Vse za kopalnico do 15% ceneje | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

7 nezahtevnih balkonskih rastlin, s katerimi boste doma ustvarili zeleno oazo

Barbora Bláhová • 22. julij 2022
Škoda bi bilo imeti balkon ali teraso brez lončnic. Pravzaprav vas ta prostor kar vabi, da nanj umestite veliko zelenja. Sestavite svoj zeleni kotiček, kjer boste lahko uživali v sproščanju ob kavi, knjigi ali v družbi prijateljev. Poleg tega zelenje poleti pomaga hladiti zrak in ustvarja prijetno klimo, v kateri bodo vroči dnevi bolj vzdržni. Oglejte si naš izbor nezahtevnih rastlin, ki bodo rasle tudi v omejenem prostoru in na neposredni sončni svetlobi. Izbrali smo resnično raznolike vrste.
Ne bojte se bezga na balkonu.

Ne bojte se bezga na balkonu.

Ginko biloba

Le malo ljudi si zna predstavljati to posebno rastlino na svojem balkonu. No, prej drevo kot rastlino. Čeprav ginka običajno opazujemo na vrtovih, smo odkrili, da ga lahko uspešno gojite tudi v loncu. Je zelo nezahteven, kar zadeva vremenske razmere. Uspešno prenaša sušo, zato lahko prenese tudi celodnevno sonce na južni strani.

Za saditev je dovolj že klasična vrtnarska mešanica zemlje. Brez težav lahko zraste do višine 2,5 metra, kar je približno višina običajnega pokritega balkona. Ne potrebuje velikanskega lonca. Rast lahko enostavno uravnavate tudi z obrezovanjem, jeseni pa se lahko veselite poplave čudovitih zlatih lističev. Pozimi za zaščito pred mrazom lonec pokrijte s tkanino.

Ginko biloba

Ginko biloba

Kanadska borovnica (Vaccinium corymbosum)

Kdor pogreša pridelovanje na lastnem vrtu, zdaj lahko združi prijetno s koristnim. Kanadska borovnica je čudovit grm, ki rodi plodove od konca junija do septembra, odvisno od sorte. V borovnicah bodo uživali predvsem najmlajši, vendar rastlina potrebuje posebno kislo zemljo, ki jo lahko kupite v lokalni trgovini z vrtnarskimi pripomočki. Izberite sončno mesto, ki naj bo le delno zasenčeno, da bodo sadeži lahko dozoreli.

Grm redno zalivajte, saj ima rad višjo vlažnost, ne prenese pa namakanja. Predlagamo, da ne pustite, da se substrat popolnoma izsuši.

Gojenje lastnih borovnic

Gojenje lastnih borovnic

Sukulenti

Sukulenti bodo s svojimi živahnimi barvami in različnimi oblikami polepšali še tako skromen balkon. Če ste navdušenec nad zelenjem, vendar nimate časa ali izkušenj za obsežno vrtnarjenje, so te drobne rastline ravno za vas. S sukulenti lahko ustvarite prikupne mini vrtičke, ki ne potrebujejo veliko nege in ki vas bodo razveseljevali vse leto. Širok glinen lonec na primer napolnite z zemljo za sukulente in kaktuse ter posadite izbrane rastline - tudi najbolj običajen sempervivum je super izbira. V lonec dodajte okrasne kamne ali vejice.

Če bo lonec izpostavljen dežju, ne pozabite, da mora imeti tudi drenažne luknje.

Bezeg (Syringa meyeri)

Za vse, ki obožujejo vonj bezga, je ta grm nepogrešljiv. Kitajski pritlikavi bezeg, imenovan Meyerjev bezeg, je kot nalašč za balkon ali teraso. Kljub temu, da ima drobne cvetove, vas bo presenetil s svojim bogatim vonjem. Rastlina je nezahtevna in kar zadeva prst, bo zadostovala običajna vrtnarska mešanica zemlje z dobro prepustnostjo. Ceni sonce, vendar se dobro spopada tudi z delno senco. Raste počasi, zato vam ni treba skrbeti, da vas bo kmalu potisnil z balkona. Jeseni bodo listi odpadli, vendar bo preživel zimo in spomladi spet pokazal vso svojo lepoto.

NASVET: Organski odpadki sodijo na kompost. Posušeno cvetje ali listje ne sodi med običajne odpadke. Lahko jih kompostiramo skupaj z organskimi odpadki iz gospodinjstva. Priskrbite si kompostnik Intelligent Waste, ki ga lahko preprosto skrijete med lončnice. Z zamenljivim ogljikovim filtrom in edinstvenim prezračevalnim sistemom zabojnik zmanjšuje neprijetne vonjave, zato se lahko sončite ali uživate v pijači s prijatelji tik ob njem. Ko ga uporabljate za rastlinske odpadke, ne potrebujete niti vrečk, bodo pa prišče prav, če boste koš uporabljali za biološke odpadke iz gospodinjstva.
Majhen kompostnik, primeren za v stanovanje

Majhen kompostnik, primeren za v stanovanje

Kalinolistni pokalec (Physocarpus opulifolius)

Pokalec je grm, ki je privlačen predvsem zaradi rumenkastih listov in drobnih belih cvetov, ki se pojavijo na zrelih poganjkih. Najraje ima delno senco, vendar bodo na sončni strani bogate barve dosegle vrhunec. Zelo dobro se obnese skupaj z drugimi rastlinami, ki jih popestri s svojo barvo. Ker se pogosto uporablja za žive meje, zelo dobro prenaša obrezovanje, kar je koristno v omejenih razmerah na balkonu ali terasi. Na voljo so tudi gojene sorte v drugih barvah, na primer Diabolo, ki ima osupljive vijolične liste.

Kalinolistni pokalec (Physocarpus opulifolius)

Kalinolistni pokalec (Physocarpus opulifolius)

Kovačnik (Lonicera caprifolium)

Če imate raje pogled na zelenje kot na sosedova okna, vam bo to pomagala doseči rastlina iz rodu kosteničevje. Kovačnik je plezalna vrsta, ki se rada hitro vzpenja po vsem, kar ji ponudite. Poskusite jo na primer posaditi v višji lonec in jo z vrvmi usmerite navzgor proti stropu ali ji zagotovite kakšno drugo oporo. V eni sezoni lahko zraste do enega metra in za vas ustvari intimen kotiček. Preživi lahko tako v senčnih razmerah kot na polnem soncu, poleti pa vas bodo razveselila z zanimivimi cvetovi, ki imajo zelo prijeten vonj.

Z začetkom zime del listja odpade, zato boste morali, če imate raje zimzeleno rastlino, verjetno poseči po bršljanu ali jasminu. Ni veliko alternativ, ki bi bile v naših razmerah primernejše in manj zahtevne.

Kovačnik raste hitro

Kovačnik raste hitro

Zvončnice

Zvončnice so ena od stalnic na vrtovih, pa tudi na balkonih in terasah. Odlično izstopajo, kadar so posajene skupaj z drugimi okrasnimi rastlinami. Zanje je primerna standardna vrtnarska zemlja, ki je dokaj rahla. Na voljo je več kot 300 različnih vrst zvončnic, od katerih nekatere ljubijo sonce, druge pa potrebujejo senco.

Najodpornejša vrsta je vrsta Campanula poscharskyana. Če bi radi podaljšali čas cvetenja zvončkov, lahko to dosežete z rednim odstranjevanjem ovenelih cvetov.

Campanula poscharskyana

Campanula poscharskyana