Menu
5 € za vasRegistracijaPrijava5 € za vasKošarica
Domov Domov Navdih

Kako izbrati pravo preprogo za dnevno sobo

Če želite, da bo vaša dnevna soba čim bolj udobna, mora biti v njej zagotovo en markanten kos, naj bo to preproga. Ne samo, da ogreje prostor in mu doda potreben stil, ga lahko tudi oblikuje.

Naše namige in nasvete, kako s preprogo vizualno izboljšati prostor ter razdeliti in oblikovati sobo, si lahko preberete v navdihu.

1 Svetla, temna ali orientalska preproga?

Pri izbiri barve in vzorca ne smete upoštevati le osebnega okusa in velikosti dnevne sobe, temveč tudi vzdrževanje. Svetle barve prostor praviloma optično povečajo, temne pa zmanjšajo. Medtem ko z vzorčastimi površinami lažje prikrijete madeže, bodo na enobarvnih preprogah vidni tudi najmanjši madeži. Pod klubsko mizico bo bolj praktična preproga s kratkimi vlakni, medtem ko bo mehka usnjena ali košata preproga cenjena na hodnih površinah.

2 Okrogli kosi za impresivne kote

Nesporna prednost okroglih preprog je njihova mehkoba in elegantnost. Zato so primerne za poudarjanje niš in za določanje različnih kotičkov - na primer za branje. Z njimi lahko opozorite na set okroglih mizic in taburejev. To je tudi priljubljen trik, ki se uporablja v manjših sobah, da bi jih vizualno povečali, zlasti če se uporabijo svetle barve. Velja pravilo, da mora biti premer okrogle preproge vsaj tako širok kot kavč.

3 Prostor razdelite s kvadratno preprogo

Pravokotne preproge so odlične za razdelitev večjih prostorov. S tekači ali večjo preprogo lahko preprosto določite različne funkcionalne prostore - jedilnico, delovni prostor ali prostor za sprostitev v dnevni sobi. Pazite pri izbiri velikosti. Pomembno je, da pri izbiri poleg velikosti prostora upoštevate tudi razporeditev pohištva. Širina preproge naj ne bo krajša od širine kavča.

Kako izbrati preprogo za majhne prostore

V manjhi dnevni sobi bo bela, bež ali svetlo siva preproga dobro izgledala pred kavčem z odmikom približno 10 do 20 centimetrov. Lahko pa jo postavite tudi tako, da sprednje noge sedežne garniture delno segajo čez preprogo. Prostornost lahko dosežete tudi z nizom zložljivih mizic, ki jih lahko postavite na obe strani kavča.

Za prostorno dnevno sobo izberite večjo preprogo

Za večje prostore si lahko privoščite večje kose. Imeli boste dovolj prostora za udobno namestitev celotne sedežne garniture. Oblikovali boste prostor za sedenje v eno celoto, ki bo videti enotno in harmonično. To boste cenili zlasti, če je dnevna soba povezana z jedilnico. Vendar ne boste zgrešili, če bodo sprednje noge sedežne garniture postavljene na preprogo.

Če imate dva kavča

V dnevni sobi z dvema kavčema imate dve možnosti za razporeditev preproge. Najprej postavite preprogo pred kavče, nekaj centimetrov narazen, in preprogo simetrično postavite na sredino. Sedežno garnituro lahko postavite tudi na robove preproge. Izberite pravilno dimenzijo, da se sedežna garnitura in mizice lepo razporedijo na preprogo. Ne pozabite upoštevati prostora za prehod med mizo in sedeži.

Kako postaviti preprogo na kotno sedežno garnituro

Pri kotnih ali modularnih sedežnih garniturah vam ni treba skrbeti za pravilno postavitev preproge. Upoštevajte prejšnje nasvete. Ponovno upoštevajte širino kavča na obeh straneh. Preproga mora ustrezati tej dimenziji ali jo presegati. Če so v prostoru za sedenje pufi, podstavki za noge ali fotelji, jim namenite dovolj prostora.

Povzetek nasvetov za izbiro preprog

- Prepričajte se, da preproga ni krajša od širine kavča.

- Od velikih kosov pohištva, kot so omare ali mize, naj bo oddaljenost vsaj 45 cm, najbolje pa 75 cm, kar je pomembno za udoben prehod.

- Če želite prostor razdeliti na različne funkcionalne prostore, uporabite drugo preprogo, da odločite vsak prostor.

- Če niste prepričani o velikosti preproge, poskusite najprej z lepilnim ali slikarskim trakom označiti velikost preproge, saj si boste tako lažje predstavljali, kako bo videti v prostoru.

- Če radi eksperimentirate, poskusite s plastenjem. Kombinacija tkane preproge s kosom iz naravnih materialov, kot sta juta ali morska trava, je še posebej impresivna. Udobje lahko dosežete s usnjeno preprogo ali razkošen občutek s puhasto preprogo.

Več namigov in nasvetov najdete tukaj