Kako kombinirati barve in vzorce na posteljnini

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

Ste našli popolno posteljnino z izvirnim vzorcem, vendar ste v dvomih, ali se bo dobro ujemala z drugimi kosi v vaši spalnici?

Mešanje barv in vzorcev je lahko zapleteno. Zato je dobro, da vnaprej izveste nekaj pravil in trikov, s katerimi bo končni rezultat videti igriv in harmoničen.

Barvni dodatki za posteljo

Izberite barvno shemo

Ne pozabite, da je barva odličen združevalni element, tudi če se vzorci zelo razlikujejo. Če ste v dvomih, izberite nevtralne tone kremno bele, sive in bež barve. To je odlična barvna osnova, ki se bo obnesla v skoraj vsaki spalnici.

Če pa so vam všeč drznejše barve, pogumno izberite enobarvno shemo. To ne pomeni, da morajo biti vsi dodatki v popolnoma enakem odtenku, naj bodo le v podobnem tonu.

Vzorec kot vodilo za uglaševanje

Še en način za zagotovitev popolne harmonije v spalnici je sledenje enemu vzorcu. Če imate izrazito posteljnino, pustite, da ima v spalnici glavno vlogo, druge dodatke, kot so blazine, pregrinjala, preproge ali zavese, pa uskladite z barvami, ki so že del vzorca. Celota bo videti harmonično, vendar zagotovo ne dolgočasno.

Ohranite ravnovesje

Tudi strastni ljubitelji drznih vzorcev bi se morali na določeni točki ustaviti. Držite se pravila, da lahko največ 60 % prostora sestavljajo vzorci, preostanek pa naj bodo enobarvni tekstili, teksture ali materiali.

Če torej nameravate eno od sten prepleskati z drznejšim motivom, se pri izbiri tekstila odločite za vizualno bolj umirjene kose. In obratno, če je pohištvo v vaši spalnici minimalistično, se ne bojte izbrati drznejših kombinacij pisanih in drznih vzorcev pri tekstilu.

Uskladite organske in geometrijske vzorce

Morda pri izbiri niste pomislili na to, a drzna posteljnina, polna rastlinskih ali cvetličnih vzorcev, se bo odlično dopolnjevala z blazinami z ravnimi linijami in ponavljajočimi se geometrijskimi vzorci.

Pri izbiri ne pozabite, da morajo biti dodatki barvno usklajeni z vizualno najbolj dominantnim kosom posteljnine.

Presežite posteljni okvir

Oblazinjeno vzglavje, slika, baldahin ali vzorčasta preproga - vsi ti dodatki so pomemben del celote in jih je vsekakor treba upoštevati.

Kar pa je še bolje: če se ne morete odločiti glede prave posteljnine, je lahko najljubša slika, ki visi nad vašo posteljo, odličen navdih. Če vam je všeč njena barvna shema, jo poskusite uporabiti kot vodilo za izbiro posteljnino in dodatkov.

Dodatki za spalnico

Ne komplicirajte

Udobna spalnica ni raketna znanost. Na neki točki lahko pozabite na vsa pravila in pri odločanju sledite le svojim instinktom in prepričanjem.

Zgornja pravila delujejo kot odlični napotki za zagotovljen uspeh, vendar se najboljši rezultati in karakter pogosto pojavijo z neustrašnim eksperimentiranjem. Zato le pogumno!