20% popust na naročila nad 200€ | Koda: MINUS20 →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Kako opremiti majhno stanovanje ali garsonjero:
10 načel za največji izkoristek prostora

Urejanje majhnega stanovanja je lahko izziv, a tudi odlična priložnost za ustvarjalnost. Ključno je, da izkoristite vsak centimeter in izberete elemente, ki prostor popestrijo in ga hkrati ne preobremenijo.

V nadeljevanju najdete deset osnovnih načel za opremljanje, navdihujoče fotografije in "skrivne" trike oblikovalcev za maksimalni izkoristek majhnega stanovanja ali garsonjere.

10 osnovnih načel za opremljanje majhnega stanovanja ali garsonjere

Sledite tem preverjenim nasvetom za izboljšanje funkcionalnosti in estetike vašega majhnega interierja.

1. Izkoristite višino: Izberite visoke, ozke omare in sisteme polic, ki segajo do stropa. Razmislite o postavitvi dodatne etaže za spalni prostor. V kuhinji namestite magnetna držala za kuhinjske organizatorje, ki nudijo veliko prostora za shranjevanje, ne da bi zavzeli prostor na delovni površini.

2. Večnamensko pohištvo: Poiščite kose pohištva, ki lahko služijo več namenom, npr. kavči, tabureji in postelje s prostorom za shranjevanje ali raztegljive mize.

3. Svetle barve: Svetle barve na stenah, tleh in velikih kosih pohištva bodo vizualno povečale notranjost.

4. Odprt prostor: Zmanjšajte število vrat in predelnih sten, saj se odprta notranjost zdi večja in bolj zračna.

5. Skriti in raztegljivi elementi: Zložljive pisalne mize ali raztegljive jedilne mize ustvarijo več prostora, ko to potrebujete.

6. Prihranite prostor pri vratih: Namesto tradicionalnih vrat se odločite za drsna vrata, ki prihranijo prostor pri odpiranju.

7. Skrivanje nereda: Izberite pohištvo s prostorom za shranjevanje ali pa uporabite okusne škatle ali košare za shranjevanje predmetov, ki sicer ležijo po prostorih. Tako se boste znebili tudi virualne natrpanosti.

8. Pohištvo po meri: S pohištvom po meri boste izkoristili prostor od tal do stropa in dosegli urejen videz.

9. Osvetljenost: S kombiniranjem različnih vrst svetil boste stanovanju dodali globino in dosegli bolj prijetno vzdušje. Vgrajene luči in LED trakovi ne bodo zavzemali prostora in bodo poudarili zanimive elemente v notranjosti.

10. Ogledala: Uporabite velika ogledala, ki bodo ujela tudi najmanjšo količino svetlobe. Zaradi njihove sposobnosti odbijanja svetlobe je prostor videti večji. Za doseganje enakega učinka uporabite dekorativne elemente iz stekla in kovine.

Dvignjena spalna etaža je priljubljena rešitev, s katero lahko najbolje izkoristite višino stropa.

Dvignjena spalna etaža je priljubljena rešitev, s katero lahko najbolje izkoristite višino stropa.

Subtilni odprti regali pomagajo prostor narediti večji.

Subtilni odprti regali pomagajo prostor narediti večji.

Okrogla jedilna miza je v majhni sobi videti mehkejša, poleg tega je lažje dodati več stolov.

Okrogla jedilna miza je v majhni sobi videti mehkejša, poleg tega je lažje dodati več stolov.

Kako opremiti majhno enosobno stanovanje

Ustvarjanje namenskih območij: V enosobnem stanovanju lahko določanje različnih prostorov za različne dejavnosti, kot so delo, počitek in prehranjevanje, predstavlja večji izziv. Preproge ali drzna barva na steni bodo vizualno razdelile prostor na območja, ne da bi bile potrebne fizične pregrade.

Barska miza: Ne služi le kot prostor za prehranjevanje ter kot dodatna delovna površina, temveč tudi kot ločilni element med kuhinjo in dnevno sobo.

Pravilna izbira preproge: Prepričajte se, da se preproga ujema z notranjostjo. S premajhno preprogo bo dnevna soba delovala utesnjeno.

V majhnem stanovanju raje uporabljajte pohištvo z nižjimi sedeži in zložljive ali raztegljive kose.

V majhnem stanovanju raje uporabljajte pohištvo z nižjimi sedeži in zložljive ali raztegljive kose.

Kombinacija rjavih odtenkov, od svetlih do temnih, bo v majhnem prostoru ustvarila globino in teksturo.

Kombinacija rjavih odtenkov, od svetlih do temnih, bo v majhnem prostoru ustvarila globino in teksturo.

Uporaba svetlih in nevtralnih barv na stenah in pohištvu vizualno poveča enosobno stanovanje.

Uporaba svetlih in nevtralnih barv na stenah in pohištvu vizualno poveča enosobno stanovanje.

