Namesto večerje pred televizorjem si privoščite razkošje lepo pogrnjene mize. Videli boste, da bo vzdušje večera nepozabno. Se mogoče ne spomnite, kako pravilno pogrniti mizo? Naj vam osvežimo spomin. Izberite čudovit komplet posode, ki ga hranite za boljšo priložnost, ali pa uporabite novega in uživajte v slavnostni ali priložnostni večerji.
Priložnostno obedovanje se od slavnostnega razlikuje po številu jedilnega pribora in kozarcev. Med priložnostnimi večerjami se vam ni potrebno strogo držati pravil bontona. Pomembnih obletnic sicer ne praznujemo vsak dan, lahko pa vseeno lepo pogrnemo mizo in vsakodnevne večerje naredimo nekoliko posebnejše.
Kaj potrebujete:
Namizna dekoracija bo zaokrožila edinstveno vzdušje celotnega večera. Za sredino mize je primerna nizka vaza s svežim šopkom ali posoda s suhim cvetjem. Izberite manj aromatične cvetove, da ne bodo prekrili arom postrežene večerje.
S pomočjo sveč lahko ustvarite prijetno in intimno vzdušje. Na sredino mize postavite svečnik ali večjo svečo, okoli nje pa več manjših. Krajše in širše sveče so primerne za priložnostno večerjo in ne smejo ovirati pogleda na goste.
Na takšni večerji se pričakuje več hodov in večji izbor pijač, kar pomeni več pribora in kozarcev. Obstaja nekaj pravil o obedovanju in bontonu, ki jih morate upoštevati. Z vami bomo delili pravila, tako da se boste zabavali in uživali v večerji z veliko mero razkošja.
Kaj potrebujete :
3 najpomembnejša pravila :
1. Različni jedilni pribor za vsako jed
2. Najprej uporabite pribor, ki je najbolj oddaljen od krožnika
3. Postavite kozarce v vrstnem redu, v katerem jih boste uporabljali pri večerji
Poskusite uporabiti bolj prazničen in eleganten jedilni pribor, ki bo celotno mizo dvignil na višjo raven. Število jedilnega pribora je odvisno od števila hodov, položite položite pa lahko največ tri kose na eni strani.
Kako pa postavimo pribor? Da ne boste v zadregi kot Julia Roberts v filmu Pretty woman, vas bomo naučili preprostega pravila. Pribor, ki ga boste najprej uporabili, postavite najdlje od krožnika. Tako boste s vsakih hodom bližje krožniku.
Vilica za solato bo prva z leve, vilica za glavno jed pa bo bližje krožniku. Na desni strani krožnika je nož za glavno jed in nato jedilna žlica. Pribor za sladico položite nad krožnik.