Spomladanski 15% popust s kodo APRIL15 | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Preobrazba kopalnice: nalepke za ploščice

Za vidno preobrazbo kopalnice ni več potrebno posegati po drastičnih rešitvah ali leta varčevati. Tudi če želite začeti pri tleh.

O tem se je prepričala blogerka Izabela Perez Harriette, ko se je po nekaj letih odločila preproste svetle ploščice zamenjati s samolepilnimi vinilnimi ploščicami. Zahvaljujoč nalepkam je projekt zaključila v nekaj urah!

Spodaj preberite, ali je imela med nameščanjem kakšne težave in kako je z njimi zadovoljna po nekaj mesecih uporabe.

Koliko težav ste imeli z lepljenjem vinilnih nalepk?

Zelo malo! Uporaba vinilnih nalepk je precej preprosta, priporočam pa, da se pred začetkom dobro pripravite in načrtujete celoten postopek. Ustrezno čiščenje površine, postavitev ploščic pred lepljenjem in izbira pravega orodja bodo delo močno olajšali. Nalepke je treba na obstoječe ploščice namestiti previdno, da med njimi ne nastanejo vrzeli.

Koliko časa ste potrebovali za to preobrazbo?

Nalepke so bile na tla v kopalnici nalepljene v štirih urah. Morate pa upoštevati, da sem na približno vsako uro in pol naredila odmor za dojenje, starejši sin pa je bil ves čas buden in je to zelo očitno kazal. (smeh)

Pred preobrazbo

Po preobrazbi

Na kaj je potrebno biti pozoren pri uporabi vinilnih nalepk?

Kot sem že omenila, je najpomembneje, da ne podcenjujete predpriprave in površino temeljito razmastite. V nasprotnem primeru se bodo nalepke sčasoma začele odlepljati. Prav tako ni priporočljivo, da poskušate nalepke med nanašanjem raztegniti. Sčasoma se bodo namreč skrčile nazaj na prvotno velikost in nastale bodo vrzeli.

Imam občutek, da sva z možem malce preveč energično pritiskala nalepke z lopatico za tapete in da so se zato vinilne ploščice nekoliko raztegnile. Čez nekaj časa so se skrčile na prvotno velikost. Zato priporočam glajenje z bombažno krpo, pri čemer si le malo pomagajte z lopatico.

Ali so za namestitev potrebna posebna orodja ali naprave?

Za čiščenje in razmaščevanje površine potrebujete kis ali bencin, bombažno krpo za glajenje nalepk med nanašanjem in lopatico za tapete. Seveda pridejo prav tudi ravnilo, svinčnik, škarje in nož za tapete za prilagajanje nalepk glede na prostor. To ni draga in nedostopna oprema, Lahko jo dobite v vsaki trgovini s pripomočki za ustvarjanje ali pa na internetu.

Medtem ko se je na belih ploščicah videla vsaka pikica, je na vzorčastih tleh ne boste takoj opazili.

Ali so tla z nalepkami takoj po nanosu uporabna ali je potrebno počakati, da se posušijo?

Po tleh lahko hodite takoj po lepljenju. Pri nas smo le nekaj časa dolge kopeli naših otrok zamenjali s hitrimi tuši, da bi se izognili poplavi kopalnice z vodo.

Kako je z vzdrževanjem vinilnih ploščic? Ali zahtevajo posebno nego?

Predvsem bi rad omenila, da je zaradi zamenjave ploščic z vinilnimi vzorčastimi čiščenje kopalnice postalo bolj enostavno. Medtem ko se je na belih ploščicah videla vsaka pikica, je na vzorčastih tleh ne boste takoj opazili.

To ne pomeni, da sem od takrat nehala brisati tla, le da mi tega ni treba početi vsak dan. :) Tla vsakih nekaj dni samo obrišem z vlažnim mopom ali krpo brez uporabe detergenta. Tako je vzdrževanje enostavno in brez kemikalij, ki jih poskušam omejiti. Seveda občasno uporabim čistilo, vendar se izogibam močnim čistilom z vsebnostjo klora, saj me skrbi, da bi uničila površino ploščic.

V primerjavi s tradicionalnimi talnimi oblogami ima ta dve prednosti: je nedrseča in prijetnejša na otip.

Ali ste po nekaj mesecih uporabe zadovoljni z vinilnimi ploščicami?

Iskreno povedano, skrbelo me je, da se bodo tla sčasoma izsušila ali da se bodo nalepke začele odlepljati. Vendar se ni zgodilo nič takega. In verjamite, da sta bila dva majhna fanta in intenzivna uporaba tal dovolj velik test. Posebna obravnava ni bila potrebna.

V primerjavi s tradicionalnimi talnimi oblogami ima ta dve prednosti: je nedrseča, kar boste še posebej cenili pri vsajanju iz kadi, ter toplejša in prijetnejša na otip.

Edina pomanjkljivost so prej omenjene vrzeli, ki so nastale, ker smo se preveč trudili, da bi ploščice dobro prilepili. Naše prvotne ploščice so bile bež barve, zato na srečo te milimetrske vrzeli niso tako opazne. Na koncu pa to ne vpliva na funkcionalnost ali estetsko privlačnost.

In nazadnje - ali bi razmišljali o uporabi vinilnih ploščic v drugih prostorih?

Te ploščice bi se verjetno bala uporabiti v kuhinji, kjer bi bile izpostavljene večji obremenitvi. Vroča omaka bi se lahko razlila, nož bi lahko padel ... Na hodniku bi me skrbelo veliko peska. Si pa predstavljam, da bi jih namestila v katerikoli drug prostor.

Kako se lotiti namestitve nalepk?

Potrebovali boste:
  • vinilne nalepke,
  • kis ali bencin za očiščenje površine,
  • bombažno krpo,
  • lopatico za tapeciranje,
  • nož za tapeciranje,
  • ravnilo,
  • škarje,
  • svinčnik.
Postopek:

Odstranite folijo z nalepke in jo nalepite na gladko in čisto površino. S čisto krpo ali lopatico za tapete zgladite površino vinilne ploščice.

Vinilne nalepke lahko uporabite tudi na drugih vrstah površin, ne samo na ploščicah. Pomembno je, da je površina za lepljenje gladka in čista.

Nalepko pa lahko tudi odlepite, ne da bi pri tem tvegali poškodbe površine. Uporabite sušilnik za lase, saj je s segrevanjem nalepke zelo enostavno odstraniti. Zaradi te lastnosti pa žal niso primerne za talno gretje.