-20% na kavče na zalogi s kodo UDOBNO20 | Prihranite že danes →
Pomlad doma in na prostem | Poiščite navdih →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

DIY: Kako izdelati cvetlični lonček iz pralnega papirja

Mirka Sichrovská - 23. junij 2022
Izdelajte svoj cvetlični lonček ali košarico iz pralnega papirja. Uporabite ga lahko tudi za izdelavo škatel za shranjevanje, na primer v kopalnici ali otroški sobi. Če pa na izdelek narišete svojo sliko ali napišete besedilo, lahko ta morda postane celo izvirno darilo.
Cvetlični lonček iz pralnega papirja

Cvetlični lonček iz pralnega papirja

Kaj boste potrebovali za izdelavo lončka?

- pralni papir,
- škarje,
- ravnilo/meter,
- sponke,
- šivalni stroj.
Potrebščine za izdelavo pralne košarice oz. cvetličnih lončkov

Potrebščine za izdelavo pralne košarice oz. cvetličnih lončkov

Namakanje pralnega papirja

Namakanje pralnega papirja

Kako izdelati košarico iz papirja?

1. Za manjšo košarico, visoko približno 12-15 cm (odvisno od pregibanja zgornjega roba), izrežite kos pralnega papirja v velikosti 37x20 cm. Za dno pripravite krog s premerom 12 cm. Za večjo košaro, visoko približno 15-20 cm (odvisno od pregibanja zgornjega roba), izrežite kos pralnega papirja v velikosti 47x23 cm. Dno naj bo krog s premerom 16 cm.

2. Vse pripravljene kose papirja namočite v vodo in jih z rokami pregnetite, da jih voda prepoji. Moker papir bo lažje šivati, zaradi gubanja pa bo dobil teksturirano površino.

3. Najprej skupaj sešijte krajši stranici večjega kosa papirja tako, da obe kratki strani položite drugo proti drugi in ju sešijte na rob širine 0,7 cm. Tako boste dobili nekakšen valj. Papir je še vedno moker.

4. Pripravljeni krog s sponkami pritrdite na sešiti valj. Zgornja stran kroga je obrnjena navznoter. Krog sešijemo po vsej po obodu, tudi v širini roba.

5. Košarico obrnite od noter navzven. Če se je papir med šivanjem posušil, ga pred obračanjem ponovno namočite. Ko je moker, ga je lažje zvijati.

6. Zgornji rob košarice prepognite enkrat ali dvakrat, odvisno od vaših želja in od tega, kako visoka naj bo košara. Če v košarico postavite cvetlični lonček, priporočam, da pod lonček postavite tudi skledo.
Zašijte krajši stranici večjega kosa papirja

Zašijte krajši stranici večjega kosa papirja

Sponke bodo pomagale pri šivanju

Sponke bodo pomagale pri šivanju

Šivanje dna

Šivanje dna

Prepogibanje robov

Prepogibanje robov

Drugi izdelki iz pralnega papirja?

• Poskusite izdelati ovitek za dnevnik ali ovitek za tablični računalnik.
• Lepo so videti tudi škatle za shranjevanje, ki jih lahko uporabite v kopalnici ali otroški sobi.
Nasvet: Na koncu lahko na svojo košarico napišete sporočilo ali narišete sliko. Uporabite markerje za tekstil ali vodoodporni marker. Če se košara umaže, jo lahko ročno operete v milnici in jo pustite, da se posuši v želeni obliki.
Članek je za nas pripravila Mirka Sichrovská. Več navdiha za izdelke iz papirja lahko najdete na njenem Instagramu Wash-M-Paper.