Spomladanski 15% popust s kodo APRIL15 | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Kako pogrniti mizo s poletnim pridihom?

Poleti najraje obedujemo na terasi in vrtu. Poletje pa je tudi čas vrtnih žar zabav in piknikov. Potrebujete navdih, kako lepo okrasiti mizo za vsa poletna druženje?

Naravni odtenki in materiali

V poletnih dneh je najbolje izbrati naravne materiale, v nežnih naravnih in pastelnih tonih.

Mizo pogrnite z s tradicionalnim lanenim prtom iz babičine skrinje. Če pa prta nimate, pobrskajte v naši spletni trgovini, zagotovo najdete prt, ki vam bo všeč. Na mizo dodajte pogrinjke iz morske trave ali pa uporabite lanene prtičke.

Namizna dekoracija

Za bolj živahno praznovanje ali druženje na mizo dodajte svečnike v zemeljskih tonih in ustrezne sveče, katerih plamen bo služil tudi kot sredstvo za odganjanje komarjev.

Sredi poletja so zelišča in cvetlice znana po svoji zdravilni in čarobni moči, zato poskrbite, da bo vaša miza okrašena tudi z naravno obarvano lončeno ali keramično vazo, polno dišečih rastlin..

Ste že kdaj poiskusili napraviti domač sir?

Naj vas navdihne recept za srednje trd sir, ki ga Latvijci tradicionalno pripravijo za praznovanje poletnega solsticija. Zaradi okrogle oblike in rumene barve velja kot simbol sonca. Še posebej je dragocen, če je sir narejen po originalni recepturi..

Da boste lahko svoje goste presenetili z domačim sirom, smo za vas pripravili preprost recept.

Potrebovali boste:

  • 3 l mleka;
  • 1 kg zrnatega (cottage) sira;
  • 3 kokošja jajca;
  • 100 g masla;
  • sol;
  • kumino.

Kako pripraviti sir?

1. Mleko segrejte na 80 stopinj. Na majhnem ognju in ob mešanju začnite dodajati zrnat sir v toplo mleko. Mešajte, dokler se sirotka ne začne ločevati.

2. Vzemite gazo, navlaženo z vodo, in jo položite v sito ali cedilo. Ko se sirotka loči, vso maso vlijemo v gazo in sirotko odcedimo.

3 Vročo skuto dajte v ponev z razžvrkljanimi jajci, ki ste jim dodali kumino in sol. Mešanici dodajte maslo. Neprestano mešajte, dokler se zmes ne prilepi na stene lonca.

4. Ko je mešanica pripravljena, vsebino lonca prelijte v pripravljene posode. Pustite, da se sir ohladi na sobni temperaturi. Ko se ohladi, ga postavite v hladilnik za vsaj eno uro (ali raje za eno noč).

5. Sir narežite na rezine in postrezite na krožniku za sir.

Mizica, pogrni se!

Na poletni mizi ne smejo manjkati leseni elementi - mizo lahko dopolnite s pogrinjki , krožniki za prigrizke in skledicami iz hrasta, bambusa ali kateri koli drugega lesa. Elemente lahko povežete tudi z naravnimi motivi, kot so cvetlični prtični, ki bodo vaši mizi dodali poseben poudarek.

Osvežitev toplih dneh

Pivo se odlično prileže ob toplih dneh, zato poleg domačega sira ne smejo manjkati tudi kozarci s hladnim pivom.

Krožnik s sirom in prigrizki

Še ena zanimivost o latvijskih običajih. Po starodavnih latvijskih verovanjih, da se je treba na kresno jutro, ko vzhaja sonce, iti kopati, saj ima takrat voda čarobne lastnosti - daje moč, energijo in zdravje. Ne pozabite poskrbeti za toplo odejo ali brisačo ter krožnik s sirom in prigrizkov, da se po jutranjem plavanju ogrejete in potešite lakoto.