Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
Pomlad doma in na prostem | Poiščite navdih →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Recept za slasten jajčni namaz s skuto

Če želite v nekaj minutah pripraviti okusen prigrizek ali lažjo večerjo, je klasični jajčni namaz prava izbira. Poleg tega je odličen v kombinaciji s svežimi zelišči in hrustljavo zelenjavo.

Oglejte si spodnji recept kulinarične blogerke Katerine Jašek.

Sestavine:

  • 220 g nemastne skute
  • 80 g majoneze
  • 40 g zmehčanega masla
  • 6 jajc sobne temperature
  • 4 g (dijonske) gorčice
  • ½ rdeče čebule
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • svež drobnjak
  • sol, poper

Postopek:

1. Zavrite vodo. Jjajca eno za drugim položite na žlico in jih previdno potopite v vodo. Jajca kuhajte približno 10 minut. Odcedite vodo, pustite, da se jajca ohladijo, in jih nato olupite.

2. Ohlajena jajca prerežite na pol, rumenjak prenesite v skledo, beljake pa pustite na strani.

3. Rumenjake stepite z maslom. Nato dodajte majonezo, skuto, gorčico, limonin sok, sol in poper ter premešajte.

4. Čebulo in beljake drobno sesekljajte in jih vmešajte v namaz. Po okusu solite.

5. Postrezite s svežim kruhom in okrasite z drobnjakom, kalčki ali rezinami redkvice.

Bonami nasvet:

  • Da jajca med kuhanjem ne bi počila, morajo biti pred potopom v vrelo vodo nekaj časa na sobni temperaturi.
  • Za bolj kremasto konsistenco namaza po kuhanju jajc ločite rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodajte sol in jih stepite skupaj z maslom. Tako pripravljeno osnovo lahko po okusu obogatite s skuto, zelišči itd. Na koncu zmesi dodajte drobno sesekljane beljake.

Jajčni namaz malo drugače

Če radi eksperimentirate, preizkusite še druge preproste recepte za jajčne namaze.

Jajčni namaz s skuto ali rikoto

  • 4 kuhana jajca, 250 g skute ali sira rikota, žlička dijonske gorčice, drobnjak, sol, poper

Rumenjake zmiksajte, dodajte rikoto, gorčico ter začinite s soljo in poprom po okusu. Na koncu vmešajte še sesekljane beljake in drobnjak.

Jajčni namaz z avokadom

  • 1 zrel avokado, 4 kuhana jajca, 1-2 žlici limetinega soka, nekaj listov sveže bazilike, vaša najljubša semena, sol, poper

Avokado pretlačite. Dodajte sesekljana jajca, drobno sesekljane liste bazilike, limetin sok, sol in poper. Zmešajte. Postrezite na popečenem kruhu in posujte s popečenimi semeni.

Jajčni namaz s peso

  • 4 jajca, 150 g svežega sira, 150 g pražene in drobno naribane rdeče pese, 1-2 žlički dijonske gorčice, sol, poper, vodna kreša za okras

Sir zmešajte z naribano rdečo peso, dodajte gorčico in sesekljana jajca. Premešajte in začinite s soljo in poprom. Servirajte na kvašenem kruhu in ga potresite s svežo vodno krešo.

Fotografija: Kateřina Jašek