudi za vas simbol poletja? Topli večeri vas vabijo, da pripravite nekaj okusnega na žaru. Če vam primanjkuje idej, imamo za vas manj tradicionalne dobrote za peko na žaru. V mislih imamo tudi vegane.
Ali ste se že prenajedli zelenjave z žara? Romana je za vas pripravila veganska nabodala s falafelom na žaru. Recept je enostaven, v kuhinji boste porabili najmanj časa.
• 190 g veganskega falafla (Romana je uporabila Garden Gourmet),
• 1 rdeča paprika,
• 1 rumena paprika,
• 1 mala bučka,
• 1 rdeča čebula,
• oljčno olje,
• zeliščna sol.
1. V skledo dajte približno 2-3 žlice oljčnega olja in 1 žličko zeliščne soli. Papriko očistite in jo narežite na kvadrate velikosti približno 3x3 cm.
2. Bučke narežite na približno enake kose kot papriko.
3. Vse skupaj dajte v skledo in dobro premešajte z oljem.
4. Čebulo olupite, razrežite na četrtine in vsak del prerežite na pol.
5. Bambusova nabodala da se ne zažgejo. Poskusite lahko tudi upogljivih žičnih nabodal Twister.
6. Posamezne sestavine začnite zlagati na nabodala. Nadaljujete lahko na naslednji način - rumena paprika - čebula - bučke - falafel kroglica - bučke - čebula - rdeča paprika.
7. Pripravljena nabodala položite na vroč žar in jih z vseh strani popečite (pecite počasi, da se vsa zelenjava lepo zapeče).
To je odličen recept za žar, ki ga dopolnite s solato in tako pripravite lahko kosilo.
• 1 paket sira halloumi,
• 100 g slanine,
• 100 g solatne mešanice,
• 4-6 majhnih paradižnikovt,
• oljčno olje,
• italijanske začimbe.
Za preliv:
• 2 žlici olivnega olja,
• 1 čajna žlička medu,
• ½ čajne žličke dijonske gorčice,
• sol,
• poper.
Za slano granolo:
• različne vrste oreščkov,
• sezam (črni in beli),
• oljčno olje,
• sol.
1. 1. Najprej pripravite preliv tako, da zmešate vse sestavine - oljčno olje, med, gorčico, sol in poper.
2. Sir halloumi narežite na približno 1,5 cm debele rezine, jih pokapajte z oljčnim oljem in začinite z italijanskimi začimbami.
3. Sir na obeh straneh zapečite na žaru. Na žaru popečite tudi rezine slanine.
4. Solato dajte v skledo s prelivom in premešajte. Postrezite jo na krožniku in po vrhu narežite češnjev paradižnik.
5. V ponev dajte nekaj kapljic oljčnega olja in ga segrejte na srednjem ognju.
6. Različne vrste oreščkov (npr. lešnike, pinjole, pekanove oreščke, pistacije) grobo sesekljajte in jih pražite do zlato rjave barve.
7. Proti koncu granoli dodajte nekaj sezamovih semen in jo posolite.
8. Na solato položite sir halloumi z žara, koščke slanine in po vrhu potresite slano granolo.
Uživajte. Dobrote z žara lahko postrežete na čudovitem pladnju ali lončenem krožniku.