20% popust na naročila nad 200€ | Koda: MINUS20 →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

DIY: Zunanji kuhinjski kotiček

Ali pogosto preživljate čas na vrtu, kjer pečete na žaru in gostite družino in prijatelje? S pomočjo naših navodil izdelajte preprosto zunanjo kuhinjo, s katero vam bo pod pergolo ali na terasi vse leto prijetno.
Zgradite svojo zunanjo kuhinjo - kombinirajte materiale, kot so beton, kamen in les

Zgradite svojo zunanjo kuhinjo - kombinirajte materiale, kot so beton, kamen in les

Kaj potrebujete za zunanjo kuhinjo?

Preden začnete načrtovati kuhinjo, vse izmerite in narišite načrt. Tako boste točno vedeli, koliko materiala morate kupiti.

Izberite tudi materiale: priporočamo palete, smrekov les ali vezan les, ki bo odporen proti vodi. Vse to so cenovno dostopni materiali, ki jih lahko dobite v trgovinah za dom in gradnjo. Želite prihraniti denar? Preverite tudi spletne trgovine z rabljenimi izdelki, kjer ljudje odslužene materiale po nižji ceni.

Pravilna razporeditev prostora

Razmislite, koliko delovnega prostora potrebujete za pripravo hrane - priporočamo najmanj 1,8 m, pri čemer je širina pulta približno 65 cm. Tudi višino prilagodite tako, da na primer upoštevate višino svoje domače kuhinje - običajno okoli 190 cm.
To zunanjo kuhinjo lahko zgradite sami - poglejte spodnjo risbo

To zunanjo kuhinjo lahko zgradite sami - poglejte spodnjo risbo

Zunanja kuhinja na terasi

Zunanja kuhinja na terasi

Material za zunanjo kuhinjo

 • Za osnovo kuhinje si priskrbite kvadratne lesene plošče z dimenzijami vsaj 5x5 cm.
 • Za stranice uporabite tanjše letvice iz istega materiala. Njihova poraba bo večja, če boste imeli med njimi manjše presledke.
 • Zadnja stran bo v idealnem primeru izdelana iz lesene deske. Tako bo bolj praktična in na desko boste lahko privijačili kljuke za obešanje kuhinjskih pripomočkov.
 • Delovno površino izdelajte iz lesa, obdelanega z vodoodpornim premazom, ali na primer iz vodoodporne vezane plošče, ki je poceni in jo lahko enostavno zamenjate, ko se bo obrabila.
 • Za vrata ni treba skrbeti. Tudi odprte omarice so videti lepo. Če želite posodo skriti, prišijte nekaj zaves iz blaga.
 • Sestavni deli: 1 umivalnik, 2 miza, 3 nosilna konstrukcija, 4 police ali letve, 5 stena omarice, 6 dovod vode, 7 odtočna cev

  Sestavni deli: 1 umivalnik, 2 miza, 3 nosilna konstrukcija, 4 police ali letve, 5 stena omarice, 6 dovod vode, 7 odtočna cev

  Na kaj še ne smete pozabiti pri sestavljanju lastne kuhinje?

  Če živite na primer v stanovanju ali vrstni hiši, bodite pozorni na svoje sosede. Kuhinjo oblikujte tako, da hlapi iz vaše kuhinje ne bodo prehajali na njihov vrt.

  Kaj pa elektrika, oskrba z vodo in odpadki? Vodo lahko uredite tako, da na pipo napeljete navadno cev. Vse skupaj lahko preprosto shranite za zimo. Prav tako ti ni treba takoj zgraditi odtoka, pod umivalnik lahko postavite vedro za lovljenje vode in jo nato uporabite za zalivanje vrta (če uporabljate prava čistila).

  Elektrika je lahko izziv, zato razmislite, ali jo resnično potrebujete. Najbolje bi bilo, če bi jo imeli v mislih že pri načrtovanju hiše in vrta.