-20% na kavče na zalogi s kodo UDOBNO20 | Prihranite že danes →
Pomlad doma in na prostem | Poiščite navdih →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

6 nasvetov za organizacijo garderobne omare

Beáta Vaňková
Beáta Vaňková
Bonami Blogger

Ali vaša garderoba poka po šivih, vendar imate prepogosto neprijeten občutek, da nimate kaj obleči in da nosite le nekaj kosov oblačil naenkrat? Poznano. Morda je čas, da uredite svojo garderobo in jo malo prevetrite. Začnimo!

Pokazali vam bomo, kako kar najbolje izkoristite svojo omaro, učinkovito zložiti oblačila in kateri organizatorji zagotavljajo popoln pregled.

Razdelite police po kategorijah

Police v omari razdelite po kategorijah, kot so majice, puloverji ali hlače. Nato te kategorije razčlenite z različnimi organizatorji in delilniki. V praksi to pomeni, da kategorijo majic razdelimo na majice s kratkimi rokavi in majice z dolgimi rokavi. Podobno lahko hlače razdelimo na kavbojke, hlače za prosti čas in trenirke za doma.

Oblačila, ki jih najpogosteje uporabljate, shranjujte v višini oči. Tako nadaljujte tudi po drugih policah - od najbolj uporabljenih predmetov do manj potrebnih.

Kako shraniti sezonska oblačila

Ali sezonska oblačila shranjujete v garderobi? Naredite prostor za kose, ki jih boste uporabljali v tekoči sezoni, vse ostalo pa pospravite v škatle ali vreče za oblačila, ki jih zlahka pospravite pod posteljo. Ni prostora pod posteljo? Uporabite vakuumske vrečke. S "krčenjem" vaših oblačil bodo zasedla manj prostora v omari, lahko pa jih prestavite tudi na podstrešje ali v klet, saj bodo tako zaščitena pred vlago in škodljivci.

Izjeme so plašči iz volne in drugih naravnih vlaken. Vakuumiranje bi lahko poškodovalo njihovo obliko. Za njihovo shranjevanje si oglejte naslednjo točko.

Kako zlagati oblačila

Oblačila v predalih zložite navpično. Tako boste imeli boljši pregled nad vsemi kosi in ne boste rabili vzeti celotnega kupa iz predala, ko boste iskali določen kos. Za urejeno shranjevanje oblačil so priročne tudi police, stojala in predali. Še boljšo organizacijo pa lahko dosežete s priročnimi kovinskimi pregradnimi policami, ki omogočajo prostor za majice, puloverje, brisače in posteljnino.

Praktični pripomoček za otroke

Otroške stvari lahko glede na vrsto oblačil pospravite v različne škatle za shranjevanje. Na primer, majice lahko navpično postavite v eno polje, hlače pa v drugo. Če na vsako škatlo nalepite etiketo s sliko oblačila, lahko otroci brez vaše pomoči zlahka najdejo, kar potrebujejo.

Organizacija spodnjega perila

Priporočamo, da spodnje perilo v komodi uredite na posebnih policah, organizatorjih ali škatlah. Tako lahko bolje razdelite, katero spodnje perilo imate za vsakodnevno nošenje in katero za posebne priložnosti.

Kako shranjevati oblačila iz občutljivih materialov

Volna, kašmir, čipke ali svila so še posebej privlačni materiali za molje. Zato jih pospravite v vreče za oblačila, ki so odlične tudi za zaščito in lažje prenašanje oblačil. Te vreče so izjemno trpežne in bodo zaščitile vaša najljubša oblačila pred škodljivci, prahom, vlago in vonjavami. Volnene plašče enostavno zložite, pokrijete s svilenim papirjem in shranite v plastično posodo s prozornim pokrovom.