Po spletu kroži več različic receptov za to tradicionalno sladico. Tokrat bomo pripravili kolač, ki bo vaš dom odišavil z omamnim vonjem po jabolkih in čokoladi.
Preizkusite preprost recept blogerke Kitchen Story. Naj vam pomagamo z nasveti, kako medeni kolač speči in kako ga najlažje obrniti iz pekača.
Pekač za kolač namažite z maslom in posujte z moko. Pečico segrejte na 160°C. S kuhinjskim robotom stepite jajca s sladkorjem, da se rahlo spenijo. Postopoma vmešajte olje in nazadnje mleko. Temeljito premešajte.
Jabolko olupite in ga naribajte na drobnem strgalu. Dodajte ga jajčni mešanici.
Pazite, da boste pekač pravilno namastili in obložili z moko. Priporočamo, da ne uporabljate masla, saj se na robovih zlahka zažge. Boljša je svinjska mast ali druga 100-odstotna maščoba. Poleg moke lahko pekač potresete tudi s kokosom ali mletimi orehi.
V drugi skledi zmešajte vse preostale suhe sestavine. Na koncu jih združite z jajčno mešanico, da dobite gladko testo.
Maso vlijte v pripravljen pekač in ga postavite v ogreto pečico. Pecite pri 160 stopinjah približno 40 do 45 minut.
Pečeno testo mora biti na dotik prožno in čvrsto. Proti koncu peke poskusite v torto zapičiti leseno nabodalo. Ko je kolač končan, nabodalo ne sme biti mokro od premalo pečenega testa, pecivo pa ne sme imeti vonja po surovi moki.
Pozabite na pečenje s pomočjo ventilatorja. Testo bi se preveč izsušilo. Kolač potrebuje tradicionalno nastavitev s gretjem od zgoraj in spodaj.
Po peki pustite, da se torta nekaj časa hladi, nato pa jo obrnite iz pekača.
Čokoladno glazuro pripravite na vodni kopeli. V posodi iz nerjavečega jekla nad parno kopeljo v loncu pustimo, da se čokolada stopi, nato pa vmešamo smetano. Torto prelijemo z glazuro in pustimo, da se pred serviranjem strdi.
Ne pustite, da se kolač popolnoma ohladi, preden ga obrnete, sicer ga ne boste mogli dobiti iz pekača. Obrnite ga 3 minute po tem, ko ste ga vzeli iz pečice. To je idealen čas, da se testo odlepi od sten pekača.
Fotografija: Kitchen Story