ZIMSKI POPUSTI do -70% →Varen nakup → Brezplačna vračila za vse izdelke do 365 dni | Vračilo denarja v 14 dneh

ZIMSKI POPUSTI do -70% →Varen nakup → Brezplačna vračila za vse izdelke do 365 dni | Vračilo denarja v 14 dneh

Otroška preproga: izberite najboljšo

Iva Baltaretu

Pred rojstvom otroka je preproga le še ena stvar v hiši, ki potrebuje čisčenje. Ko pa se otroci začnejo premikati, je dobro razmisliti o nakupu preproge.

Kako izbrati idealno preprogo za otroško sobo?

Morda menite, da je majhen otrok ne potrebuje. Vendar je preproga zelo praktična in varna. Ko se otrok začne prevračati, ga namreč ni dobro pustiti na kavču. Raje ga položite na tla, kjer bo na varnem.

1. Pri izbiri preproge za otroke se ne bojte umetnih vlaken. Sintetične preproge so zelo trpežne in jih je enostavno vzdrževati.

2. Kupite preprogo, ki jo je enostavno čistiti in ki ne zadržuje umazanije in prahu med vlakni. Prednost imajo preproge s kratkimi vlakni.

3. Stavite na lahko preprogo. Je poceni in po potrebi jo lahko zložite in prestavite v drug prostor. Ko se obrabi, jo zamenjate.

4. Zanke ali rezana vlakna? Za vzdrževanje so boljša izbira rezana vlakna. Iz njih lahko posesate tudi najmanjšo umazanijo, saj se le-ta težje ulovi med vlakni.

Kako izbrati preprogo za otroško sobo glede na starost otroka?

Za najmlajše kupite manjšo preprogo v bolj živahnih in kontrastnih barvah. Izberete lahko zanimive črte, geometrijske vzorce, črno-bele vzorce...

Ko otroci odrastejo in se začnejo igrati z avtomobili in vlaki, se osredotočite na preproge s cestami, progami, vasmi in mesti. Takšne preproge so priljubljene tudi pri starejših otrocih.

Imate doma šolarje? Vključite jih v izbiro preproge. Lahko jih izbere več - eno manjšo za pod mizo, drugo za igralni kotiček ali pa morda za pred posteljo? Pri tem vam ni treba skrbeti za daljša vlakna, saj lahko starejši otroci sami vzdržujejo svojo sobo.

Svetla ali bela preproga? Ni vam treba veliko skrbeti zaradi svetlih barv. Majhni otroci je ne bodo umazali, dokler jim ne boste dali hrane ali barve. Samo redno jo morate čistiti s sesalnikom.

Marcela z bloga Nordic Passion je razmišljala o izbiri preproge za svojo 10-letno šolarko: "Moja glavna merila so bila velikost in dolžina vlaken, da bi pokrili čim večjo površino tal ter ustvarili prijeten in topel prostor za igro na tleh. Seveda me je zanimal tudi sam dizajn, da bi se ujemal s preostalim dekorjem sobe."

Barvna preproga ni nujno le dodatek

Nekatere otroške preproge so čudoviti primeri spodbujanja otroške domišljije in igre.

• Zgoraj smo že zapisali: Vse preproge s cestami in mesti so zelo priljubljene. Če pa vaš otrok teži k živalim, izberite preprogo z živalskim motivom.

• Se vaš otrok šele uči črk? Potem si oglejte to preprogo s črkami.

• Vas ne moti, če otroci skačejo po stanovanju? Oglejte si preproga za igro Ristanc.

• Za vse otroke, ki obožujejo vesolje in zvezde, bi bila odlična preproga z motivom vesolja.

• Ali se vaša deklica še vedno oblači kot Ana in Elsa? Preproga Frozen je kot nalašč za njeno sobo, poiščite pa tudi lepo roza preprogo.

• Na zeleni preprogi lahko igrate nogomet.

• Primerna, dovolj velika in obojestranska. Čudovita preproga z motivom mesta se bo krasno podala v sobe vaših otrok.

• Morda se v sobo vaših otrok bolje prilega okrogla preproga? Ta simpatična okrogla preproga bi vam znala biti všeč.

Katera preproga bo najbolj všeč vašim malčkom? Če vas naše ideje navdihujejo, nas označite na fotografijah na Instagramu!