Menu
10 € za vasRegistracijaPrijava10 € za vasKošarica
Domov Domov Navdih

Pomladne sladice blogerke Grete

Prvi sončni dnevi vas spodbujajo k uživanju v popoldanski kavi in sladici na svežem zraku. Zato postavite mizo na balkon ali vrt in poskusite tradicionalne romunske recepte po vnavodilih blogerke Grete, ki je na Instagramu znana kot De Mâncare.

Zato ne čakajte več in si posladkajte dan s puhasto torto s čokolado in pistacijami ali torto z mascarponejem in suhim sadjem.

Torta z maskarponejem

8 porcij • priprava 140 minut

Sestavine za testo
• 350 g moke
• 100 g sladkorja
• 100 ml toplega mleka (lahko tudi rastlinskega)
• 200 ml jogurta
• 10 g posušenega kvasa
• 3 jajca (2 na torto in eno na koncu peke)
• 1 ščepec soli
• 1 žlica vanilije (esence ali ekstrakta)
• 1 žlica olja
• organska pomarančna lupina

Sestavine za kremo:
• 400 g mascarpone sira
• 100 g sladkorja
• 50 g priljubljenega suhega sadja • 4 žlice presejane moke
• 4 jajca
• 1 žlica esence ali vanilijevega ekstrakta
• pomarančni sok

Priprava:

Testo:
1. V toplem mleku raztopimo sladkor in kvas, dodamo moko, pomešano s soljo, nato vanilijo, naribano organsko pomarančno lupinico, 2 jajci in jogurt.

2. Vlijemo olje in gnetemo ročno ali s kuhalnico, dokler ne dobimo prožnega, gladkega in rahlo lepljivega testa.

3. Pokrijte in pustite, da vzhaja, dokler se testo ne podvoji.

4. Nato testo razporedite po pomokani površini in ga razrežite na tri enake dele.

5. Pripravite dno prvih dveh kosov testa. Model za torto obložite s papirjem za peko in testo razporedite po dnu in straneh okroglega pekača.

Krema:
6. V skledi zmešajte maskarpone, jajca, sladkor, pomarančni sok, moko in vanilijevo esenco. Nato dodajte suho sadje. 7. Smetano vlijte v model za torto.

8. Robove okrasite s preostalim pecivom (npr. s tradicionalno kito).

9. Površino torte premažite z dobro stepenim jajcem.

10. Pečemo v ogreti pečici približno 45-50 minut pri 170 °C (na srednji polici, z vklopljenim ventilatorjem).

11. Med peko torto opazujte, ne da bi odprli pečico. Na koncu testo preverite z zobotrebcem, da se prepričate, da je dobro pečeno.

Torta s čokolado in pistacijami

6 porcij • priprava 140 minut

Sestavine za testo:
• 350 g moke
• 200 ml jogurta
• 100 ml toplega mleka (lahko uporabite tudi rastlinsko mleko)
• 100 g sladkorja
• 10 g suhega kvasa
• 1 ščepec soli
• 1 žlica vanilije (esenca ali ekstrakt)
• 3 jajca (2 za torto in eno za namaz na koncu peke)
• 1 žlica olja
• naribana lupina ekološke pomaranče

Sestavine za kremo
• 300 ml smetane
• 100 ml stopljene čokolade
• 50 g sladkorja
• 50 g olupljenih pistacij
• 4 jajca
• 1 žlica moke
• 1 žlica ruma ali rumove esence

Postopek

1. Sledite prvih 5 korakov iz prejšnjega recepta za mascarpone torto (glej zgoraj).

2. Nato pripravimo kremo tako, da v posodi zmešamo smetano, jajca, sladkor, rahlo ohlajeno stopljeno čokolado, moko in rum. Nato dodamo olupljene pistacije.

3. V tortni model vlijemo smetano.

4. S preostankom testa okrasimo robove (npr. oblikujemo tradicionalno kitico, liste ali rezano cvetje).

5. Površino torte premažemo z dobro stepenim jajcem.

6. Pečemo v ogreti pečici približno 45-50 minut pri 170 °C (na srednji rešetki, z vklopljenim ventilatorjem).

7. Med peko pazite na torto brez odpiranja pečice. Na koncu z zobotrebcem preizkusite, ali je testo dobro pečeno.

Iščete več nasvetov in namigov? Oglejte si vse navdihe.