Menu
5 € za vasRegistracijaPrijava5 € za vasKošarica
Domov Domov Navdih

Éclairs: doma pecite okusno francosko pecivo

Barbora Říhová · 17. maj 2022

Poiskusite tradicionalno francosko sladico Éclair. Testo napolnimo s kremo, nato pa potopimo v čokolado in okrasimo. Sladko in kremasto. Preverite naš recept.

Nasveti za pripravo testa

• Testo ni težko pripraviti, najtežji del je peka - med peko nikoli ne odpirajte pečice, nenaden padec temperature lahko povzroči, da se testo sesiri. In tega ni mogoče popraviti.

• esta ne pecite na vročem zraku, temveč le na spodnjem in zgornjem ogrevanju.

• Testo običajno stisnemo na pekač s pomočjo vrečke za dekoriranje z odrezano konico premera približno 1 cm.

• Dolžina je približno 6 do 10 cm, v našem receptu je dolžina 7 cm.

• Za nadev potrebujete ozko in daljšo konico. Če je nimate, lahko eklerje po dolžini prerežete in jih napolnite s kremo.

• Pri pripravi krem naj bodo sestavine vedno na isti temperaturi.

Katere sestavine potrebujete?

Za testo potrebujete:
• 125 ml mleka,
• 125 ml vode,
• 100 g masla,
• 1 žlica sladkorja,
• 150 g gladke moke,
• 3 - 4 jajca,
• ščepec soli.

Za nadev potrebujete:
• 500 ml mleka,
• 1 vanilijev puding,
• 100 g sladkorja iz zdroba,
• 1 žlica vanilijevega sladkorja,
• 3 rumenjake,
• 150-200 ml smetane za stepanje,
• sadni pire/marmelada po okusu,

Za dekoracijo:
• sveže maline,
• posušene maline,
• 100 g kakovostne čokolade (vsaj 55 %),
• 2 čajni žlički kokosovega olja (lahko izpustite).

Iz te količine boste dobili približno 20-25 kosov.

Postopek

Pripravite in specite testo:
1. Mleko, vodo, maslo, sladkor in ščepec soli dajte v ponev in segrevajte na srednji temperaturi, dokler se maslo popolnoma ne stopi.
2. Ko se mleko segreje, maslo stopi in se začnejo delati mehurčki, vmešajte moko in povečajte temperaturo.
3. Močno premešajte moko in z valjarjem testo "obtolcite" okoli lonca. Večkrat ga prevrnite - bolje in temeljiteje kot je opečen, boljši bo po peki in bolj se bo napihnil.
4. Počakajte, da se testo ohladi, in nato vmešajte jajca - vmešati jih je treba postopoma, eno za drugim.
5. Če je testo zelo gosto, dodajte še tretje jajce, ko ga vmešate v testo. Praktično vedno dodam 4. 6. Konsistenca mora biti ravno pravšnja, da drži obliko in ne teče, vendar ne pregosta, da jo zlahka razpršimo po pekaču.
7. Pečico segrejte na 180 °C. Zgornje in spodnje ogrevanje, testa ne pecite na vročem zraku. 8. Na pekač položite papir za peko, testo dajte v slaščičarsko vrečko z odrezano konico in na pekač nanesite 6-7 cm dolge trakove. Razporedite jih v večjih presledkih, saj se bo testo močno napihnilo. Oglejte si naša slaščičarska orodja.
9. Testo lahko rahlo poškropite s hladno vodo ali ga posujete s sladkorjem v prahu - oboje preprečuje razpokanje.
10. Eklerje pecite v spodnjem delu pečice 35-45 minut, dokler ne postanejo zlati. Prvih 25 minut ne odpirajte pečice. Če bi spremenili temperaturo, bi se testo takoj sesedlo.
11. Po peki je dobro, da na dnu vsakega testa naredite majhno luknjico, na primer z zobotrebcem, da lahko para uhaja.
12. Ko se pečeni eklerji ohladijo, vanje z ozko konico za polnjenje naredite dve luknjici - po eno na vsakem koncu, skozi kateri boste nato nadevali kremo.

1. Kremo začnite pripravljati dan prej. V ponev dajte vse sestavine za kremo, razen smetane, ki jo boste uporabili naslednji dan. Vse skupaj temeljito premešamo z metlico za stepanje in med nenehnim mešanjem kuhamo na nizki temperaturi, dokler se ne zgosti kot klasični puding. Ko se puding zgosti, ga prekrijte s folijo za živila.Shranjujte v hladilniku.
2. V ohlajeni čvrsti puding vmešajte stepeno smetano. Po okusu lahko dodate še več sladkorja v prahu.
3. Po želji dodajte malo sadnega pireja ali marmelade (vendar jo najprej ohladite v hladilniku).

Dekoracija
1. V vodni kopeli stopite čokolado in dodajte kokosovo olje.
2. S kremo napolnite luknjice na dnu banan, ki se bodo začele napihovati. Če boste dali preveč smetane, se bo začela cediti in lahko počila.
3. Napolnjene banane potopite v čokolado in preden se čokolada strdi, posujte z zmletimi liofiliziranimi malinami.
4. Na koncu okrasite s svežimi malinami in postrezite na krožniku.

Dobro je vedeti: liofilizirano sadje se po odprtju zelo hitro razmoči.