Do -20% na vse za vrt | Prihranite že danes →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Trije preprosti recepti za malo drugačne božične piškote

Za vas imamo tri recepte za božične piškote, ki jih morda še ne poznate. Letos poskusite nekaj novega in specite čokoladne piškote ali piškote s kremo iz jajčnega likerja.

Piškoti s kremo iz jajčnega likerja

Sestavine:

Testo:
  • 400 g gladke moke,
  • 2 čajni žlički pecilnega praška,
  • 100 g sladkorja v prahu,
  • 2 zravnani žlici jajčnega likerja,
  • 2 jajčna rumenjaka,
  • 200 g zmehčanega masla,
Krema:
  • 100 g zmehčanega masla,
  • 2 žlici mascarponeja sobne temperature,
  • 50 g sladkorja v prahu,
  • 50 g bele čokolade,
  • 5 žlic jajčnega likerja.

Postopek:

Zmešajte vse sestavine za testo in ga pustite počivati dve uri v hladilniku. Nato ga razvaljajte in izrežite poljubne oblike. Za bolj zanimiv izgled lahko uporabite reliefni valjar ali štampiljke. Izrezane oblike prenesite na namaščen pekač in jih pri 180 stopinjah pecite približno 9 minut.

Ko se ohladijo, lahko začnete z okraševanjem piškotov. Najprej pripravite kremo. Stepite zmehčano maslo in postopoma dodajajte 2 žlici mascarponeja sobne temperature. Pri tem je izredno pomembno, da je sobne temperature, sicer se bo krema sesedla. Dodajte sladkor v prahu, jajčni liker in stopljeno belo čokolado. Kremo stisnite na en piškot in ga prekrijte z drugim. Pomagajte si z vrečko za okraševanje.

Snickers piškoti

Sestavine:

Testo:
  • 300 g gladke moke,
  • 100 g sladkorja v prahu,
  • 200 g zmehčanega masla,
  • 1 jajce,
  • limonino lupinico iz polovice limone.
Krema:
  • 4 jedilne žlice ruma,
  • 2 Snickers ploščici,
  • 2 žlici sladkorja v prahu,
  • 200 g masla sobne temperature.
Za okrasitev:
  • čokoladna glazura
  • Snickers ploščica.

Postopek:

Presejte moko in sladkor v prahu, dodajte jajce, zmehčano maslo in limonino lupinico. Iz sestavin zmesite testo, ki ga nato dve uri pustite počivati v hladilniku.

Testo razvaljajte na približno 3 mm in iz njega izrezite želene oblike. Spečite jih v pečici pri 180 stopinjah 8 do 10 minut.

Za pripravo kreme stepite maslo sobne temperature, dodajte sladkor, rum in drobno narezane Snickers ploščice. Zgornji piškot potopite v čokoladno glazuro in ga potresite z delci Snickersa. Spodnji piškot namažite s kremo in nanj prilepite piškot s čokolado.

Čokoladni venčki

Sestavine:

  • 220 g gladke moke,
  • 70 g sladkorja v prahu,
  • 30 g kakava,
  • ščepec soli,
  • 125 g masla,
  • 2 jajčna rumenjaka,
  • temna čokolada za okrasitev,
  • liofilizirane maline, sesekljani oreščki (mandlji, pistacije, lešniki) itd. za posutje.

Postopek:

Iz moke, sladkorja v prahu, kakava, soli, masla in rumenjakov pripravite testo. Z modelčki ali valjčkom za linške piškote izrežite oblike z odprtino na sredini. Piškote pecite pri 180 stopinjah toliko časa, da se rjavo obarvajo (približno 8 do 10 min).

Pečene venčke potopite v stopljeno temno čokolado in posujte z zdrobljenimi liofiliziranimi malinami. Če nimate malin, lahko piškote posujete s sesekljanimi pistacijami, lešniki ali mandlji in prav tako uživate v omamnem okusu.