5 € za vasRegistracijaPrijava5 € za vasKošarica
Domov Domov Navdih

Babičin biskvitni kolač: recept in nasveti za popolno sladico

Po spletu kroži več različic receptov za to tradicionalno sladico. Tokrat bomo pripravili kolač, ki bo vaš dom odišavil z omamnim vonjem po jabolkih in čokoladi.

Preizkusite preprost recept blogerke Kitchen Story. Naj vam pomagamo z nasveti, kako medeni kolač speči in kako ga najlažje obrniti iz pekača.

Sestavine za testo:

  • 340 g trsnega sladkorja
  • 3 jajca
  • 150 ml sončničnega olja
  • 350 ml mleka
  • 1 jabolko
  • 450 g univerzalne moke
  • 2 žlici kakava
  • 1 žlica začimb za medenjake
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • maščoba za namastitev pekača
  • moka za posipanje pekača

Sestavine za glazuro:

  • 100 g temne čokolade
  • 100 ml smetane s 30% m.m.

Pekač za kolač namažite z maslom in posujte z moko. Pečico segrejte na 160°C. S kuhinjskim robotom stepite jajca s sladkorjem, da se rahlo spenijo. Postopoma vmešajte olje in nazadnje mleko. Temeljito premešajte.

Jabolko olupite in ga naribajte na drobnem strgalu. Dodajte ga jajčni mešanici.

Bonami nasvet

Pazite, da boste pekač pravilno namastili in obložili z moko. Priporočamo, da ne uporabljate masla, saj se na robovih zlahka zažge. Boljša je svinjska mast ali druga 100-odstotna maščoba. Poleg moke lahko pekač potresete tudi s kokosom ali mletimi orehi.

V drugi skledi zmešajte vse preostale suhe sestavine. Na koncu jih združite z jajčno mešanico, da dobite gladko testo.

Maso vlijte v pripravljen pekač in ga postavite v ogreto pečico. Pecite pri 160 stopinjah približno 40 do 45 minut.

Pečeno testo mora biti na dotik prožno in čvrsto. Proti koncu peke poskusite v torto zapičiti leseno nabodalo. Ko je kolač končan, nabodalo ne sme biti mokro od premalo pečenega testa, pecivo pa ne sme imeti vonja po surovi moki.

Bonami nasvet

Pozabite na pečenje s pomočjo ventilatorja. Testo bi se preveč izsušilo. Kolač potrebuje tradicionalno nastavitev s gretjem od zgoraj in spodaj.

Po peki pustite, da se torta nekaj časa hladi, nato pa jo obrnite iz pekača.

Čokoladno glazuro pripravite na vodni kopeli. V posodi iz nerjavečega jekla nad parno kopeljo v loncu pustimo, da se čokolada stopi, nato pa vmešamo smetano. Torto prelijemo z glazuro in pustimo, da se pred serviranjem strdi.

Bonami nasvet

Ne pustite, da se kolač popolnoma ohladi, preden ga obrnete, sicer ga ne boste mogli dobiti iz pekača. Obrnite ga 3 minute po tem, ko ste ga vzeli iz pečice. To je idealen čas, da se testo odlepi od sten pekača.

Nasveti za peko peciva, da ne razpoka

  • Prepričajte se, da so surove sestavine sobne temperature. Vzemite jih iz hladilnika približno eno uro pred pripravo peciva.
  • Moko vedno presejte skozi sito.
  • Če pripravljate kolač s stepenimi beljaki, pazite, da v beljake ne pride niti malo rumenjaka.
  • Beljakom lahko pred stepanjem dodate ščepec soli.
  • Kolač vedno postavite v temeljito ogreto pečico.
  • Če želite preprečiti, da bi kolač razpokal, ga pečite počasi, idealno do temperature 160 stopinj.
  • Vrata pečice odpirajte šele po pol ure pečenja, sicer se bo kolač skrčil.

Nasveti za obračanje kolača

  • Priprava je ključnega pomena. Za posipanje nikoli ne uporabljajte navadne moke, temveč se odločite za bolj grobo moko.
  • Vzemite si čas. Nenadna sprememba temperature ni dobra za pecivo.
  • Ko kolač vzamete iz pečice, pustite, da se ohladi, da se ne skrči.
  • Če vam ga še vedno ne uspe zvrniti iz pekača, na vrh in stranice pekača položite hladno, dobro osušeno kuhinjsko brisačo. Nato ga poskusite ponovno obrniti.

Nasveti o tem, kaj storiti z razpokanim pecivom

  • Dokler je kolač dobro pečen, razpoka v njem ne bo ogrozila okusa.
  • S plastjo sladkorja v prahu ali glazure boste zakrili morebitne nepopolnosti.
  • Če vas razpokanost moti, pečenega testa ne zavrzite. Namesto tega ga spremenite v npr. cake pops.

Fotografija: Kitchen Story

Podobni navdihi