Menu
5 € za vasRegistracijaPrijava5 € za vasKošarica
Domov Domov Navdih

Kako izbrati dodatke in okraske za jedilnico

Čeprav so miza in udobni stoli temelj vsake jedilnice, ne morete brez dodatkov. Z njimi lahko prostoru dodate edinstveno vzdušje in karakter. Izberite prave tkanine, osvetlitev in okraske ter jedilnico spremenite v očarljiv kotiček.

Zgledujte se po naših nasvetih!

Majhne stvari izpopolnijo celoto

Cvetje, svečniki, vaze in okrasne sklede bodo vsako jedilnico naredili prijetno in edinstveno. Njihovo višino izberite tako, da ne ovirajo pogleda na goste pri mizi. Držite se pravila manj je več in uporabite enega ali dva okrasna kosa. Prednost nam imajo jedi in prostor namenite za postrežbo vaših specialitet.

Previdno z dišavami

Dišeče sveče lahko motijo doživljanje hrane, zato izberite tiste z zelo nežnimi vonji. Raje uporabljate naravne voske.

Praktično

Ogledala so lahko koristno orodje tudi v majhnih jedilnicah, saj vizualno povečajo prostor. Poleg tega v njih odlično zažari odsev luči in sveč.

Izbira slik je odvisna predvsem od vašega okusa. Večja platna so videti bolj elegantna kot številna manjša.

V prostoru, kjer prevaldujejo nevtralne barve, si lahko privoščite izrazitejšo sliko, v bolj barvitem prostoru pa izberite stenske dekoracije v bolj umirjeni paleti.

Ustrezna preproga

Velikost izberite tako, da bodo stoli, odmaknjeni od mize, udobno stali na preprogi. Za jedilno mizo za štiri osebe je priporočljiva preproga velikosti 170 × 240 cm, za mizo za šest oseb pa velikost 200 × 300 cm. Pomembna je tudi dolžina vlaken na preprogi. Krajša kot so vlakna, daljša je življenjska doba in lažje je vzdrževanje. Bodite pozorni tudi na gostoto vlaken. Bolj kot je preproga gosta, bolj kakovostna in praktična je.

Preproge iz morske trave polepšajo notranjost in so enostavne za vzdrževanje.

Naj zasveti

Osvetlitev jedilnice je osrednjega pomena za udobno jedilnico. Zato poskrbite, da bo prostor nad mizo enakomerno osvetljen, a ne bleščeč. Izberite žarnico, ki bo ustvarila topel in prijeten vtis. Ne bojte se izbrati svetilke z značilnim senčnikom nad majhno mizo, saj bo ustvarila zanimiv učinek. Enostavnejši in manjši modeli bodo spet izstopali, če jih obesite v eni vrsti enega poleg drugega ali na različnih višinah.

Za vzdušje

Z osvetlitvijo lahko dosežete impresiven učinek. Mlečne žarnice oddajajo mehko svetlobo in idealne za romantične večere.

Harmonična povezanost

Okrogla svetilka bo videti odlično nad okroglo mizo, medtem ko se bo lestenec ostrih oblik odlično ujemal s kvadratno mizo.

Namizni prti in prtički

Za udobje jedilnice poskrbi tudi tekstil. Za bolj eleganten videz izberite s prtičke iz blaga. Ne le, da so videti bolj praznično, ampak so tudi okolju prijaznejši, saj jih lahko uporabimo večkrat. Poleg tega so laneni prti in prtički zelo vpojni in se s pranjem ne obrabijo. Nasprotno, sčasoma postanejo mehkejši in udobnejši.

Več namigov in nasvetov za jedilnico najdete tukaj.