Do -20% na izdelke v skandinavskem stilu | Prihranite že danes →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Smooth & Cooking: Kuhinja v koči v rustikalnem slogu

Ko se je blogerka Kateřina Kuranová, znana tudi kot Smooth and Cooking, odločala, kako prenoviti kuhinjo na koči, je imela že na začetku jasno idejo. Da je ne bo obremenila z nepotrebnimi stvarmi in s tem ohranila edinstveno vzdušje iz babičinih časov.

V pogovoru nam je razkrila, kako ji je uspelo uresničiti svojo vizijo. Ponudila nam je tudi nekaj nasvetov, kako ohraniti urejeno kuhinjo.
Kakšen je bil namen prenove kuhinje v vaši hiši? Kakšne so bile vaše zahteve in kako ste jih izpolnili?
Moja glavna zahteva je bila ohraniti čudovito vzdušje, ki je vladalo v kuhinji, ko je bila glavna vodja moja babica. Zato sem se odločila, da bom ohranila čim več prvotne opreme, le nekatere kose sem prenovila ali predelala. V eno od omaric smo na primer izrezali luknjo in vanjo namestili veliko keramično pomivalno korito. V kuhinjo smo dodali tudi nove predmete.

Ko jo je moja babica prvič videla, je bila ganjena, kako lepa in odlično zasnovana je. Cilj je bil torej dosežen.

Kako ste izbrali dodatke in opremo?
Nove kose smo izbrali, da bi olajšali življenje v koči in izboljšali ambient. Ko jo je moja babica prvič videla, je bila ganjena, kako lepa in odlično zasnovana je bila. Cilj je bil torej dosežen.
Imate kakšen predmet, ki vam je še posebej pri srcu?
Moje oči so vedno uprte v okvir, v katerega sem dala babičino sliko. Njen pogled je usmerjen prav na mesto, kjer najpogosteje kuham, in vedno imam občutek, da je za mano in da dejansko kuhava skupaj. Na splošno pa gre za vse kose, ki sestavljajo celoto. Turkizen grelnik se povezuje z rokavicami za peko, ki se povezujejo s kuhinjskim robotom, visečimi deskami za rezanje, kozarci, opremo za pomivanje posode, ki je narejena iz lesa in naravnih materialov. Vse ima svoj namen in svoje mesto.

Zame je največja nočna mora, ko moram poseči po nečem in se nenadoma vse začne podirati kot hišica iz kart.

Kaj vam olajša delo v kuhinji?
Zagotovo je to organizacija kuhinje. Čeprav se na prvi pogled morda ne zdi tako, saj je kuhinja zaradi količine razstavljenih stvari lahko videti kaotična, je ravno obratno. Vse ima svoje mesto, vse je dostopno in pregledno razporejeno. Zame je največja nočna mora, ko moram poseči po nečem in se nenadoma vse začne podirati kot hišica iz kart. Tako sem na primer svoje kozarce in vrče zložila na stopničasto stojalo, ki ga imam tudi doma, in od takrat imam pregled nad vsemi predmeti in zlahka prestavim tudi najbolj oddaljen kozarec.
Imate kakšne nasvete za vzdrževanje reda v kuhinji?
Organizirajte se in ne obremenjujte prostora s stvarmi, ki jih ne uporabljate. Enkrat na leto poskušam pregledati predale in preveriti, kaj je v tistem predalu samo zato, ker je tam, in kaj dejansko uporabljam. Nato stvari, ki jih ne uporabljam, vedno podarim družini, prijateljem, sledilcem ali v sosedski skupini, da lahko razveselijo druge.

Z možem sva se strinjala, da želiva kočo spremeniti v kraj, kjer se zbiramo s prijatelji in družino ter ustvarjamo nove zgodbe in doživetja.

Brez česa v kuhinji na koči ne bi mogli shajati? Kaj po vašem mnenju ne bi smelo manjkati v kuhinji na koči?
Pomivalni stroj. Mislim, da se marsikdo ne bo strinjal z mano, vendar tako je. Z možem sva se strinjala, da želiva kočo spremeniti v kraj, kjer se zbiramo s prijatelji in družino ter ustvarjamo nove zgodbe in doživetja. Te situacije se pogosto začnejo v kuhinji, vendar ne želim, da se tam končajo. Želim uživati v času v koči, biti na vrtu in uživati, namesto da nenehno stojim ob pomivalnem koritu. Zato je bila to ena od prvih stvari, ki sva jih kupila.
V kaj investirati in kje prihraniti pri opremljanju kuhinje v koči?
To je v veliki meri odvisno od stanja prvotne opreme. Mi smo imeli srečo, da je bilo vse v dobrem stanju, vendar smo vseeno investirali v nekaj stvari za naše udobje. Poleg dodatkov, ki so nam pomagali urediti kuhinjo in jo narediti praktično, so bile glavne naložbe pomivalni stroj, pomivalno korito, kuhinjski robot in grelnik za vodo.

Po drugi strani pa smo se odločili, da bomo prihranili denar tako, da bomo kar najbolje izkoristili vsak kos, ki smo ga lahko našli v njej. To pomeni več dela, vendar bo izdelek izgledal bolj pristno.

Že sanjam o krušni peči.

Kaj radi kuhate ali pečete za svoje najdražje na koči?
Nedvomno palačinke iz skute. Pripravim jih na štedilniku in kot je rekla moja prijateljica, so to najboljše palačinke, kar jih je kdaj jedla. Imajo popolnoma drugačen okus, zato že sanjam o krušni peči. Tista, ki stoji tukaj, je že v slabšem stanju, zato si počasim ogledujem izdelke in sanjarim.