-20% na kavče na zalogi s kodo UDOBNO20 | Prihranite že danes →
Pomlad doma in na prostem | Poiščite navdih →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Preobrazba vrtne lope v prijetno domačo pisarno

Udoben prostor, kjer se češki igralec Jiří Langmajer uči gledaliških vlog, se sprošča, posluša jazz ali se igra s svojim štiriletnim vnukom. To je rezultat korenite preobrazbe vrtne lope v domačo pisarno.

Naj vas navdihne delo Bonami notranje oblikovalke Eme Traplove.

Od nekdaj sem imel potrebo po lastnem prostoru in nekakšni pisarni. Včasih sem imel na voljo majhen studio v gledališču, kjer sem delal. To je bilo v redu. Odkar pa sem se preselil k sedanji ženi, takšnega prostora nimam. Res sem si želel svoj prostor in nekaj zasebnosti. In vrtna lopa je bila kot nalašč za to.

Jiří Langmajer

Večinoma poskušam ubrati nekoliko drznejši pristop k notranjemu oblikovanju, kot je bilo dogovorjeno. Tokrat pa smo, nasprotno, začeli z drznimi barvami, ki smo jih med procesom oblikovanja z naročnikom ublažili in prilagodili njihova razmerja, da bi dosegli uravnotežen rezultat.

Ema Traplova, oblikovalka pri Bonami oddelku za notranje oblikovanje

Pred preobrazbo

Po preobrazbi

Ali ste imeli pri oblikovanju prostora posebno vizijo?

Intuitivni navdih zame je bila sama vrtna lopa. V tak prostor ne morem postaviti na primer sijočih marmornatih površin ali industrijskega betonskega pohištva. Z mojega vidika je prostor sam izbral elemente.

Je bil večji izziv načrtovanje ali izvedba?

Izvedba! Na začetku smo želeli ohraniti starejši linolej na tleh. Ko pa smo prebarvali celoten prostor, so bila tla videti obupno, čiste stene pa so razkrile vse znake njihove starosti. Zato smo na koncu tla skrili pod sivo in bež preprogo, kar je celotnemu prostoru dalo še bolj eleganten videz.

Tloris sobe in razporeditev pohištva

Tloris sobe in razporeditev pohištva

Kako ste se lotili razporeditve pohištva?

Menim, da je prostor vrtne lope idealen za želeni namen delovne sobe s prostorom za sprostitev. Veliko pozornosti je bilo namenjene prostoru za shranjevanje na razmeroma majhni kvadraturi, vendar je bilo tudi to mogoče urediti z ustreznim pohištvom.

Enostavne vizualizacije, ki stranki omogočajo boljšo vizualizacijo prihodnje notranjosti

Enostavne vizualizacije, ki stranki omogočajo boljšo vizualizacijo prihodnje notranjosti

Na podlagi česa ste izbrali barvno shemo notranjosti?

Že od samega začetka je bil poudarek na barvah. Sčasoma smo prešli od drznih barvnih detajlov k bolj zemeljskim tonom, ki smo jih uporabili na večjih površinah. Tako notranjost ne izgubi svoje barvitosti in hkrati ne daje kričečega, neorganiziranega ali hektičnega vtisa.

Kako ste izbrali in prilagodili materiale?

Materiali so preprosto sledili zemeljski barvni shemi. Izbirali smo večinoma naravne materiale, kot so ratan, juta, lan, les, usnje, terakota ...

Ali vam je naročnik določil kakšne omejitve glede oblikovanja?

Pomembnih je bilo nekaj osnovnih točk. Poudarek je bil na prostoru za shranjevanje, prostoru za gramofon, prostoru za počitek in delo ter tudi na barvi. Vendar sem v vsako od omenjenih točk popolnoma zaupala in že od začetka sva imela zelo podobno vizijo.

Kateremu delu sobe je bilo treba posvetiti največ pozornosti?

Največ pozornosti sem namenila prostoru za gramofon. Ta celotna stena naj bi služila zvoku in hkrati hranila veliko število plošč. Poleg tega je izbrana komoda precej velik in izrazit kos pohištva v majhnem prostoru.

Kaj vas je vodilo pri izbiri dodatkov in dekoracije?

Všeč mi je, če so dodatki tudi praktični, ne le dekorativni. Zato sem se v našem primeru osredotočila na razsvetljavo, vaze, okvirje za slike ter nenazadnje na blazine in pregrinjala, da bi ustvarila prijeten prostor za sprostitev. Vse v naravnih tonih.

Glavna stropna razsvetljava in celotna električna napeljava sta bili v prostoru dobro pripravljeni. Stropno razsvetljavo sem samo opremila s praktičnimi svetili. Na drugih mestih sem nato dodala namizne in talne svetilke, da sem v prostoru ustvarila različna vzdušja.

Ema Traplová, oblikovalka pri Bonami Interior Design

Del preobrazbe je bila izboljšava verande vrtne lope. Izbirali smo preprost lesen kavč z nekaj blazinami in ustvarili udoben in prijeten prostor za sedenje.