Do -20% na vse za vrt | Prihranite že danes →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Fine dining doma: Losos in grahov pire

Predstavljajte si restavracijo z odlično kulinariko. Uporabljajo sestavine, o katerih lahko večina od nas le sanja, in kulinarične tehnike, o katerih lahko le beremo. Toda zakaj ne bi nekaj te čarobnosti prenesli tudi v svojo kuhinjo? Ne bojte se eksperimentirati, poigrajte se s predstavitvijo jedi, da bo vaš krožnik prava umetnina, ki bo navdušila vse vaše goste.

S pravimi okusi se boste počutili, kot da sedite v elitni restavraciji. Seveda je predstavitev polovica vtisa, in tu je na pomoč Bonami s svojo neustavljivo ponudbo krožnikov.

Potrebovali boste:

  • 4 lososovi fileji s kožo (vsak približno 180 gramov),
  • morska sol,
  • poper,
  • oljčno olje,
  • 4 žlice sojine omake,
  • 1 žlica javorjevega sirupa,
  • 1 žlica sezamovega olja
  • sestavine za serviranje, npr. mikro zelenje, sveža meta, vložena čebula, užitni cvetovi, kapre, gobjim čips, kuhan grah ...
Sestavine za grahov pire:
  • 500 gramov zamrznjenega mladega graha,
  • 2 žlici masla,
  • 2 stroka česna,
  • 100 ml vode,
  • približno 10 listov mete,
  • 2 čajni žlički morske soli,
  • 2 žlici kisle smetane z visokim odstotkom maščobe ali mascarponeja.

Postopek priprave:

  1. 1. V ponev dajte maslo in česen ter ju nekaj minut pražite. Dodajte grah, vodo, meto in sol, pokrijte in kuhajte, dokler se grah ne zmehča.

  2. Vse prenesite damo v mešalnik in dodajte kislo smetano. Vklopite mešalnik in občasno postrgajte stene posode, da se prepričate, da je vse zmešano v gladko kremo. Kremo pretlačite skozi gosto cedilo, da odstranite vse majhne koščke. Pokrijte, da ostane toplo.

  3. Lososa posolite in popoprajte. V veliki ponvi segrejte oljčno olje in vanjo položite fileje lososa s kožo navzdol. Pecite 5 minut, nato dodajte sojo, javorjev sirup in sezamovo olje. Z žlico polivajte po zgornji strani lososa še 2-3 minute, dokler ne porumeni. Če želite, lahko ponev še za 5 minut postavite v pečico, ogreto na 180 stopinj, da bo notranjost pečena.

Serviranje:

Na krožnike z žlico naložite grahovo kremo in na rob položite lososa. Grahovo kremo okrasite z mikro zelenjem, svežo meto, vloženo čebulo, užitnimi cvetovi, nekaj kaprami, gobjim čipsom in celim kuhanim grahom. Po želji lahko dodate nekaj kapljic pikantne omake, kot je sriracha. Uživajte! :)