Bonami Days -15 % na neznižane izdelke | Koda: BONAMIDAYS15
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Izberite pravo razsvetljavo za hodnik oz. predsobo

Hodniki in predsobe so prostori, v katerih ne preživimo veliko časa, temveč se skozi njih le sprehajamo. Vendar to ne pomeni, da morajo biti temni. Ravno nasprotno!

Zaradi razpoloženja v prostoru, varnosti in dobre orientacije je treba poskrbeti za dovolj svetlobe. V nadaljevanju preberite, kako izbrati pravo osvetlitev za vaš hodnik.

Kako izbrati razsvetljavo za hodnik

Pri izbiri razsvetljave za hodnik in predsobo najprej skrbno preučite velikost in obliko prostora. V prostornejšem kvadratnem hodniku izberite osrednjo visečo svetilko, da dosežete enakomerno osvetlitev po celotnem prostoru. Postavite ga na takšno višino, da vas ne bo oviral pri hoji. Glavno razsvetljavo lahko dopolnite z nekaj dodatnimi stenskimi svetili.

Za dolge in ozke hodnike je uporabnih več halogenskih žarnic, nameščenih na stropu v enakomernih presledkih. In če se domov vračate s polnimi nakupovalnimi vrečkami in se vam ne ljubi iskati stikala, so odlična rešitev senzorske luči za hodnik, ki se po potrebi samodejno prižgejo.

Nazadnje bodite pozorni tudi na slog razsvetljave. Vedno se mora ujemati z ostalim domom. Če imate na primer notranjost v industrijskem slogu, se morajo luči na hodniku ujemati z njim. Na Bonami lahko brez težav najdete svetila, ki bodo ustrezala vašemu okusu. Samo izberite enega od 9 stilov oblikovanja v filtrih kategorije Svetila.

Vrste svetil, ki se prilegajo hodniku in predsobi

Stropne luči

Če ima vaš hodnik visoke strope, lahko namestite viseči lestenec, ki bo služil kot centralna osvetlitev. Lestenci v industrijskem slogu so videti odlično, je pa pomembno ujemanje tudi s slogom drugih prostorov. Vsekakor se izogibajte svetlečim ekstravagantnim kosom. Manj je včasih več.

Stenska svetila

Stenska svetilka za hodnik je odličen dodatek k glavni razsvetljavi. Osvetlila bo talno površino in, kar je najpomembneje, omogočila varno gibanje v prostoru. Odlično se prilega tudi k stopnišču ali na obeh straneh ogledala. Priporočamo takšne, ki ne štrlijo v prostor in ustvarjajo osvetlitev, usmerjeno proti tlom in proti stropu.

Reflektorji

Reflektorji vzbujajo prijetnost in intimnost ter so še posebej primerni za sodobne interiere in mlada gospodinjstva. S reflektorji lahko svetlobo skoncentrirate na točno določen prostor, npr. ogledalo, omara ali omarica za čevlje.

Primerna intenzivnost svetlobe na hodniku

Osvetlitev na hodniku mora biti dovolj močna, da se lahko brez težav premikate in najdete vse, kar potrebujete. Najbolje bi bilo, če bi bila jakost svetlobe med 100 in 150 lumnov na m². Še posebej udobno se počutimo pri prijetni barvi svetlobe, ki je nižja od 3.300 kelvinov. Zaradi takšnega barvnega odtenka je preverjanje dnevne obleke v ogledalu tako enostavno, saj so barve optimalno prikazane.

Kakšna je razlika med kelvini in lumni? Kelvini določajo barvo svetlobe. Na primer, 2 000 K bo imelo topel rumeni odtenek, medtem ko bo 8 000 K hladen odtenek nekoliko v modri barvi. Lumni (lm) izražajo svetlobni tok. Preprosto povedano, gre za skupno količino svetlobe, ki jo žarnica oddaja.