Francoska solata, nekaj steklenic vina, sveža zelišča, zelenjava in izredno dišeči siri. Hladilnik poka po šivih, vi pa se sprašujete, kako jih spraviti v red?
Kako poskrbeti, da sladice ne bodo imele vonja slanini, in da ne boste iz spodnjega predala vlekli neprepoznavne nagnite hrane?
Urejanje hladilnika je lahko težavno, vendar boste s pravimi pomočniki tudi to kmalu obvladali. Z vami delimo tudi uporabne nasvete o shranjevanju zelišč ter sadja in zelenjave in priporočamo, kje v hladilniku je najbolje shranjevati različne vrste živil.
Najprej hladilnik izklopite in pod njega položite krpo, če se led stopi. Nato iz hladilnika vzemite vso hrano in zavrzite pokvarjeno ali takšno, ki ji je potekel rok uporabe. Pripravite vedro z milnico ali kisom in krpo. Odstranite vse predale in police ter jih operite v umivalniku. Nato z milnico očistite notranjost hladilnika. Ne pozabite na odtok. Na koncu vse obrišite do suhega s krpo, da preprečite nastanek zmrzali. Na koncu živila vrnite v hladilnik in pri tem upoštevajte nasvete iz tega članka.
Razmislite o prostoru v vratih hladilnika. Dobro je, da na spodnjo polico postavite mleko, sokove, mineralno vodo in, če imate radi alkohol, pivo in belo vino.
Odprte pločevinke in marmelade lahko postavite nekoliko višje. Tu lahko shranite tudi kečap in gorčico ter druge začimbe. V vratih lahko shranjujete tudi jajca in maslo ali margarino. Jajc v hladilnik ne postavljajte v papirnatem ovitku, saj tvegate prenos različnih bakterij. Prenesite jih v posode za jajca, po možnosti obrnjene z zgornjim delom navzdol.
V zamrzovalniku naj bo temperatura od -18 do 20 °C. Vsa živila ustrezno zavijte in označite z datumom. Živila poskušajte zamrzniti čim hitreje, saj bodo tako bolje ohranila svojo kakovost in teksturo. Nikoli ne zamrzujte zelenolistne zelenjave, ocvrte hrane, majoneze, sadja in zelenjave z visoko vsebnostjo vode.
Kuhano hrano ohladite in jo čim prej shranite v hladilnik, najbolje v dveh urah. Hrano razdelite na manjše dele, da se hitreje ohladi in lažje pogreje. Pri segrevanju poskrbite, da bo temperatura živila dosegla vsaj 75 °C.