Do 25 % popusta na pohištvo za dnevne sobe | Prihranite že danes →
Predstavljamo novo Bonami aplikacijo | Odkrijte njene prednosti →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Jedilni stoli

Filtri in razvrščanje
Barva
Vrsta
Material
Znižanje
Novosti
Filtri in razvrščanje
Prikazanih 48 od 389 izdelkov

Kako izbrati jedilne stole

Povprečna oseba preživi približno 3,5 leta svojega življenja na jedilnem stolu. To je dober razlog, da izberete kakovosten, udoben in lep kos. Če želite, da vaši jedilni stoli izpolnjujejo vse te zahteve, preberite, na kaj morate pomisliti pred nakupom.

1. Dimenzije jedilnega stola

Pravilno izbrane dimenzije jedilnega stola so ključnega pomena za udobno sedenje. To je seveda odvisno od višine in teže oseb, ki bodo stole uporabljale.

Običajno se jedilni kot meri glede na povprečno višino moškega (180 cm). Če upoštevamo to, je idealna višina sedeža približno 45 cm. Ta višina zagotavlja pravilno sedenje, pri katerem so kolena pod pravim kotom, stopala pa na tleh. V tem primeru naj bo miza visoka približno 75 cm. Med sedežem in spodnjim robom mize naj bo približno 30 cm razmaka, da vas stegna ne bodo pritiskala na rob mize in ​boste lahko udobno sedeli ob mizi. Za udobnejše sedenje izberite stole z zaobljenim robom sedeža.

Tudi širina sedeža je odvisna od vaše postave. Najmanjša širina naj meri 40 cm, najbolje pa izbrati stole s sedeže s širino 45 cm ali več. Stoli z nasloni za roke morajo biti vedno nekoliko širši.


Upoštevajte tudi velikost jedilne mize in prostora.

→ Za manjše prostore je priporočljivo izbrati stole z nižjim naslonom, nežno obliko in brez naslonjal.

→ Za večje prostore so primerni stoli z robustnejšo obliko in nasloni za roke, ki zagotavljajo elegantnejši videz ter udobnejše sedenje in vstajanje (upoštevajte, da nasloni za roke ne smejo biti višji od vašega komolca). Izberete lahko tudi višje naslonjalo, kar ni le estetsko, temveč tudi praktično. Še posebej ga cenijo ljudje z bolečinami v križu, saj dvignjeno naslonjalo pomaga ohranjati hrbtenico v pokončnem položaju.

Ne pozabite tudi na prostor okoli stola Najbolje je, če ta meri najmanj 1 meter.

NASVET: Preverite nosilnost stola, da se ne bi zaradi prevelike obremenitve že po kratkem času stol začel majati.

2. Material in vzdrževanje stolov

Pri izdelavi stolov prevladujeta les in kovina, na sedežih in naslonjalih pa oblazinjenje, plastika, usnje in imitacija usnja. Vsak material ima svoje prednosti. Izberite glede na vaše prioritete.

 

Jedilni stoli iz masivnega lesa so dobra izbira za tiste, ki si želijo trajnosti. Brezčasnost in kakovost sta pomembnejša od najnovejših oblikovalskih trendov.

Kovinski jedilni stoli izstopajo po svoji eleganci, se dobro kombinirajo z drugim pohištvom in jih je enostavno vzdrževati.

Oblazinjeni stoli zagotavljajo razkošen in slavnosten videz ter zelo udobno sedenje tudi pri dolgih obrokih. Poleg tega lahko dobro izbran material, barva in vzorci izboljšajo videz celotne jedilnice. Slabost stolov je, da jih je težje vzdrževati. Če imate majhne otroke, preložite nakup na poznejši čas.

Stoli z usnjenim oblazinjenjem so lepi in razkošni, vendar se pripravite na redno nego usnja in nekoliko višjo ceno. To je eden od razlogov, zakaj so stoli iz imitacije usnja vse bolj priljubljeni.

Stoli s plastičnimi sedeži so običajno subtilni, pogosto minimalistični. Hkrati so na voljo v različnih oblikah in barvah. V kombinaciji z leseno konstrukcijo zagotavljajo kakovost, prijeten videz, enostavno vzdrževanje in funkcionalnost.

Dizajn jedilnih stolov

Razmišljate kakšen stil stolov izbrati? Izberite po svojem okusu. Na voljo imate tri možnosti:

Kompleti jedilnega pohištva
V kompletu boste imeli jedilno mizo in stole iste blagovne znamke in serije, kar bo zagotovilo popolno ujemanje jedilnega pohištva. Kompleti so prava izbira za tiste, ki imajo raje enoten videz prostora ali se ne želijo spuščati v zapletene kombinacije.

Jedilni stoli v kompletu z 2, 4 ali 6 kosi
Ta možnost zagotavlja enostaven nakup z možnostjo izbire mize po vašem okusu. Ne pozabite, da se stoli ne smejo ujemati le z mizo, temveč tudi z drugim pohištvom, barvami in slogom prostora. Sete z manjšim številom stolov je mogoče dopolniti tudi z jedilno klopjo.

Kombinacija različnih jedilnih stolov
Različne oblike, barve in materiali. To možnost izberite, če imate smisel za notranje oblikovanje, saj bo v tem primeru usklajevanje več različnih stolov z mizo in preostalo notranjostjo preprosto in zabavno. Res pa je, da se kombinacija različnih stolov lepše poda k manj vpadljivi mizi.

NASVET: Izbira lesenih stolov in mize iz masivnega lesa? V idealnem primeru bi moral biti njun dekor enak. Kontrast ali zelo različni odtenki (na primer svetel les na nogah stolov in temen les na nogah mize) ne bo videti dobro.