Vse za kopalnico do 15% ceneje | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Preobrazba delovnega prostora v industrijskem slogu


Tomaš Brinek, znan grafični oblikovalec, poznan tudi pod nadimkom TMBK, je dolgo časa delal doma ali v kavarnah. V eni točki pa se je odločil, da tako več ne gre, saj je že dolgo časa hrepenel je po lastnem prostoru, kjer bi lahko v miru ustvarjal in se srečeval z ljudmi.

Poiščite navdih pri preobrazbi njegove pisarne, pri kateri so mu pomagali Bonami notranji oblikovalci.

Najbolj pomembno mi je bilo, da se v prostoru počutim udobno in da imam na voljo vse, kar potrebujem za svoj delovni dan. Zahvaljujoč Bonami oblikovalcem mi ni bilo treba skrbeti skoraj za nič. Poskrbeli so za oblikovanje celotne notranjosti in mislim, da je rezultat fantastičen.

Tomaš Brinek, grafični oblikovalec in fotograf

Interier je skupno delo oblikovalcev Bonami in podjetja TMBK. Tomaš je imel jasno predstavo o izbiri določenih izdelkov, po drugi strani pa je v celoti upošteval zasnovo tlorisa, ki smo mu jo predstavili, in nam pustil povsem proste roke pri dodelavi prostora z dekoracijo in tekstilnimi dodatki. Upam si trditi, da je rezultat skupno umetniško delo, s katerim sta obe vpleteni strani iskreno zadovoljni.

Linda Povolná, vodja Bonami službe za notranje oblikovanje

Delovni prostor pred preobrazbo

Delovni prostor po preobrazbi

Ali ste imeli pri oblikovanju prostora posebno vizijo?

Vizija je bila jasna od samega začetka, in sicer smo želeli poudariti delo podjetja TMBK. Uporabljeni elementi odlično dopolnjujejo notranjost in prispevajo k osebnosti celotnega prostora. Hkrati pa smo želeli opredeliti tudi cono za sprostitev. To ni dolgočasna pisarna, napolnjena s samimi pisalnimi mizami. Mislim, da celoten prostor na koncu odlično odraža naročnika in tiste, ki bodo tu preživljali svoj čas.

Kakšen slog ste izbrali za pisarno?

Ker se pisarne nahajajo v povsem industrijskem območju, je bila želena smer določena že na samem začetku. Glede sloga sva se s Tomašem takoj strinjala. Imel je precej jasno predstavo o izbiri opreme, ki jo je delil z nami, mi pa smo jo upoštevali kot osnovo za oblikovanje.

Preproste vizualizacije, s pomočjo katerih si je Tomaš Brinek lažje predstavljal prihodnjo notranjost

Preproste vizualizacije, s pomočjo katerih si je Tomaš Brinek lažje predstavljal prihodnjo notranjost

Ali je sam prostor predstavljal izziv?

V notranjosti je res veliko prostora, tako da smo lahko vključili ne le prostorne pisalne mize za zbrano delo, temveč tudi cono za sprostitev s kotnim kavčem in ne tako majhnim televizorjem.

Na podlagi česa ste izbrali barvno shemo notranjosti?

Vodilo je bilo ohranjanje industrijskega značaja studia. Zato so morali biti prisotni značilni elementi tega sloga, kot sta črna kovina in patina. Teh smernic nismo uporabili le pri lesenih kosih pohištva, temveč tudi pri usnjenem kavču v barvi konjaka.

Ker naj bi notranjost zaznamovali avtorjevi kolaži na stenah, smo barvno paleto izbrali tako, da pohištvo ne bi preveč opozarjalo nase.

Kateri elementi so bili pri tem ključni?

Elementa, ki sta nam dala barvno paleto, sta bila dva. Kavč v barvi konjaka, na podlagi katerega smo izbrali prevladujoče barve v notranjosti, in velika orientalska preproga. Njen vzorec pa nas je navdihnil, da smo pisarno tonirali z dodatki in okraski.

Kateremu delu pisarne je bilo treba pri načrtovanju posvetiti največ pozornosti?

Veliko smo razmišljali o pisalnih mizah. S podjetjem TMBK smo se predhodno pogovorili o tem, na kakšen način delajo, ali med delom komunicirajo drug z drugim in koliko prostora moramo nameniti temu območju. V nekem trenutku smo se pogovarjali celo o izdelavi miz po meri. Toda potem nam je na Bonami uspelo najti mize, ki ne le, da so tu videti odlično, ampak se tudi odlično prilegajo in ponujajo res precejšnjo površino za delo.

Ali ste pri načrtovanju ali izvedbi naleteli na kakšno težavo?

Ker smo morali prostor prenoviti od tal navzgor, smo se morali soočiti tudi z izbiro materiala za tla. Čeprav smo sprva želeli uporabiti betonsko podlago, smo to rešitev na koncu opustili. Vendar jo izbrana alternativa odlično nadomešča v smislu barve in sloga. Ne le da izboljša splošni industrijski značaj prostora, temveč jo je tudi enostavno vzdrževati.

Ste v notranjost vključili kakšne posebne pripomočke?

Lahko rečem, da je pripomoček skoraj celoten prostor, ki združuje funkcionalnost in estetiko v harmoničen in ustvarjalen prostor za delo. Veseli nas, da je v notranjosti opazen odtis Tomaševega prepoznavnega sloga, bodisi v obliki izvirnih kolažev bodisi okraskov v obliki kipcev škratov.

In zadnje vprašanje - po čem si boste najbolj zapomnili oblikovanje pisarne za podjetje TMBK?

Vsekakor po sproščenem vzdušju med delom. Že dolgo se nismo toliko nasmejali med snovanjem notranjosti. (smeh)