-20% na kavče na zalogi s kodo UDOBNO20 | Prihranite že danes →
Pomlad doma in na prostem | Poiščite navdih →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

DIY: Papirnata svetilka v japonskem slogu

Barbora Bláhová - 30. junij 2022
Topli dnevi kar kličejo k uživanju v dolgih poletnih večerih v prijetnem vzdušju. Prijetna osvetlitev je bistvenega pomena. Izdelajte enostavno svetilko v minimalističnem duhu iz lesa in papirja, ki se bo ujela s trendovskim japonskim slogom.
Svetilka v slogu japandi bo kot nalašč za teraso ali balkon.

Svetilka v slogu japandi bo kot nalašč za teraso ali balkon.

Kaj boste potrebovali za izdelavo svetilke?

• Lesene palčke (uporabili smo 44 kosov) - dobite jih na primer v lekarni ali pa v trgovini z DIY pripomočki,
• peki papir,
• 4 daljše lesene palice (mi smo uporabili dolžino 35 cm s premerom 7 mm),
• škarje,
• pištolo za vroče lepljenje,
• steklen kozarec iz toplotno odpornega stekla.

Kako se lotiti izdelave?

1. Na ravno površino vodoravno drugo ob drugi postavite dve daljši palici, da bo med njima dovolj prostora za kozarec. Lesene palčke enakomerno prilepite na konce palic, da bodo konci gledali čez rob.

2. Preostale palčke položite eno zraven druge po dolžini palic. Zaenkrat jih še ne zalepite. Ko jih razpostavite, nanesite lepilo na vsako drugo leseno paličico, preostale pa odstranite. Tako bodo palčke enakomerno razporejene po celotni dolžini.

3. Na enak način sestavite drugo stran svetilke. Ne skrbite, če se na obeh straneh vidijo majhni konci palčk. Pokrili jih boste pozneje pri sestavljanju.

4. Izrežite štiri enake trakove iz peki papirja, da prekrijete prostore med paličicami. Širina papirja naj bo nekoliko večja kot širina lesenih palčk. Dva trakova papirja prilepite na notranji strani obeh sten svetilke, ki ste ju ustvarili.
Nasvet: Les lahko pobarvate s poljubno barvo in svetilko popolnoma prilagodite svoji notranjosti. Uporabite lahko tudi bolj drzne odtenke, tako da bo svetilka v prostoru res izstopala. Poskusite na primer z rdečo barvo.
5. Dve končani steni svetilke postavite na stranici, tako da sta obrnjeni druga proti drugi, in nadaljujte s polaganjem palčk po tretji stranici.

6. Nato napol dokončano laterno obrnite in v vrzeli na vsakem koncu zadnje stranice prilepite po eno paličico, da bo svetilka držala skupaj. Nato na notranjo stran tretje dokončane stene prilepite trak papirja.

7. Pod dve palčki četrte stranice položite in prilepite trak papirja za peko, pri čemer pazite, da ga dobro raztegnete. Nadaljujte z lepljenjem ostalih paličic eno za drugo, pri čemer nanje vedno prilepite še peki papir.

8. Za zaključek potrebujete le še štiri lesene palčke, s katerimi pravokotno pokrijete štrleče konce palic na zgornjem in spodnjem delu svetilke. V notranjost postavite kozarec s svečo in končali ste.
Uživajte v popolnem večernem vzdušju z dobro pijačo v lončku Bloomingville Sandrine Stoneware Mug oblikovalke Betine Stampe. Lonček za svečo Bloomingville Nowa Votive lahko uporabite tudi kot majhno skledo za drobne piškote.
Želite polepšati svoj balkon? Izdelajte DIY florarij.
DIY svetilka lahko služi kot nežna zunanja razsvetljava

DIY svetilka lahko služi kot nežna zunanja razsvetljava