Vse za kopalnico do 15% ceneje | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Preobrazba stoletne stavbe v moderno stanovanje

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Tokrat smo z novo preobleko doma razveselili gospo Vendulo, ki je s hčerkama čez noč ostala brez partnerja. Kot mati samohranilka si je težko privoščila prenovo stoletne hiše, kjer so živeli, zato smo ji priskočili na pomoč.

Naj vas navdihne preobrazba hiše, ki sta jo izvedla oblikovalca Andrea Hylmarova in Marek Povolny.

Čist, zračen in eleganten prostor

Hišo, ki je stara več kot sto let, je kupil Vendulin mož, še preden sta se spoznala. Postopoma je začel prenavljati vrt in zadnji del hiše, nato pa je umrl nenadne smrti.

Iz solidarnosti so lastnici sosedi pomagali prenoviti streho, vse drugo pa je bilo še vedno v prvotnem stanju, opremljeno s starim pohištvom, popolnoma neustrezno kuhinjo in slabimi tlemi. Hiša je imela tudi zastarelo vodovodno in električno napeljavo, ki je bila v zelo slabem stanju.

Projektanti so zato imeli jasno nalogo - zgraditi čist, zračen in eleganten prostor, ki bo praktičen in popolnoma funkcionalen za mamo z dvema majhnima otrokoma.

Sodobna kuhinja z otokom

Da bi bila kuhinja videti zračna in svetla, so se oblikovalci odločili za svetlo barvo sten. Notranja oprema je bila izbrana v barvni kombinaciji kremno bele in temno rjave barve. Na ta način so dosegli zelo sodoben in minimalističen videz.

V kuhinji so uporabili otok s črno pipo, ki dominira v prostoru in ločuje kuhinjski del od jedilnice. Za osvetlitev sta uporabila točkovne luči in dva markantna lestenca - črnega s tremi lučmi nad otokom in visečega nad jedilno mizo, na katera je mogoče namestiti goreče sveče in tako ustvariti mehko in romantično osvetlitev.

Temni stoli iz usnja ustvarijo eleganten prostor za sedenje za velikodušno jedilno mizo v beli barvi, ki pusti izstopati kremnim pogrinjkom in kompletu sive keramike.

Kuhinja pred preobrazbo

Kuhinja po preobrazbi

Preobrazba spodobne spalnice

V primeru spalnice so se oblikovalci odločili le za subtilno spremembo. Namestili so senčila in položili nov pod, da bi povečali skladnost notranjosti.

Dodali so tudi subtilne tekstilne dodatke in barvno posteljnino zamenjali za belo s prefinjenim vzorcem.

Temno modra pletena odeja in nekaj manjših okraskov so dodali sodoben pridih videzu spalnega prostora. Sodobna notranjost je tako postala prijetna in udobna, ne glede na to, ali gre za sprostitev čez dan ali spanje ponoči.

Spalnica pred preobrazbo

Spalnica po preobrazbi

Stilski hodnik s presenetljivimi elementi

Oblikovalci so hodnik razdelili na predprostor in glavni del ter tako zagotovili zvočno, toplotno in vizualno pregrado. Druga pomembna sprememba je bila zamenjava obstoječega stopnišča z zložljivim stopniščem. Oblikovalci so ohranili prvotne niše in jih barvno uskladili z novo notranjostjo.

Zadosten prostor za shranjevanje je bil zagotovljen z črno omaro iz borovega lesa, minimalističnimi policami, obešalniki in konzolno mizico. K prijetnemu počutju je prispevala tudi oblazinjena klop. Notranji oblikovalci so dodali preproste cvetlične lončke, sliko in ogledalo v kovinskem okvirju.

Strop iz mavčnih plošč ima estetsko in praktično funkcijo, saj je ustvaril žep, ki so ga oblikovalci uporabili za namestitev napeljave in vodovodnih cevi. Zanimiv element v prostoru na hodniku je postala tudi cementna stopnica, katere nepravilna tekstura ustreza celotnemu prostoru in licu stare hiše.

Hodnik pred preobrazbo

Hodnik po preobrazbi

Ustvarjalci preobrazbe

Oblikovalca Andrea Hylmarova in Marek Povolny sta bila odgovorna za preoblikovanje te notranjosti.