Mid Season Sale | Prihranite do 50 % →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Kako urediti hladilnik, da bodo živila zdržala dlje časa

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

Francoska solata, nekaj steklenic vina, sveža zelišča, zelenjava in izredno dišeči siri. Hladilnik poka po šivih, vi pa se sprašujete, kako jih spraviti v red?

Kako poskrbeti, da sladice ne bodo imele vonja slanini, in da ne boste iz spodnjega predala vlekli neprepoznavne nagnite hrane?

Urejanje hladilnika je lahko težavno, vendar boste s pravimi pomočniki tudi to kmalu obvladali. Z vami delimo tudi uporabne nasvete o shranjevanju zelišč ter sadja in zelenjave in priporočamo, kje v hladilniku je najbolje shranjevati različne vrste živil.

1. Shranjevanje zelišč v hladilniku

Pravilno shranjevanje zelišč v hladilniku je ključnega pomena za ohranitev njihove svežine, okusa in arome. Obstaja več načinov shranjevanja zelišč v hladilniku:
  • Zavijte jih v prtiček: Zelišča položite v plastično vrečko in jo pustite rahlo odprto, da lahko zelišča dihajo. Tako lahko v hladilniku shranite peteršilj, koriander, baziliko in drobnjak.
  • Kozarec vode: Odrežite konce zelišč in jih položite v kozarec sveže vode. Pokrijte jih s plastično vrečko in postavite v hladilnik. Vsak dan ali dva vodo zamenjajte. Bazilika, meta in druga zelišča z dolgimi stebli bodo na ta način zdržala dlje.
  • Suho shranjevanje: Rožmarin, žajbelj ali timijan lahko preprosto shranite v hladilniku v originalni embalaži ali pa jih zavijete v papirnati prtiček in položite v plastično vrečko.

2. Kako shranjevati sadje in zelenjavo v hladilniku

Se tudi vi jezite, ko morate paradižnik, ki ste ga kupili predvčerajšnjim, zavržti? Trik za podaljšanje svežine sadja in zelenjave je v tem, kako in kje jih shranjujete v hladilniku:
  • Temperatura v hladilniku naj bo med 3 in 5 °C.
  • Zelenjavo shranjujte v ločenih predalih z nastavljivo vlažnostjo. Visoka vlažnost je boljša za listnato zelenjavo, medtem ko je nižja vlažnost boljša za sadno zelenjavo.
  • Zelenjavo ločite od sadja. Sadje proizvaja etilen, ki pospešuje zorenje živil, vključno z zelenjavo.
  • Za zelenjavo, ki potrebuje kroženje zraka (brokoli, cvetača, kumare, paprika, jajčevci), uporabite škatle ali vrečke z luknjami.
  • Za narezano zelenjavo izberite nepredušno zaprte posode, ki preprečujejo izsušitev.
  • Pri korenski zelenjavi, kot sta korenje ali redkev, odstranite liste, ki koreninam jemljejo vlago.
  • Sadje in zelenjavo operite šele tik pred kuhanjem/užitjem. Vlaga pospešuje kvarjenje.
  • Maline, jagode in drugo občutljivo sadje shranjujte na zgornjih policah hladilnika.

3. Živila, ki ne sodijo v hladilnik

Vsa živila ne sodijo v hladilnik. Nekaterim bo mraz ali pogosta nihanja temperature, ki jih povzroča nenehno odpiranje in zapiranje hladilnika, le škodoval. V hladilnik ne sodi:
  • Paradižnik: V hladilniku lahko izgubi okus in konsistenco.
  • Kruh: V hladilniku se hitreje strdi. Če želite podaljšati njegovo svežino, ga zamrznite.
  • Krompir: Nizke temperature spremenijo škrob v sladkor, kar spremeni okus in teksturo krompirja.
  • Čebula in česen: V vlažnem okolju se hitreje pokvarita. Hranite jih v suhem, temnem in hladnem prostoru.
  • Tropsko sadje: Mango, papaja, ananas in drugo tropsko sadje v hladilniku izgubijo okus in spremenijo teksturo.
  • Buče in melone: Dokler jih ne razrežemo, jih hranimo pri sobni temperaturi.

