Do -20% na izdelke v skandinavskem stilu | Prihranite že danes →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Preizkušeni nasveti za čiščenje in organizacijo otroške sobe

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

V otroški sobi se vedno nekaj dogaja, naj bo igra ali ustvarjanje. V sobi je zato veliko število predmetov, ki jih je treba "ukrotiti" in postaviti nazaj na svoje mesto. Na srečo obstaja veliko trikov in praktičnih pripomočkov, ki bodo poskrbeli za urejenost otroške sobe in preprečili, da bi otroci v mladosti porabili preveč časa za pospravljanje.

Navdihnite se s praktičnimi in prikupnimi košarami in škatlami za shranjevanje, ki jih je za sobo dveh deklic izbrala njuna mama, poljska blogerka Dominika aka skandynawski.domek.

Veliko čiščenje otroške sobe

Enkrat na leto skupaj z otroki organizirajte večje čiščenje. Če se želite čiščenja lotiti "od tal navzgor", se zgledujte po metodi strokovnjakinje za čiščenje Marie Kondo, ki vse igrače, oblačila, knjige in druge pripomočke pospravi na kup sredi sobe. Nato jih skupaj s svojimi potomci razvrstite na dva kupa. Tiste, ki jih želi obdržati, in tiste, ki jih več ne zanimajo, so pokvarjene ali jim manjkajo ključni deli.

Na drugi kup dajte tudi majhna ali poškodovana oblačila. Nekatere lahko takoj odvržete v koš, druge, ohranjenje kose pa lahko darujete v dobrodelne namene. Nikoli ne zavrzite igrač brez otrokove vednosti.

Razvrščanje in shranjevanje igrač

• Najprej razvrstite igrače in predmete po kategorijah - gradbeni kompleti, figurice, risalni in umetniški pripomočki, družabne igre, šolske potrebščine.

• Nato kategorije razporedite v manjše ali večje škatle za igrače z nalepkami ali, pri mlajših otrocih, s slikami.

• Najbolje je, če lahko otrok škatlo za shranjevanje, zaboj, košaro ali vrečko za igrače preprosto odnese neposredno na igralno površinp, pobere raztresene igrače in škatlo postavi nazaj na svoje mesto. <>Zato škatle ne smejo biti prevelike ali pretežke. Lahko se odločite tudi za skrinjo ali zaboj za igrače na kolesih.

Papirnate vrečke in košare iz blaga so lahke in enostavne za prenašanje, odlične za stvari, kot so plišaste igrače.

Oblačil ne pospravljajte v skrinje, temveč v predale, zložene na pol po metodi Marie Kondo. Če ga shranjujete na policah, si priskrbite škatle, v katere ga boste zložili, preden ga postavite na polico.

Kako urediti majhno otroško sobo

• Če imate težave z majhnim prostorom, pri opremljanju sobe razmišljajte navpično.

Otroške stenske police so odlične za shranjevanje knjig in razstavljanje najljubših igrač. Če imajo zabavno obliko, je to še dodaten bonus.

S pogradi sprostite potreben prostor za pisalno mizo ali igro.

Predali za pod posteljo so prav tako odlični za shranjevanje potrebščin. Kot sezonska oblačila.

Kako vzdrževati red

• Ob vhodu v sobo postavite otroške stenske obešalnike za obešanje oblačil ali nahrbtnika. Tako bodo otroci ob prihodu avtomatično imeli kam odložiti stvari, ki bi sicer najverjetneje končale na tleh.

Površine otroških komod in omar naj bodo čiste in pregledne. Soba bo tako delovala veliko bolj urejena in harmonična.

• Idealen pripomoček za bliskovito pospravljanje odvrženih igrač je oblikovalska košara ali škatla s pokrovom. Zahvaljujoč pokrovu lahko vanj skrijete vse "neestetske" stvari in se ne bo zaprašil.

• K splošnemu vtisu veliko prispeva tudi postlana postelja. Zmanjšajte število plišastih živali ali knjig, ki zasedajo prostor na postelji. Ne le, da bo vaš otrok bolje spal, tudi posteljo bo lažje pripraviti.

Naš nasvet

Doslednost je bistvenega pomena pri velikem in temeljitem čiščenju. Otrokove potrebe se hitro spreminjajo, zato je dobro, da vsaj enkrat na leto skupaj pregledamo in pospravimo njihove stvari. Lahko celo začnete s tradicijo prednovoletnega čiščenja ali pa se dogovorite za čiščenje teden pred otrokovim rojstnim dnevom.