Do -20% na izdelke v skandinavskem stilu | Prihranite že danes →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

DIY po navdihu tehnike kintsugi: Kako popraviti počen porcelan ali keramiko

Kintsugi je tradicionalna japonska umetniška tehnika, ki se uporablja za popravilo keramičnih ali porcelanskih predmetov. Njen cilj ni skrivanje, temveč prefinjeno poudarjanje razpok z mešanico zlate, srebrne ali platinaste barve. Ustvarjajte z nami in preizkusite poenostavljeno verzijo te tehnike.

Zgodovina in ideja

Filozofija tehnike kintsugi je tesno povezana z idejo wabi-sabi, ki slavi lepoto nepopolnosti in minljivosti. Njena zgodovina sega v 15. stoletje, ko so ljudje poskušali najti načine, kako podaljšati življenjsko dobo poškodovanih uporabnih posod. S to tehniko so se želeli tudi pokloniti umetnikom in obrtnikom, ki so ustvarjali keramične in porcelanaste posode.

Kintsugi velja za prispodobo odpornosti in osebne rasti, saj proces popravljanja poškodovanih predmetov zahteva potrpežljivost, spretnost in razumevanje lepote nepopolnosti. Lahko ga razumete tudi kot priložnost za ekološko trajnost in način za zmanjšanje količine odpadkov.

Kintsugi kot umetniška metoda je dolgotrajen proces, pogosto popravilo enega predmeta traja več mesecev. Umetnik najprej očisti vse črepinje, jih dolgo brusi in zelo počasi lepi, da je rezultat popoln. Mi tokrat ne bomo tako temeljiti, zato naša navodila vzemite le kot oddaljeno posnemanje japonskih mojstrov. Če pa vam je tehnika všeč, si oglejte tuje vire - nekaj jih najdete tudi na koncu članka.

Kaj boste potrebovali za DIY tehniko kintsugi?

V nekaterih tujih spletnih trgovinah lahko kupite že sestavljene komplete za kintsugi, mi pa smo pripravili navodilo, kako ga ustvarite iz stvari, ki jih kupite v trgovinah za ustvarjanje.

Pripravite si:
 • Dvokomponentno lepilo - dobite ga v različicah, ki se strdi v 5 minutah ali 60 minutah. Predlagamo, da si zagotovite obe različici, saj je za prvi del lepljenja dobro, da lepilo hitro prime. Po drugi strani pa je za drugi del, zapolnitev vrzeli z zlatim prahom, bolje imeti več časa za postopek.
 • Zlati (ali srebrni) prah
 • Epoksi za zapolnitev manjkajočih delov - npr. Epoxy Repair
 • Droben brusni papir
 • Sredstvo za razmaščevanje
 • Rezalnik ali oster nož za odstranjevanje odvečnega lepila
 • Lopatka, nabodala, majhne posode za mešanje lepila, rokavice, krpe itd.

Nasvet: Dvokomponentno lepilo odlično služi tudi pri običajnem lepljenju porcelana, keramike ali stekla (pri npr. pritrjevanju odlomljenih delov). Ker niso testirana za stik s hrano, popravljenih posod ne uporabljajte za shranjevanje živil.

Kako se lotiti dela?

 1. Preverite če imate vse dele posode in če se vsi deli lepo prilegajo skupaj. Zamislite si tudi, kako jih boste pozneje zlepili skupaj.
 2. Vse ostre robove obrusite z brusnim papirjem, da bodo med spoji nastale majhne vrzeli.
 3. Pripravite dvokomponentno epoksidno lepilo. Pomembno je, da iztisnete enake količine obeh komponent.
 4. Lepilo temeljito premešajte. Sedaj začne teči čas 5 minut.
 5. Lepilo nanesite na obe površini, ki ju boste zlepili.
 6. Začnite z lepljenjem črepinj. Vedno trdno pritisnite skupaj in držite, dokler se lepilo ne strdi. Če je črepinj več, zmešajte novo serijo lepila in postopek ponovite.
 7. Dokončajte lepljenje vseh črepinj.
 8. Po sušenju obrusite ali z nožem odstranite odvečno lepilo.
 9. Ali vam manjkajo kakšne črepinje? Pripravite epoksi lepilo za zapolnitev. Tudi v tem primeru gre za dvokomponentni izdelek, ki ga je treba temeljito zmešati, dokler barva mase ni enakomerna.
 10. Kjer je to potrebno, zapolnite luknje z epoksidno maso. Po strjevanju jo obrusite z brusnim papirjem, da bo površina gladka.
 11. Zdaj ponovno pripravite epoksidno zmes in vanjo vmešajte zlati prah.
 12. S tankim čopičem zapolnite vse vrzeli z zlato zmesjo. Ravnajte zelo previdno. Če uporabljate lepilno zmes, ki se strdi v 5 minutah, jo boste morali najverjetneje pripraviti večkrat. Ko se lepilo strdi, obrusite območje okoli njega. Postopek lahko ponavljate, dokler niste zadovoljni.
Dobro je vedeti: Ker se pri tehniki uporablja materiale, ki niso bili testirani za stik s hrano, priporočamo, da popravljene sklede in krožnike uporabljate za shranjevanje drugih predmetov, ne živil.
1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8

9

9

10

10

11

11

12

12

Nasveti za lepljenje porcelana in drugi viri o tehniki kintsugi

 • Če vam je tehnika všeč, vam priporočamo knjigo za začetnike: A Beginner's Guide to Kintsugi: The Japanese Art of Repairing Pottery and Glass avtorja Michihiro Hori.
 • Druga možnost je, da si ogledate spletno stran Urushi.info, kjer lahko najdete več informacij in videoposnetkov o tehniki.

Morda vam pride prav