ZIMSKI POPUSTI do -70% →Varen nakup → Brezplačna vračila za vse izdelke do 365 dni | Vračilo denarja v 14 dneh

ZIMSKI POPUSTI do -70% →Varen nakup → Brezplačna vračila za vse izdelke do 365 dni | Vračilo denarja v 14 dneh

Prebudite rastline iz zimskega spanja

Barbora Bláhová

Presaditi ali ne presaditi? In v kaj? To so za mnoge gojitelje sobnih rastlin zapletena vprašanja. Pomlad je najboljši čas za to. Kaj storiti? Svetovali vam bomo.

Katere rože presaditi?

Mlade rastline lahko rastejo skoraj pred našimi očmi. Presadite jih lahko dvakrat na leto, takoj ko korenine napolnijo lonec. Po drugi strani pa lahko zrele trajnice presadite le enkrat na leto. Nekatere vrste, kot so priljubljene monstere, filodendroni in fikusi, imajo celo raje tesnejše posode, saj lahko bolje uravnavajo zalivanje zemlje.

Kaj pa, če doma gojite zelene velikane v lončkih, ki jih je težko prenašati? Praviloma se lahko izognete temu, da menjate vrh zemlje, namesto da bi jo redno presajali.

Kdaj presaditi v večji lonec?

Dokazan znak za presajanje rastlin v večjo posodo je nenavadno počasna rast (ne med hibernacijo) ali korenine, ki rastejo skozi drenažne odprtine.

Če pa se vam zdi, da rastlinski substrat ne zadržuje več vlage kot prej in da voda takoj konča v krožniku, preprosto zamenjajte staro zemljo.

Plastičen ali keramičen lonec?

Keramični cvetlični lončki so težji, vendar zaradi svoje porozne strukture pomagajo rastlinam, da bolje izhlapevajo odvečno vlago.

Plastični lončki so poceni rešitev, ki jo boste cenili, ko boste imeli doma veliko število rastlin. Prozorni so na primer primerni za orhideje, katerih korenine potrebujejo svetlobo. Plastika tudi dlje časa ohranja vlažnost substrata, kar pride prav, ko se odpravljate na počitnice. Vendar pazite, da ne pretiravate z zalivanjem, da korenine ne zgnijejo.

Ne glede na material mora imeti lonec vedno odtočne odprtine in krožnik ali posodo, v katero lahko odteče odvečna voda. Poleg tega se bodo keramične posode različnih barv in oblik odlično ujemale z vsakim slogom notranjosti in poudarile lepoto rastline.

Nasvet: Če gojite zelišča, uporabite posebne cvetlične lončke, po možnosti samozalivalne

Izdelajte florarij

Ste si od nekdaj želeli imeti doma rastlinjak, a je žal ostalo le pri želji? Cvetlični terariji, imenovani tudi florariji, zavzamejo malo prostora in so odlična izbira tudi za začetnike, ki gojijo sobne rastline.

Ustvarite zeleni mikrosvet za rastline, ki imajo rade višjo vlažnost. Izberite zlasti neekspanzivne vrste z manjšimi listi in počasnejšo rastjo. Izbiro posode prilagodite njihovim potrebam.

Potrebujete:

• stekleno posodo z ožjim vratom ali pokrovčkom.

• izbrano rastlino (npr. praprot, fitonijo, hišni bršljan)

• dolgo pinceta (lahko tudi kitajske paličice).

• lijak ali trd zvit papir

• plastično mrežo ali kos plastike (z luknjami) s premerom posode

• drenažo (ekspandirana glina, drobno kamenje)

• substrat za terarij, zmešan z malo peska, suhim mahom in ogljem

• okrasne kamenčke ali kos lesa, kuhan v vreli vodi

• stekleničko z razpršilom in posneto vodo

Kako to storite?

1. Na dno posode položite višjo drenažno plast in položite mrežo ali plastiko kot pregrado, da preprečite pogrezanje substrata.

2. Nato dodajte mešani substrat in s pinceto ali palčkami posadite rastlino.

3. Zaključite z naravnimi dodatki in na koncu ne pozabite poškropiti z vodo.

Tudi v popolnoma zaprti posodi lahko rastlina vzpostavi naravni ekosistem. Vendar pazite na morebitno plesen in poskrbite, da se rastlina ne bo preveč razrasla, substrat pa ne bo pretirano zalit, temveč le vlažen.

Končno priporočilo: organizmi v tleh pomagajo ohranjati občutljivo ravnovesje v mikro rastlinjaku in rastlinam zagotavljajo hrano. Mikroskopske repne črve lahko zlahka najdete na spletu in jih preprosto prenesete v pripravljen floralij. Poiskali bodo svoj prostor in opravili preostalo delo.

Članek je za nas pripravila Bára Bláhová Hometure. Na njenem Instagram profilu boste našli veliko več navdiha za gojenje rastlin.