Premium znamke do 60% ceneje | Prihranite že danes →
Pomlad doma in na prostem | Poiščite navdih →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Recept za velikonočne medenjake in popolno beljakovo glazuro

Razmišljate, kaj boste postregli obiskom za veliko noč? Letos se lahko odločite za te ljubke velikonočne piškote. Kulinarična blogerka Katerina Jašek svetuje, da jih spečete nekaj dni prej, da se zmehčajo.

Pa tudi za okrasitev vam ni treba skrbeti. Preberite si naše nasvete za popolno beljakovo glazuro in okraševanje bo povsem enostavno.

Sestavine za medenjake:

  • 500 g gladke moke
  • 130 g presejanega sladkorja v prahu
  • 130 g zmehčanega masla
  • 115 g medu
  • 8 g pecilnega praška brez fosfatov
  • 3 čajne žličke kakovostnih začimb za medenjake
  • 2 jajci sobne temperature
  • 1 žlica kakava
  • 1/2 čajne žličke sode bikarbone

Sestavine za beljakovo glazuro:

  • 1 jajčni beljak
  • 160 g presejanega sladkorja v prahu
  • 5 kapljic limoninega soka

Postopek priprave:

1. Vse sestavine za medenjake dajte v skledo kuhinjskega robota, uporabite nastavek K in pustite, da se testo meša približno 10 minut.

2. Pripravljeno testo zavijte v folijo za živila ali voščen prtiček in ga v hladilniku hladite vsaj 2 uri, najbolje pa čez noč.

3. Po tem času vzemite testo ven, pustite, da se nekoliko ogreje (približno 20 minut), in ga na pomokani površini z valjarjem razvaljate na debelino približno 5 mm.

4. Pečico segrejte na 180 stopinj. Uporabite zgornje in spodnje gretje z vročim zrakom.

5. Zdaj z modelčki za piškote v testo odtisnite želene oblike. Če pri okraševanju niste samozavestni, je najlažja oblika, ki jo lahko naredite, jajce.

6. Izrezane medenjake prenesite na pekač s papirjem za peko in jih pecite 8 - 10 minut. Pazite, da se med peko ne zažgejo!

7. Pripravljene medenjake prenesite na mrežo za hlajenje, da se ohladijo. Okrasite jih po možnosti naslednji dan.

8. Pripravite glazuro. Najprej temeljito presejte sladkor, da v glazuri ne bodo nastale grudice, ki bi zamašile nastavek.

9. Sladkor, limonin sok in beljak stepite v skledi, da dobite gladko konsistenco.

10. V visok kozarec položite slaščičarsko vrečko, robove prepognite čez rob kozarca in napolnite s prelivom. Okrasite po želji.

Bonami nasveti za popolno beljakovo glazuro

  • Beljaki morajo biti pred mešanjem s sladkorjem na sobni temperaturi. Zato jih pred stepanjem nekaj časa hranite izven hladilnika.
  • Za glazuro vedno uporabite zelo fin sladkor. Tako se izognete grudicam.
  • Snežno belo barvo glazure zagotovimo z dodatkom nekaj kapljic limoninega soka, ki ga vedno precedimo skozi sito.
  • Ne poskušajte si olajšati dela z mešanjem glazure s kuhinjskim robotom. Le z ročnim mešanjem se boste izognili zadrževanju zraka, zaradi katerega bi se glazura drobila.
  • Ko je glazura popolno stepena, ob izvleku metlica za stepanje oblikuje vrh. V nobenem primeru se glazura ne sme stopiti.
  • Za ohranitev pravilne konsistence in barve glazura ne sme priti v stik s kovinskim predmetom.
  • Ker se glazura rada zgosti, z njo delajte hitro. V vrečko jo odmerjajte v manjših obrokih. Neuporabljeno glazuro postavite v hladilnik.
  • Če želite preprečiti, da bi se glazura v posodi strdila, jo pokrijte z vlažno krpo.
  • Glazuro porabite še isti dan.

Vrečka za okraševanje piškotov

  • Izberite trpežne vrečke z ostrimi vogali.
  • Zgornje konce vrečke prepognite čez kozarec in ga napolnite z glazuro. Vrečko zaprite, nato pa odrežite spodnji vogal, da naredite čim manjšo luknjo.

Bonami nasveti za okraševanje velikonočnih piškotkov

  • Ne glede na to, ali za okraševanje uporabljate posebna orodja, vrečke ali stožce, poskrbite, da bo luknja, skozi katero teče glazura, čim manjša.
  • Na medenjake nanesite glazuro, kot bi položili vrvico.
  • Med nanašanjem glazure ne naslanjajte rok na mizo.
  • Oblikujete lahko tudi kapljice. Najprej oblikujte piko in jo počasi raztegnite.
  • Če želite glazirati večjo površino, glazuro razredčite s kapljico vode in jo s čopičem ali zobotrebcem nanesite na medenjake.
  • Pred barvanjem večjih površin na medenjak najprej narišite obris in pustite, da se posuši. Nato zapolnite sredino.
  • Medenjake najlažje okrasite z valjarjem z reliefom, s katerim na testo pritisnete želeni vzorec, preden ga izrežete.

Kako shranjevati medenjake, da ostanejo mehki

  • Dokončane medenjake položite v papirnato škatlo, obloženo s papirnatimi brisačami.
  • Škatlo shranite v hladnem in rahlo vlažnem prostoru. Idealna je shramba ali balkon.