Spomladanski 15% popust s kodo APRIL15 | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Preobrazba večnamenskega dnevnega prostora

Kako na 20 kvadratnih metrih združiti dnevno sobo, spalnico, otroško sobo in občasen snemalni studio, da bo vse pohištvo služilo svoji funkciji in bilo hkrati videti urejeno?

Navdih poiščite pri preobrazbi doma češkega pevca Pokáča in njegove družine, ki jo je vodila Petra Indruchová, ena od oblikovalk za Bonami Interior Design.

Ko opremljam, se poskušam zgledovati po ljudeh, ki živijo v stanovanju. Zato je zame zelo pomembno, da so oni tisti, ki izrazijo svojo predstavo o tem, kaj jim je všeč in kaj potrebujejo. Le tako lahko dobim občutek, kaj si želijo, in oblikujem notranjost, ki je edinstvena, funkcionalna in lepa.

Petra Indruchová, oblikovalka

Storitev Bonami Interior Design za notranje oblikovanje sva odkrila na Instagramu in pomislila, zakaj ne bi poskusila in popestrila prostor za dve leti, preden se bova preselila v hišo. Izkazalo se je, da je bila odločitev prava. Prostoru sva želela dodati nekaj barve in svetlobe, zato sva odobrila divje pisane predloge oblikovalke. Celoten projekt je bil pravzaprav zaključen v nekaj tednih.

Pokáč, češki pevec in lastnik stanovanjaProstor pred preobrazbo in po njej:

Za kakšen slog notranjosti ste se odločili?

Odločila sem se za konservativni slog pohištva v kombinaciji s sodobnim slogom poslikave sten. Do te odločitve me je pripeljala velikost sobe in zlasti rizalita, ki gleda na vrt. Izrazita, nekonvencionalna stenska poslikava je bila moj namen že od prvega trenutka, ko so mi povedali, da je treba ohraniti obstoječe omare v sobi. Končni videz pohištva smo zbrali skupaj z lastnikom.

Ste imeli pri oblikovanju prostora kakšen poseben navdih?

Navdihoval me je prostor samega stanovanja in pogled na vrt, ki je v Pragi zelo redek. Vsekakor pa moram omeniti tudi slike, ki so me motivirale pri izbiri barv in drznosti dodatkov.
Tloris sobe in razporeditev pohištva na skupno 20 m²

Tloris sobe in razporeditev pohištva na skupno 20 m²

Kako ste se lotili oblikovanja notranjosti v smislu njene razporeditve?

Soba s tako hibridno funkcijo - tj. dnevni prostor, spalnica, otroška soba, soba za fotografiranje - je precej nekonvencionalna. Ponavadi bi si za izvedbo želela več kvadratnih metrov (smeh).

Majhni prostori pa so izziv našega časa, zato sem poskušala vsaki funkciji poiskati svoj namenski del prostora, da se med seboj ne bi motile in bi lahko delovale tudi istočasno. Zato temu ne bi rekla bitka z majhnim prostorom, ampak prej izziv, kako ga čim bolje izkoristiti.

Moodboard, poln drznih barvnih shem

Moodboard, poln drznih barvnih shem

Preprosta vizualizacija, ki je naročniku pomagala dobiti občutek o zaključeni notranjosti

Preprosta vizualizacija, ki je naročniku pomagala dobiti občutek o zaključeni notranjosti

Na podlagi česa so bila izbrana barvna ujemanja?

Prostor so določali obstoječa tla, okna, vrata in omare. Ta minimalistična osnova je spodbudila mojo zamisel, da bi to konzervativno barvno shemo razširila na druge kose pohištva. Za drugačen pristop k stenam so me nato močno navdihnile reprodukcije umetniških del, ki sta jih lastnika kupila predhodno in sta jih želela vključiti v notranjost. Barvni ognjemet na plakatih je kar klical po drznejšem pristopu pri dekoraciji sten.

Kateri dejavniki so vas vodili pri izbiri materialov?

Izbira materialov je bila neposredna posledica konservativnega pristopa. Preproste površine, čiste barve in teksture, a zanimivi dizajnerski detajli. Pomembna sta mi bili tudi praktičnost in vzdrževanje, saj bodo sobo uporabljali tako odrasli kot otroci. Nenazadnje sem izbirala po merilih kakovosti, da bi pohištvo in večji dodatki zdržali čim dlje in bili prijetni takšni, kot so.

Sta lastnika postavila kakšne meje glede oblikovanja ali sta vam dala proste roke?

Lastnika sta tekom celega projekta ostala odprta za razpravo, meje pa smo prestopali in premikali na obeh straneh. Vendar je bilo glavni cilj izvedbe, da smo notranjost prilagodili otrokom in njihovim potrebam.

Zmanjšanje ostrih robov, lomljivosti in uničljivosti materialov. Zato sem nekatere kose zamislila kot premične - kot v vsaki otroški igralnici.

Kateremu delu sobe je bilo treba pri načrtovanju nameniti največ pozornosti?

Glede na količino prostora, ki ga zavzema, bi v tem primeru izpostavila spalni prostor. Zahteva je bila velika zakonska postelja (180 x 200 cm) skupaj z otroško posteljico, ki površinsko pokrivata površino ene celotne sobe. Kljub temu pa smo imeli cilj, da prostor za spanje ne bi zavzemal celotne sobe.

Kakšne so bile vaše smernice pri izbiri manjših dodatkov in dekoracije?

Za dodatke sem glede na barvno shemo in obliko pohištva iskala bolj zanimive oblike in barve, ki bi se ujemale tudi s slikami in plakati.

Pomembno mi je bilo, da so okraski in dodatki opravljali tudi svojo funkcijo in niso bili le lovilci prahu - kar še posebno dobro razumejo družine z otroki. V tem primeru je bila v načrtu tudi uporaba široke palete otroških dodatkov, ki bodo v notranjosti zagotovo dobrodošli.

Zame je vedno pomembno, da spoštujem življenjski slog in uporabo notranjosti njenih prebivalcev. V tem primeru je največja prednost enostavna preureditev pohištvenih elementov, ki so manjši in jih je mogoče postaviti v preostali prostor.

Petra Indruchová, oblikovalka

Preobrazba je vključevala tudi manjšo ureditev vrta okoli hiše. Fotelji z ležalnikom so ustvarili idealen prostor za poletno posedanje tik med jablanami.