Odkrijte postelje Bonami Selection | Poiščite svojo novo posteljo →
10 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

8 verzij najboljšega kolača – od klasičnih do nenavadnih okusov

Za šarkelj bi lahko rekli, da ima okus po nostalgiji, saj nas nemudoma spomni na vonj po domu in otroštvu. Simbolizira povezavo med generacijami, saj nam ga je pogosto z ljubeznijo spekla prav babica. Zato smo za vas želeli poiskati najboljši recept - takšnega, s katerim lahko ohranjamo tradicijo in spomin, a gremo kljub temu v korak s časom in mu dodamo nekaj svežega in sodobnega.

Za vas smo tako preizkusili 8 različnih verzij kolača, med katerimi boste zagotovo našli pravega za svoj okus. Izbrali smo tako preproste recepte kot tudi bolj zapletene, spremljajo pa jih tudi številini nasveti za dekoracijo.

Kakšen kolač vam je najbolj pri srcu? Temen, svetel ali marmoriran?

Kakšen kolač vam je najbolj pri srcu? Temen, svetel ali marmoriran?

Kako izbrati najboljši recept za kolač?

Kaj je pravzaprav najboljši kolač? Je to znan okus, kakovostne sestavine ali popolna puhasta tekstura, ki se kar stopi na jeziku?

Izberite recept za najboljši kolač glede na okus, ki vam najbolj ugaja. Med našimi recepti boste našli recept za klasičen marmorni kolač, recept za kolač z orehi ali celo recept za kolač brez glutena. Odvisno pa je tudi, ali imate radi rahlo, bolj puhasto ali bolj kompaktno testo.

5 nasvetov, kako pripraviti in speči najboljši kolač

  • Surove sestavine naj bodo vedno sobne temperature.
    Maslo, jajca in mleko naj imajo pred peko sobno temperaturo - testo bo bolj puhasto in se bo enakomerneje speklo.
  • Pekač temeljito namastite.
    Pekač temeljito namažite z maslom in ga posujte z moko, drobtinami ali kokosovo moko, da ga boste lažje obrnili.
  • Primerno napolnite modelček za peko.
    Model napolnite največ do 2/3, da bo testo lahko vzhajalo, ne da bi prestopilo rob pekača.
  • Pazite, da bo peka počasna in enakomerna.
    Kolač pecite pri 160-170 °C in ne odpirajte pečice po nepotrebnem, da se ne sesede. Ne uporabljajte ventilatorske peke, temveč klasično peko zgoraj/spodaj.
  • Pred obračanjem ustrezno ohladite.
    Po peki pustite kolač, da se 10-15 min hladi v pekaču, nato pa ga zelo previdno prevrnite na rešetko.

Najpogostejša vprašanja

Katera je najboljša moka za peko kolačev?

Za fino teksturo se najpogosteje uporablja gladka moka, lahko pa jo kombinirate tudi z navadno moko za bolj puhast rezultat.

Kako vemo, kdaj je kolač pripravljen?

V sredino zabodite leseno nabodalo - če je, ko ga izvlečete, čisto in suho, je pecivo pečeno.

Zakaj lahko kolač razpade?

To se lahko zgodi zaradi premalo pečene sredice, prehitrega odprtja pečice med peko ali napačnega razmerja sestavin.

Zakaj kolač razpoka?

Razpokanje je posledica previsoke temperature pri peki ali hitrega vzhajanja testa - pomaga peka pri nižji temperaturi in enakomerna razporeditev testa v pekaču. Prav tako mora biti pekač dovolj velik za količino testa.