15% popusta s kodo FEBRUAR15 | Prihranite že danes →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Osvojite osnove bontona pri mizi

Michaela Šelenberková
Michaela Šelenberková
Bonami Blogger

Namesto večerje pred televizorjem si privoščite razkošje lepo pogrnjene mize. Videli boste, da bo vzdušje večera nepozabljivo. Se mogoče ne spomnite, kako pravilno pogrniti mizo? Naj vam osvežimo spomin. Izberite čudovit komplet posode, ki ga hranite za boljšo priložnost, ali pa uporabite novega in uživajte v slavnostni ali priložnostni večerji.

Kako pripraviti mizo za priložnostno večerjo

Priložnostno obedovanje se od slavnostnega razlikuje po številu jedilnega pribora in kozarcev. Med priložnostnimi večerjami se vam ni potrebno strogo držati pravil bontona. Pomembnih obletnic sicer ne praznujemo vsak dan, lahko pa vseeno lepo pogrnemo mizo in vsakodnevne večerje naredimo nekoliko posebnejše.

Kaj potrebujete:

1. Namizni prt in pogrinjki

Pri priložnostni večerji se lahko sami odločite, ali boste uporabili namizni prt ali ne. Za vsakega člana mize pripravite pogrinjek in nanj položite krožnik za glavno jed. Poigrate se lahko z materiali, stili in barvami pogrinjkov. Danes lahko celo mešate in usklajujete krožnike in jedilni pribor. Papirnato ali platneno servieto prepognite na polovico ali četrtine in jo položite na krožnik.

2. Pribor

Na levi strani krožnika pripravite vilice, na desni pa nož, ki naj bo z rezilom obrnjen proti krožniku. Če boste postregli tudi juho, poleg noža postavite še jedilno žlico. Ker se po večerji vsekakor prileže še nekaj sladkega, položite desertno žlico vodoravno nad krožnik obrnjeno proti levi. Če imate tudi desertno vilico, je njeno mesto pod žličko, vendar njene zobe obrnite proti desni.

3. Kozarci

Boste ob večerji postregli dobro vino? Pripravite kozarce s pecljem in jih postavite na desno, nad nožem in jušno žlico. Kozarec za vodo naj stoji nad desertnim priborom, levo od kozarca za vino.

4. Namizna dekoracija

Namizna dekoracija bo zaokrožila edinstveno vzdušje celotnega večera. Za sredino mize je primerna nizka vaza s svežim šopkom ali posoda s suhim cvetjem. Izberite manj aromatične cvetove, da ne bodo prekrili arom postrežene večerje.

S pomočjo sveč lahko ustvarite prijetno in intimno vzdušje. Na sredino mize postavite svečnik ali večjo svečo, okoli nje pa več manjših. Krajše in širše sveče so primerne za priložnostno večerjo in ne smejo ovirati pogleda na goste.

Kako pripraviti mizo za slavnostno večerjo?

Na takšni večerji se pričakuje več hodov in večji izbor pijač, kar pomeni več pribora in kozarcev. Obstaja nekaj pravil o obedovanju in bontonu, ki jih morate upoštevati. Z vami bomo delili pravila, tako da se boste zabavali in uživali v večerji z veliko mero razkošja.

Kaj potrebujete :

  • Prt in pogrinjke
  • Sadu slavnostních příborů
  • Praznični pribor
  • Kozarce za vodo, vino in morda šampanjec
  • Vrče za vodo in vino
  • Kavne skodelice
  • Servirno posodo in pladnje

3 najpomembnejša pravila :

1. Različni jedilni pribor za vsako jed

2. Najprej uporabite pribor, ki je najbolj oddaljen od krožnika

3. Postavite kozarce v vrstnem redu, v katerem jih boste uporabljali pri večerji

1. Namizni prt in pogrinjki

Najprej mizo prekrijte z velikim belim prtom. Na obeh straneh mize naj prt sega čez robove mize za 25 do 30 cm. Za takšen dogodek so primerne serviete iz blaga, zložene na pol ali na četrtine, odvisno od velikosti. Postavite jo na levo stran krožnika, kjer bodo vilice.

2. Pribor

Poskusite uporabiti bolj prazničen in eleganten jedilni pribor, ki bo celotno mizo dvignil na višjo raven. Število jedilnega pribora je odvisno od števila hodov, položite položite pa lahko največ tri kose na eni strani.

Kako pa postavimo pribor? Da ne boste v zadregi kot Julia Roberts v filmu Pretty woman, vas bomo naučili preprostega pravila. Pribor, ki ga boste najprej uporabili, postavite najdlje od krožnika. Tako boste s vsakih hodom bližje krožniku.

Vilica za solato bo prva z leve, vilica za glavno jed pa bo bližje krožniku. Na desni strani krožnika je nož za glavno jed in nato jedilna žlica. Pribor za sladico položite nad krožnik.

3. Krožniki

Na mizo skupaj s prtom postavite krožnik, ki bo tam ostal na mizi do konca glavne jedi. Da ne bo prišlo do trenja z drugimi krožniki, nanj položite servieto. Mali krožnik, postavljen diagonalno desno od glavnega krožnika, se uporablja za pecivo ali nož za maslo.

4. Kozarci

Vsi kozarci naj bodo postavljeni na desni strani, v vrstnem redu, po katerem jih boste uporabljali pri večerji. Pri večerji se ponavadi najprej servira belo vino. Kozarec za šampanjec položite desno od prvega kozarca za vino. Zaradi svoje oblike se imenuje flavta. Kavo postrežemo poleg sladice v skodelici za espresso.

5. Namizna dekoracija

Vaza z velikim šopkom je krasen dodatek, vendar lahko zapira pogled med gosti. Izberite raje nizke vaze in okraske, kot so suho cvetje, sveče, okrasni kamenčki ali celo priponke z imeni za goste. Na serviete iz blaga lahko položite oznake z imene. Kot pikico na i pa lahko svojim gostom ponudite tudi jedilni list.