Do 25 % popusta na pohištvo za dnevne sobe | Prihranite že danes →
Predstavljamo novo Bonami aplikacijo | Odkrijte njene prednosti →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

25+ nasvetov, kako ohladiti stanovanje

Vroči poletni dnevi so za mnoge izmed nas neznosni. Sopara v zraku, potenje in ponoči se težko spi. Pri takšnih temperaturah je pomembno, da ne hladimo le sebe, temveč tudi stanovanje, v katerem živimo, saj se tudi v notranjosti temperature lahko povzpnejo nad 30 °C.

Pripravite se na vroče poletje in preberite naše nasvete, kako učinkovito ohladiti stanovanje tudi brez klimatske naprave.

Če ne želite vlagati v klimatsko napravo, si omislite kakovosten ventilator.

12 nasvetov, kako ohladiti stanovanje brez klime

Doma nimate klime in je zato vzdušje v vašem stanovanju poleti čez dan podobno savni? S spodnjimi nasveti vam bo uspelo stanovanje ohladili tudi brez klimatske naprave ali ventilatorja.

Zračite ponoči ali zgodaj zjutraj: Odprite okna na nasprotnih straneh stanovanja, da ustvarite prepih.

Okna zatemnite že zjutraj: Zagrnite zavese in zaprite okna.

Aluminij zadržuje toploto: Aluminijaste rolete ali žaluzije čez dan spustite, ponoči pa dvignite.

Omejite uporabo električnih naprav: Računalniki, televizorji in luči oddajajo toploto. Zmanjšajte uporabo ali jih izklopite, ko jih ne potrebujete.

Omejite kuhanje in peko: V vročem vremenu se raje odločite za hladne obroke in hitre recepte. Izogibajte peki v pečici.

Izberite lahke tkanine: Zamenjajte debelejši tekstil in se odločite za npr. lanene zavese, hladne satenaste ali bombažne rjuhe.

Umaknite preproge in hodite bosi: Poleti pospravite velike preproge ali umetno krzno. Ne zadržujejo le toplote, temveč tudi prah.

Spite v spodnjem delu prostora: Topel zrak se dviga proti stropu. Če ste v stanovanju uredili spalno medetažo, poleti posteljo prestavite bližje tlom.

Zavese namočite v hladni vodi: Mokre zavese učinkovito znižajo temperaturo zraka in povečajo vlažnost v prostoru. Zavese po namakanju previdno ožemite in pod njih postavite stare brisače, da preprečite nabiranje vode. Za vlaženje zaves lahko uporabite tudi razpršilnik za pršenje rastlin.

Razobesite mokre brisače: Podobno vam lahko služijo brisače, ki jih namočite v hladno vodo in jih obesite na stojalo za sušenje perila ali na primer na vrata.

Namestite okensko folijo za zaščito pred soncem: Ta ne prepušča toplote v prostor, temveč jo odbija navzven. Izberete lahko med tako, ki jo namestite na notranjo ali na zunanjo stran stekla.

Pomagajte si s paravani: Pred velika steklena balkonska vrata postavite paravan in preprečite vstop sončnih žarkov v prostor.

Poleti se odločite za hladne materiale, kot sta lan ali saten.

Sobne rastline v zaprtih prostorih ustvarjajo prijetnejšo klimo.

Kako ohladiti stanovanje s pomočjo ledenih kock

Tudi če se je stanovanje vseeno ogrelo, še ni vse izgubljeno. Pomagate si lahko z ledenimi kockami. Razporedite jih v kozarce in sklede ter jih postavite po prostoru. Če pred njih postavite ventilator, se bo hladen zrak, ki nastane okoli ledenih kock, hitreje razširil po prostoru.

V kuhinji in kopalnici si lahko pomagate tako, da v umivalniku in kadi pustite stati približno centimeter vode z ledom. Voda bo z vročino izhlapevala in vlažila prostor, zaradi česar bo v njem hladneje.

Najboljši načini hlajenja prostora


Mobilna klima

Mobilna klimatska naprava je manjša investicija, njena namestitev pa je preprosta. Postavite jo v sobo, skozi okno speljite cev, ki odvaja topel zrak iz sobe, in jo priključite na elektriko.

Ventilator

Če vam je mobilna klima previsoka investicija, si omislite kakovosten ventilator. Premešal in ohladil bo topel zrak.

