Prenova stanovanja v starem mestnem jedru Prage

Sodelovanje z Blahobyty.cz

Blahobyty.cz ve, kako poskrbeti za najemna stanovanja investitorjev, pri Bonami pa vemo, kako iz praznih najemniških stanovanj narediti prijeten dom. Oglejte si rezultat našega prvega sodelovanja - predlog za prenovo dnevne sobe s spalnico - oglejte si potek projekta.

65 m²
Velikost interierja

4 tedni
za prenovo

175 000 CZK
Skupni proračun

Kje in kaj smo naredili?

V sodelovanju z lastnikom nepremičnine smo ustvarili udoben in prijeten dom za najem. Stanovanje se nahaja na Mikulášski ulici v samem središču stare Prage, v neposredni bližini Staromestne hiše. Dnevno sobo in dve spalnici na površini 65 m² smo zasnovali in opremili v manj kot petih tednih.

Kakšna je bila naša misija?

Cilj je bil oblikovati interier, v katerem bi se najemniki od prvega dne počutili kot doma. Da bi zadovoljili okuse najširše skupine najemnikov, smo izbrali nevtralne tone, primerne za daljše bivanje. Cilj je bil ustvariti edinstven prostor, ne da bi bil brezizrazen in osnoven.

Zasnova dnevne sobe

Čudovito staro stanovanje z originalnim lesenimi parketom in čudovitim razgledom na cerkev Device Marije pred Tynom. Ta dva elementa sta določila smer celotne zasnove dnevne sobe. Da ne bi preglasili šarma starega mestnega stanovanja, smo izbrali nevtralne bež tone in dodali črne elemente. Ta zasnova ne moti, ne poskuša tekmovati z vzdušjem kraja in ga preobremeniti. Nasprotno, lepo izboljša splošni vtis in se ujema s konceptom stanovanja.

PRED

Dnevna soba pred preobrazbo. Bele stene, visoki stropi, originalni parket in pogled na Stari mestni trg. To je bilo naše izhodišče za izbor notranje opreme.

PO

Dnevna soba po preobrazbi. Rezultat novega oblikovanja in izvedbe je kombinacija brezčasnega sloga z lepoto prvotnega stanovanja - tla, okna, svetloba, razgled.

Tloris sobe (20 m²)

Pri načrtovanju smo se ukvarjali z dnevno sobo velikosti 20 m². Kako smo izkoristili ta prostor?br>
Pri oblikovanju smo se želeli izogniti oznakam, kot so boho, scandi ali glamur. Namesto tega smo se odločili za sodobno modernistično notranjost, stilizirano odraslo zasnovo, ki ni niti ženstvena niti moška.

Ta slog je primeren za prvotno prenovljeno stavbo. Zaradi svoje nevtralnosti je primeren tudi za najemna stanovanja - vsekakor pa ni brezdušen, dolgočasen ali pretirano laskav. Ima veliko ostrine in idej, vendar je zasnovan tako, da ustreza najširšemu možnemu občinstvu.

Dnevna soba

Komentar dizajnerke

V dnevni sobi je tudi komoda z ogledalom. Takšna sestava je pogostejša za spalnice ali hodnike. Vendar se v tem primeru odlično obnese tudi v dnevni sobi, saj domiselno nadomesti več majhnih slik. Zrcalo ustvarja čudovit učinek, ko ga vidimo v spalnici. Ko so dvokrilna vrata odprta, se del dnevne sobe zrcali od postelje. Vse, kar je v notranjosti lepega, lahko stanovalci vidijo dvakrat.

Andrea Kroupová, dizajnerka
Moodboard
Vizualizacija

Oblikovanje spalnice

Notranja zasnova spalnice je neposredno temeljila na zasnovi dnevne sobe. Kopira svetle tone, zračnost in sodoben dizajn. Izbrani vizualni slog se kot rdeča nit, ki združuje prostore, vleče skozi celotno stanovanje. Prostori se med seboj dopolnjujejo, notranjost je odprta in prostorna. Stanovanje vzbuja mir in harmonijo. Skratka, prijetno se je vanj vračati vsak dan.

PRED

Pred preobrazbo. Na začetku je bila v spalnici le garderobna omara in stropne luči. Tako je imela oblikovalka na voljo prostor za ustvarjanje mirne sobe v nevtralnih barvah. Poleg pohištva se je osredotočila tudi na dekorativne elemente.

PO

Po preobrazbi. Slog spalnice je podaljšek dnevne sobe; oba prostora se dobro povezujeta. Oblikovalka je našla prostor tudi za študijski kotiček, dizajnersko komodo, ogledalo in udobno sedežno mesto s svetilko.

Tloris sobe (15 m²)

Andrea rada dela z asimetričnimi tlorisi. Zato od nje ne morete pričakovati zasnove, kot so "postelja na sredini sobe, dve nočni omarici in dve svetilki". Enako velja za spalnico, ki meri 15 m². Ustvarjanje izvirnega interierja je bilo del naročnikove zadolžitve, zatosta bila lastnika zadovoljna z nekonvencionalno razporeditvijo pohištva in dodatkov.

Oblikovalka je posteljo postavila bližje k oknu. S tem je ustvarila več prostora v sredini sobe. Na levi strani postelje je udoben kotiček za sedenje s svetilko. Na desni strani namesto klasične nočne omarice najdete pošteno nizko komodo. Na ta način lastniki stanovanja ne bodo izgubili nobenega praktičnega prostora za shranjevanje v spalnici. Komoda ponuja tudi prostor za okrasne predmete. Če ne želite vrtati v steno ali pa želite sobo okrasiti na nekonvencionalen način, lahko ob steno preprosto naslonite sliko. To je prav tako učinkovito, preprosto in praktično.

Preproga pred posteljo bo poskrbela za prijetnejše jutranje vstajanje in bo popestrila celotno sobo. Priporočamo, da jo podložite s protidrsno podlogo ali pa s posebnimi samolepilnimi trakovi, ki bodo poskrbeli, da bo preproga ostala na svojem mestu. Poleg tega je v spalnici na voljo majhen študijski kotiček.

Vizualizacija

Izvedba

Spalnica

Sporočilo stranke

Oblikovalka Andrea je na željo naročnika pripravila dve zasnovi za dnevno sobo – eno bolj nevtralne barve in drugo bolj izrazito. Po ogledu smo razpravljali, katerega izbrati, saj sta bila oba dobro izvedena. Na koncu je zmagala nevtralna barva, da bi nagovorila več najemnikov in ne bi prehitro postala dolgočasna. V enem tednu po odobritvi projekta je bila izvedena namestitev in fotografiranje. Danes imamo prve zadovoljne najemnike.

O oblikovalki: Andrea Kroupová

Pozdravljeni, moje ime je Andrea Kroupová, po poklicu sem oblikovalka, ki je specializirana za oblikovanje notranjih prostorov in kompleksno oblikovanje za poslovne in stanovanjske projekte. V notranjosti rada združujem različne materiale in barve, stare kose pohištva z novimi, pa tudi na videz nezdružljive elemente.

Oglejte si druge članke