Bonami Days -15 % na neznižane izdelke | Koda: BONAMIDAYS15
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

5 nasvetov za učinkovito organizacijo dokumentov

Beáta Vaňková
Beáta Vaňková
Bonami Blogger

Papirji se kopičijo v vsakem gospodinjstvu. Bančni izpiski, računi za komunalne storitve, garancije za nove naprave - papir sem, papir tja in začne se kaos. Za hitro iskanje vsega, kar potrebujete, je potreben dobro strukturiran sistem. Svetovali vam bomo, kako se lotiti urejanja.

Vzpostavite pravi sistem

Dokumente razdelite v tri glavne kategorije - osebne, finančne dokumente in potrdila o nakupih. Za vsako kategorijo uporabite veliko mapo in jo označite, da boste pozneje vedeli, kaj je v njej. Znotraj mape dokumente razdelite v podkategorije, ki jih lahko spravite v mapice ali kuverte.

Razvrstite dokumente v podkategorije

 • Med osebne dokumente dodajte rojstne liste, potrdila o cepljenju, zdravniška poročila, šolska poročila, spričevala ali pogodbe o zaposlitvi.

 • Finančne dokumente razvrstite v podkategorije z oznakami bančni računi, varčevanje in naložbe, posojila ali komunalne storitve.

 • Dokumenti o nakupih poleg računov za naprave in druge predmete vključujejo tudi prodajne pogodbe, dokumente v zvezi z okni ali strehami in celo izpiske iz zemljiške knjige.
 • Pametno organizirajte mape

  Dokumente v posameznih mapah lahko razvrščate po abecedi, kronološko ali po kategorijah in pomembnosti. Dokumente, ki spadajo v isto podkategorijo, lahko nato spnete skupaj ali jih položite v plastične mape, ki olajšajo arhiviranje.

  Poiščite pravo mesto za shranjevanje

  Ko imate vse razvrščeno, lahko razporedite mape na police, regale ali knjižne police. Dokumente, ki jih najpogosteje uporabljate ali se nameravate k njim vrniti v prihodnosti, postavite bližje svoji pisalni mizi. Za kratkotrajno shranjevanje in upravljanje dokumentov do velikosti A4 lahko uporabite namizne predalnike.

  Zavrzite stare dokumente

  Ko zavržete neželene dokumente, je na vrsti odstranjevanje. Vendar ne pozabite na osebne podatke na dokumentih. Najprimernejša možnost je, da jih razrežete. Če dokumenti ne vsebujejo občutljivih informacij, jih lahko reciklirate za ponovno uporabo.