Pri uporabi ventilatorja pa bodite pozorni, da ga ne usmerite proti vašemu obrazu ali vratu. Hladen zrak lahko povzroči zabuhlost, pekoče oči, okužbe kože in sinusov. Najbolje je, da ventilator usmerite proti steni ali pohištvu, kjer se bo zračni tok "razbil". V mislih imejte tudi, da ventilator vrtinči zrak. Če imate alergije na prah, ta rešitev za vas ni primerna.

Hladilci zraka

Hladilci zraka delujejo podobno kot klimatske naprave, poleg tega pa zraku dodajo vlažnost. Zato bodo uporabni tudi pozimi, ko je v večini stanovanj zaradi ogrevanja zrak presuh.

Ne pozabite zasenčiti balkona, da sonce ne bo udarjalo v okna.

Da se ne bi prehladili, ventilatorjev ne usmerjajte proti glavi.

Kako se ohladiti v vročini

Poskrbite za hidracijo: Izogibajte se sladkim ali gaziranim pijačam in pijte navadno vodo. Za popestritev v vrč vode dodajte pustite rezine limone, kumare, lističe mete, bazilike, bezga ali pa (zamrznjene) maline.

Zaplavajte: Odpravite se do bližnjega bazena, reke, jezera ali celo morja. Če v vaši bližini vodnih teles nimate, bo zadostovalo tuširanje z mlačno vodo.

Jejte lahke obroke: Vroče mastne jedi zamenjajte za zelenjavne solate, kremne juhe ali jedi z žara.

Naredite si hladen obkladek: Uporabite športne obkladke, polnjene z gelom. Vstavite jih v zamrzovalnik in po približno eni uri iz njih naredite trak. Olajšanje pride takoj. Kot moker obkladek lahko uporabite šal ali robček, ki ga namočite v hladno vodo in pred uporabo ustrezno ožamete.

Ohladite pižamo v zamrzovalniku: Če zaradi vročine ne morete spati, pred spanjem pižamo za nekaj časa postavite v zamrzovalnik.

Poleti uživajte lahke obroke, kot so zelenjavne solate ali smoothiji.

Če je v stanovanju neznosno, se odpravite k vodi in se osvežite.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kako pravilno prezračevati?

V poletnih mesecih želimo v prostor spustiti svež zrak, vendar ga želimo tudi ohladiti. Zato prezračujte ponoči ali zgodaj zjutraj, ko je zunaj hladneje. Odprite okna v nasprotnih delih stanovanja, da ustvarite prepih. Če boste okna odprli čez dan, bo vanj prišel vroč zrak in prostor bo še bolj pregret. Pregrevanje lahko preprečite tudi z zatemnitvenimi zavesami ali žaluzijami.

Kako ohladiti hišne ljubljenčke?

Učinkovit način za hlajenje hišnih ljubljenčkov so ploščice, na primer v kopalnici. Vrata pustite odprta, da se lahko pes ali mačka po potrebi ohladi.

Hladilne blazine

Hladilne blazine bodo vaše ljubljenčke preverjeno ohladile, na voljo pa so v različnih velikostih za različne živali. Pri uporabi pazite, da vaš ljubljenček blazine ne pregrizne, da ne bi prišlo do izpusta hladilne tekočine.

Plastenka z zamrznjeno vodo

Plastenka z zamrznjeno vodo je lahko hiter in poceni način za hlajenje hišnih ljubljenčkov. Zavijte jo v tanko krpo in jo položite v posteljo vašega ljubljenčka.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri načrtovanju hiše ali stanovanja, če želimo, da se ne pregreva?

Že pri načrtovanju poskrbite za umestitev klime.

Pred vročino vas bo obvarovala tudi kakovostna toplotna izolacija zunanjega ovoja in strehe.

K zadrževanju toplote pridejo prav tudi toplotnoizolacijski premazi na fasadi ali ustrezna strešna kritina.

Večina toplote prehaja skozi steklene površine. Zato poskrbite, da bo južna stran, kjer sonce sije najdlje, zaščitena pred vročino.

Za senco posadite drevo in nad teraso postavite nadstrešek, ki bo čez poldne zakril francoska okna. Razmislite tudi o zložljivi tendi.