Vse za kopalnico do 15% ceneje | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

5 nasvetov za enostavno čiščenje oken

Tudi vi vsakič odlašate s čiščenjem oken? Za vas imamo nekaj nasvetov, s katerimi boste to opravilo končali hitreje in enostavneje, okna pa bodo ostala čista dlje.

1. Izberite pravi dan za čiščenje oken

Za čiščenje oken izberite dan brez sonca. Sonce bo kljub vašemu največjemu trudu povzročilo nastanek črt. Idealni so oblačni dnevi.

2. Pripravite vse potrebne pripomočke

 • Krpo iz mikrovlaken: Takšno, ki ne pušča dlak. Krp ne perite z mehčalcem, saj ta pušča proge.
 • Gobica: Pomagala bo ustvariti peno na oknih.
 • Brisalec za okna, ali poseben sesalnik za okna: Poleg krpe vam priporočamo, da uporabite tudi gobico ali sesalnik za čiščenje oken. Z njima bo delo veliko enostavnejše. Z enim potegom lahko odstranite vodo z oken in običajno vam prihranita tudi poliranje.
 • Vedro: Izberite precej kvadratno vedro, v katerega lahko udobno potopite brisalec.
 • Gumijaste rokavice: Te bodo vaše roke zaščitile ne le pred vodo z detergentom, temveč tudi pred morebitnimi trskami iz okenskih okvirjev.
 • Čistilo za okna in milo za posodo: Če uporabljate brisalec oken ali sesalnik, je vedno dobro uporabiti sredstvo, ki tvori peno. Guma nato lepo drsi po oknu in ga pusti brez prog.

Morda boste potrebovali tudi: Posebno strgalo za odstranjevanje trdovratne umazanije. A pazljivo pri njegovi uporabi, saj je potrebno kar nekaj spretnosti, da okna ne opraskate.
Za poliranje oken lahko uporabite tudi posebna sredstva za poliranje oken.

Za poliranje oken lahko uporabite tudi posebna sredstva za poliranje oken.

3. Očistite okvirje in žaluzije

Nataknite gumijaste rokavice, da zaščitite roke pred poškodbami, in očistite okenske okvirje, tečaje in okenske police s suho krpo ali krtačo z mehkimi ščetinami. Najprej na suho odstranite prah in pajčevine, nato pa z vlažno krpo, namočeno v vodo z milnico, vse lepo obrišite.

Nasvet za najboljši način čiščenja žaluzij: Posesajte jih s sesalnikom z ustreznim nastavkom, nato pa jih nežno obrišite s krpo.

4. Očistite okna

Napolnite vedro z detergentom za posodo in mlačno vodo. Voda naj ne bo prevroča, sicer bo izhlapela skozi okno, še preden ga boste lahko očistili. Namočite gobo ali krpo v vodo z detergentom in jo nanesite na okna, da nastane pena. Pena ni pomembna le za lažje brisanje z gumijastim brisalcem, temveč tudi za hitro prepoznavanje območij, kjer je okno zaradi drugačne strukture mehurčkov bolj umazano. Na ta način očistite in namilite celotno okno.
Kako odstraniti nalepke z oken:
 • Poizkusite jih segreti s sušilnikom za lase in jih nato odlepiti.
 • Namočite jih s krpo in pustite, da vlaga naredi svoje. Nato jih previdno odlepite.
 • Uporabite kis, ga pustite delovati in nato prav tako previdno olepite nalepke.

5. Suho poliranje

Okna obrišite z brisalcem. Delujte v vertikalni ali horizontalni smeri, najbolje v eni dolgi potezi od zgoraj navzdol. Trudite se, da bo brisalec čimbolj čist, redno ga brišite s krpo. Brisalec položite na okno z gumijasto stranjo navzgor in ne obratno, saj boste tako umazanijo le razpršili po oknu, ne boste pa je odstranili.

Možno je, da bodo v kotih, ki jih brisalec ne doseže, ostali majhni madeži umazanije. Te je potrebno spolirati s krpo iz mikrovlaken.

Napotki za poliranje oken:
 • Za poliranje oken se odlično obnesejo stari časopisi. Pazite le, da ne bodo na primer puščali barve na okenske okvirje.
 • V vodo vmešajte puding v prahu in to mešanico uporabite za poliranje.
Pri čiščenju s časopisom pazite, da ne spustijo barve in obarvajo svetlih okenskih okvirjev.

Pri čiščenju s časopisom pazite, da ne spustijo barve in obarvajo svetlih okenskih okvirjev.