Več nasvetov za shranjevanje in organizacijo v hladilniku

  • Ustvarite posebna območja za različne vrste živil (npr. pijače, pecivo, mlečne izdelke itd.). S tem boste izboljšali organizacijo in skrajšali čas, ki ga porabite za iskanje živil.
  • Živila shranjujte pri temperaturi, ki jo potrebujejo. Na zgornjih policah je običajno bolj stabilna temperatura, medtem ko so spodnji deli hladnejši.
  • Meso in ribe shranjujte na najnižji polici, da preprečite kapljanje sokov na druga živila in zmanjšate tveganje okužbe.
  • Marmelade, omake in sire shranjujte v vratih hladilnika. Te lahko prenesejo večja temperaturna nihanja.
  • Živila, pripravljena za uživanje, shranjujte na sprednjih policah, kjer jih boste lažje videli in nanje ne boste pozabili. Zanje na primer določite svoj predalček ali polico, tako kot za že odprta živila.
  • Za shranjevanje živil v hladilniku uporabljajte prozorno embalažo, da boste vedeli, kaj je v njej.
  • Shranjujte trajnostno. Embalažo za enkratno uporabo zamenjajte s kozarci vseh vrst in velikosti. Idealni so za domače sokove, jogurt, granolo in maslo.
Bonami nasvet: Pripravili smo tudi poseben nabor etiket za ločevanje vaših kozarcev. Prenesite dokument, natisnite (po možnosti na papir z nalepkami) in označite svoja živila.

Pogosto zastavljena vprašanja

Kako očistiti hladilnik?

Najprej hladilnik izklopite in pod njega položite krpo, če se led stopi. Nato iz hladilnika vzemite vso hrano in zavrzite pokvarjeno ali takšno, ki ji je potekel rok uporabe. Pripravite vedro z milnico ali kisom in krpo. Odstranite vse predale in police ter jih operite v umivalniku. Nato z milnico očistite notranjost hladilnika. Ne pozabite na odtok. Na koncu vse obrišite do suhega s krpo, da preprečite nastanek zmrzali. Na koncu živila vrnite v hladilnik in pri tem upoštevajte nasvete iz tega članka.

Kaj shranjevati v vratih hladilnika?

Razmislite o prostoru v vratih hladilnika. Dobro je, da na spodnjo polico postavite mleko, sokove, mineralno vodo in, če imate radi alkohol, pivo in belo vino.

Odprte pločevinke in marmelade lahko postavite nekoliko višje. Tu lahko shranite tudi kečap in gorčico ter druge začimbe. V vratih lahko shranjujete tudi jajca in maslo ali margarino. Jajc v hladilnik ne postavljajte v papirnatem ovitku, saj tvegate prenos različnih bakterij. Prenesite jih v posode za jajca, po možnosti obrnjene z zgornjim delom navzdol.

Kako hraniti živila v zamrzovalniku?

V zamrzovalniku naj bo temperatura od -18 do 20 °C. Vsa živila ustrezno zavijte in označite z datumom. Živila poskušajte zamrzniti čim hitreje, saj bodo tako bolje ohranila svojo kakovost in teksturo. Nikoli ne zamrzujte zelenolistne zelenjave, ocvrte hrane, majoneze, sadja in zelenjave z visoko vsebnostjo vode.

Kako shranjevati kuhano hrano v hladilniku?

Kuhano hrano ohladite in jo čim prej shranite v hladilnik, najbolje v dveh urah. Hrano razdelite na manjše dele, da se hitreje ohladi in lažje pogreje. Pri segrevanju poskrbite, da bo temperatura živila dosegla vsaj 75 °C.

Kako shranjevati mlečne izdelke?

Mlečne izdelke je najbolje shranjevati pri temperaturi med 4 in 8 °C. Za shranjevanje mleka, jogurta, sira in drugih mlečnih izdelkov je še posebej uporaben zgornji del hladilnika. Vsa ta živila imajo dokaj dolg rok trajanja, razen svežih. Zato se vedno držite priporočenega roka uporabnosti, ki je naveden na embalaži izdelka. Če naletite na jogurt s pretečenim datumom in izbočenim pokrovom, ga vrzite v koš.