Bonami Days -15 % na neznižane izdelke | Koda: BONAMIDAYS15
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Kako izbrati boxspring posteljo

Boxspring postelje postajajo vse bolj priljubljene. Zagotavljajo izjemno udobje za spanje, primerljivo s tistim v hotelih s petimi zvezdicami. Če že dolgo sanjate o postelji boxspring, vendar se ne morete odločiti, katero izbrati, preberite naš vodnik, ki vam bo pomagal pri odločitvi.

Kaj je postelja boxspring?

Boxspring postelje so udobne, praktične in razkošne na pogled. Njihovo ime izhaja iz angleških besed "box" (sl. škatla) in "spring" (sl. vzmet). Zelo priljubljene so v Severni Ameriki in skandinavskih državah, zato jih imenujemo tudi ameriške ali kontinentalne postelje.

Te postelje imajo kot osnovo pravokotno škatlo z vzmetmi. Običajno vključujejo ležišče, nizek nadvložek, oblazinjeno vzglavje in prostor za shranjevanje.

Prednosti in slabosti na kratko


Prednosti
  • Boxspring postelje so primerne za ljudi z bolečinami v hrbtu in visokimi zahtevami po udobju.
  • Visoka spalna površina omogoča lažje ležanje v postelji.
  • Vzmetnice boxspring postelj imajo daljšo življenjsko dobo kot običajne.
  • Ker te postelje nimajo letvenega dna, ne škripajo.
  • Na voljo so v številnih vzorcih in barvah, zato si lahko vsak izbere svojo sanjsko posteljo.
  • Vsi modeli imajo visoko vzglavje, zato lahko v postelji tudi udobno sedite.
Slabosti
  • V večini primerov ne morete prilagoditi položaja svojega hrbta. To je mogoče le pri posteljah z nastavljivimi letvicami ali pri dražjih modelih postelj boxspring z daljinskim upravljanjem.
  • Postelje boxspring so okorne in v spalnici zavzamejo precej prostora.
  • Slabše kroženje zraka v primerjavi s tradicionalnimi posteljami.
  • Nakupna cena postelje boxspring je višja od cene običajne postelje.

Kako je sestavljena boxspring postelja

Medtem ko je tradicionalna postelja opremljena z letvenim dnom in ležiščem, so postelje boxspring sestavljene iz škatlastega vznožja, polnega vzmeti, ki ga dopolnjujeta ležišče z vzmetnim jedrom in nizko zgornje ležišče ali nadvložek. Škatlasti vzmeteni del in ležišče tako skupaj ponujata dvojno vzmetenje, ki se bolje odziva na gibanje telesa in točkovne obremenitve.

1. Škatlasto vznožje z vzmetmi

V vznožju boxspring postelje ne boste našli letvenega dna. Običajno je sestavljeno iz lesenega okvirja z enakomerno razporejenimi vzmetmi bonell, ki ustvarjajo stabilno oporo ležišču. Na obremenitev se odzivajo točkovno, tj. bolj natančno. Poleg tega jedro vzmeti prispeva tudi k potrebnemu kroženju zraka.

2. Ležišče z vzmetmi

Vzmetnica je postavljena na vzmetno vznožje. Najpogosteje gre za vzmetnico z žepkastimi vzmetmi, pri kateri so posamezne vzmeti ločene druga od druge in zašite v "žepke", ki se individualno odzivajo na pritisk telesa in optimalno razporedijo težo telesa. To predstavlja odlično oporo za vse, ki trpijo zaradi bolečin v hrbtu.

3. Zgornje ležišče oz. nadvložek

Zadnji sloj postelje boxspring je vrhnje ležišče ali nadvložek. To je le nekaj centimetrov visoka blazina, ki pokriva celotno površino postelje. Tako se vam ni treba obremenjevati z neprijetno vrzeljo med dvema ležiščema na zakonski postelji. Nadvložek služi tudi za zaščito ležišča pred umazanijo in znojem, za podaljšanje življenjske dobe glavnega ležišča, lahko pa tudi zmehča ali utrdi ležišče.

Največkrat je izdelan iz hladne ali spominske pene, ki se popolnoma prilagodi obliki telesa. Vendar pa lahko naletite tudi na take iz lateksa ali gela.

Običajno je del kompleta, ki ga prejmete ob nakupu boxspring postelje, lahko pa ga kupite tudi posebej. Če je nadvložek že del postelje boxspring, gre za skandinavski tip. Če ni priložen, gre za ameriški tip.

Višina postelj boxspring

Boxspring postelje so višje od običajnih. Namesto običajne višine okvirja 40 cm je lahko višina postelje boxspring do 70 cm. Tako je vstajanje in uleganje v posteljo veliko lažje. Večja površina postelje tudi varuje hrbet, zato jo še posebej cenijo starejši ljudje ali tisti, ki trpijo zaradi bolečin v hrbtu in sklepih.

Kako ugotoviti idealno višino postelje boxspring?

Sedite na rob postelje tako, da vaša stegna in meča tvorijo pravi kot ali celo nekoliko večji kot. Stopala se morajo dotikati tal. Za nižje osebe je optimalna višina okvirja med 60 in 65 cm.

Vzdrževanje boxpring postelje

Če ste se odločili za naložbo v posteljo boxspring, boste nakup upravičili le, če boste zanjo pravilno skrbeli. Če ste izbrali okvir, obložen s tkanino, ga bo treba večkrat na leto sesati in vsaj enkrat na leto očistiti. Prav tako vsak mesec obrnite vzmetnico in nadvložek.