Vse za kopalnico do 15% ceneje | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Majhno stanovanje z odlično izkoriščenim prostorom

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Tokrat smo se prenove lotili v majhnem blokovskem stanovanju, kjer prebiva Martina s svojima otrokoma. S premišljenim načrtom smo izkoristili vsak prostor in poskrbeli, da imajo sedaj vsi družinski člani prostor zase.

Naj vas navdihne preobrazbo najmanjšega stanovanja v tej seriji, ki sta jo izvedla oblikovalca Kamila Douděrová in František Kobližka.

Iz majhnega dvoosobnega v sodobno trisobno stanovanje

Bivanje v majhnem stanovanju v bloku je od Martine in njenih dveh otrok zahtevalo ogromno prilaganja. Medtem ko je šestnajstletni Jiri imel svojo sobo že v prejšni razporeditvi, sta si Martina in njena trinajstletna Daniela hči delili dnevno sobo s kuhinjsko nišo.

Martinina želja je bila torej ustvariti prostor za vsakega člana družine, kjer bi se lahko odmaknil in sprostil.

Iz miniaturnega dvosobnega stanovanja je oblikovalcem uspelo oblikovati funkcionalen dom s tremi spalnicami. To so dosegli tako, da so v kuhinjskem prostoru zgradili steno, v katerem so ustvarili spalnico za Martino. Na drugi strani stene pa so ustvarili sobo za Danielino.

Prava dekliška soba

Daniela si je že od nekdaj želela svojo sobo. In oblikovalci so to uresničili. S pomočjo nove razporeditve jim je uspelo ustvariti prijetno notranjost z veliko prostora za shranjevanje, čeprav le na nekaj kvadratnih metrih.

Za občutek zračnosti so oblikovalci stavili na preprosto, svetlo pohištvo, ki so ga poživili s tapetami v kubističnem slogu in pisanimi dodatki. K prijetnosti pripomorejo tudi dekorativne blazine, sivo-rožnata preproga in stolček, ki ga Daniela lahko uporablja kot puf, otoman ali kot stransko mizico.

Soba najstnice vključuje tudi kozmetični kotiček, sestavljen iz sive komode in velikega okroglega ogledala, ki vizualno poveča notranjost.

Dekliška soba pred preobrazbo

Dekliška soba po preobrazbi

Minimalistična in prilagodljiva kuhinja

Med spalnico in dekliško sobo so oblikovalci ustvarili prostor, v katerega so umestili kuhinjo. Vendar je bilo treba dobro izkoristiti vsak centimeter.

Sedežno površino so zato rešili z zložljivo mizo in subtilnimi zložljivimi stoli, ki jih je mogoče obesiti na steno, ki jo krasijo sive ploščice. Tako je stena zaščitena pred umazanijo, poleg tega pa v notranjost vnese pravo dozo strogega minimalizma.

Preprosta sivo-bela kuhinjska omarica s sijajnimi vrati se odlično ujema s tem konceptom, saj vizualno poveča notranjost in ji daje sodoben videz.

Ker v kuhinji ni vira naravne svetlobe, so oblikovalci poskušali zagotoviti dovolj umetne osvetlitve, kar jim je uspelo z stenskimi svetilkami s premičnimi in vrtljivimi ročaji.

Dnevna soba in spalnica v enem prostoru

Oblikovalci so na očarljiv način rešili tudi spalnico za mamo. Da bi zagotovili več prostora, so vse shranjevalne prostore umestili pod stropom. Podobno kot v kuhinji so uporabili svetle omarice. Poleg tega so za osvetlitev na dno omaric namestilii LED ploščice.

Televizor sta obesila na krajšo steno, v kot pa sta dodala mizico za shranjevanje.

To jima je omogočilo, da sta v sobo postavila raztegljiv kavč, ki ga Martina zlahka spremeni v udobno zakonsko posteljo.

Sveče, okrasne blazine in preproga so dopolnili prijetno vzdušje.

Prepletanje barv in materialov

Da bi bilo stanovanje videti skladno, so oblikovalci upoštevali enako barvno in materialno paleto v vseh prostorih. Prostor so poenotili tudi z novimi talnimi oblogami, vrati in ploščicami velikega formata. Te so bile uporabljene tudi za del hodnika.

Dizajnerjem je tako uspelo zgraditi majhno, prijetno stanovanje, v katerega se bodo vsi njegovi stanovalci radi vračali.

Hodnik pred preobrazbo

Hodnik po preobrazbi

Ustvarjalci prenove

Oblikovalca Kamila Douděrová in František Kobližka sta bila odgovorna za preoblikovanje te notranjosti.