Z uporabo pohištva s tankimi nogami lahko vizualno "dvignete" notranjost in jo naredite bolj zračno. Steklena miza ali stoli iz prozorne plastike bodo dali občutek prostora, saj omogočajo prost pretok svetlobe in ne zapirajo vidnega polja.

Linda Povolná, notranja oblikovalka pri BonamiDelitev odprtega prostora, v katerem so kuhinja, spalnica in dnevna soba.

Knjižna omara z odprtimi policami ločuje spalni del od dnevnega prostora.

Preproga vizualno ločuje dnevno sobo in jedilnico brez fizičnih pregrad.

Kako opremiti majhno dvosobno stanovanje

Prilagodljiva razporeditev prostorov: S paravanom ali polico razdelite notranjost na dnevni prostor in spalnico. Nižja polica opredeljuje prostor in ne odvzema svetlobe v preostalem delu sobe. Zgornji del lahko uporabite kot pult.

Tabureji: Služijo kot dodaten prostor za sedenje, hkrati pa jih z uporabo pladnja v podobni obliki preobrazite v mizico. Če potrebujete prostor, pa ga preprosto potisnete pod mizo.

Veliko ogledalo ob oknu povečuje razpršitev naravne svetlobe in čez dan ustvarja čudovite igrive odseve.

Pohištvo s subtilnimi nogami in brez masivnih naslonov za roke je idealno za majhne prostore, saj ga enostavno premikate, notranjost pa je bolj zračna.

5 "skrivnih" trikov in idej kako opremiti majhno stanovanje

Notranji oblikovalci pogosto uporabljajo manj znane trike, ki lahko tudi najmanjši prostor spremenijo v prijeten in eleganten dom. Preizkusite jih!

1. Izbirajte pogumno, a zmerno: V majhnem stanovanju vsak kos naredi razliko. Izberite enega ali dva drzna kosa, na primer pisan fotelj. Ta bo polepšal notranjost in postal osrednja točka prostora, ne da bi ga preobremenil.

2. Optična razširitev s pomočjo vzorcev: Subtilni, navpični vzorci na stenah ali zavesah bodo pomagali vizualno "dvigniti" strop in razširiti prostor.

3. Veliko umetniško delo namesto več majhnih: Ena velika slika na steni bo vizualno razširila prostor v nasprotju s številnimi majhnimi okraski, ki lahko delujejo kaotično.

4. Igranje s teksturami: Globino lahko dodate tudi s kombiniranjem različnih tekstur materialov. Mehki plišasti materiali, gladke kovine, grobe tkanine in naravni les vnesejo v notranjost dinamičnost. Ta podrobnost je pogosto spregledana, vendar ustvarja razkošen občutek.

5. Bleščeče površine: Uporabite jih na vratih kuhinjskih omaric ali drugih omar. Z visokim ogledalom lahko vizualno podaljšate višino prostora.

Postavitev jedilne mize ob steno je učinkovita rešitev za varčevanje s prostorom v majhnem stanovanju, ki omogoča enostavnejše gibanje v prostoru.

Majhno stanovanje najlažje polepšate s toplo belo svetlobo, ki ustvarja prijetno vzdušje.

Veliko okno brez težkih zaves ali žaluzij omogoča kar največ naravne svetlobe, ki je ključna za vizualno povečanje notranjosti.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kako poceni, a stilsko opremiti garsonjero?

Poceni in elegantno opremljanje majhnega stanovanja lahko vključuje nakupovanje na razprodajah, recikliranje ali obnovo starega pohištva in DIY ustvarjalne projekte.

Kako poskrbeti za red in čistočo v majhnem stanovanju?

Ključ do urejenosti in čistoče v majhnem stanovanju je redno odstranjevanje nepotrebnih predmetov in učinkovita uporaba večnamenskega prostora za shranjevanje. Pomembno je tudi, da vzpostavite rutino rednega čiščenja, ki pomaga ohranjati stanovanje čisto in urejeno.

Katere tehnologije in pametne rešitve bodo olajšale življenje v majhnem prostoru?

Pametno pohištvo, kot so raztegljive sedežne, mize in postelje, ki jih je mogoče zložiti in pospraviti, omogoča prilagodljivost in prihrani veliko prostora.

Katere so najpogostejše napake pri opremljanju majhnega stanovanja?

Pri opremljanju majhnega stanovanja ljudje pogosto izberejo preveliko pohištvo, zaradi česar je lahko notranjost videti še bolj utesnjena.

Druga pogosta napaka je premajhna uporaba vertikal za odlagalne prostore.

Napolnitev prostora s prevelikim številom dekorativnih predmetov lahko posledično povzroči vizualni kaos in občutek nereda.

Tudi zaradi neupoštevanja pomena ustrezne osvetlitve se lahko tudi dobro opremljeno majhno stanovanje zdi temačno in utesnjeno.