Bonami Days -15 % na neznižane izdelke | Koda: BONAMIDAYS15
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Kako opremiti majhen in ozek hodnik

Hodnik je vhod v naše domove. Običajno je njegova prostornina majhna, zato mora biti ta prostor popolnoma funkcionalen, praktičen in prijeten. Preberite naše nasvete o tem, kako opremiti majhen in ozek hodnik, da se ne bo zdel preveč utesnjen ali brezoseben.

Pri opremljanju majhnega ali ozkega hodnika v stanovanjskem bloku ali družinski hiši imejte v glavi, da želite ta prostor kar najbolje izkoristiti, vendar ga hkrati ne smete preobremeniti. Izhod iz stanovanja mora biti vedno lahko dostopen.
5 kratkih nasvetov za majhen hodnik:
  • Velike robustne garderobne omare zamenjajte z manjšimi komodami v svetlem dekorju.
  • Za dekoracijo izberite nevtralne in tople barve v svetlejšem tonu.
  • Na steno namesto stenskega panela namestite stenske kljuke.
  • Ogledala in pohištvo na nogah vizualno razširijo hodnik.
  • Prostor dobro osvetlite z reflektorji, vgrajenimi v strop in po tleh.

Pohištvo za majhen hodnik

V majhen in ozek hodnik ne postavljajte velikih, robustnih omar. Zaradi njih bo prostor izgledal manjši in bolj utesnjen. Namesto tega izberite manjšo komodo v beli barvi ali svetlem lesenem dekorju. Veliko prostora boste prihranili tudi, če se boste odločili za nekaj oblikovalskih obešalnih kljuk namesto stoječega stojala za jakne.

Priporočamo tudi odprte police. Ne bodo zavzele veliko prostora, hkrati pa služijo kot shramba za vse najnujnejše stvari. Namestiti jih poskusite čim bližje stropu.

Kako pobarvati hodnik

V majhnih hodnikih se poslovite od temnih barv, zaradi katerih hodnik izgleda še manjši. Raje izberite nevtralne in tople barve v svetlejšem tonu z umirjenimi poudarki. Primerne so na primer bež, svetlo zelena ali modra barva. Za še boljši učinek pobarvajte samo eno steno, druge pa pustite čisto bele. Najprimernejše za hodnik so pralne barve.

Nasveti za vizualno povečanje hodnika

Majhen hodnik lahko vizualno povečate s preprostimi triki. Poleg svetlih barv lahko uporabite tudi ogledala. Če za steno izberete tanko ogledalo, ne bo zavzemalo prostora, hkrati pa bo prostor izgledal večji in svetlejši. Še en trik je izbira pohištva na nogah, ki bo naredilo prostor bolj zračen.

Osvetlitev pri majhnih hodnikih igra glavno vlogo

Majhni hodniki v večstanovanjskih stavbah so običajno temni, ker nimajo oken. Zato je zelo pomembno izbrati pravo osvetlitev. Izogibajte se nepraktičnim svetilkam ali lestencem, ki bodo le pokvarili občutek zračnosti. Po drugi strani pa ne boste zgrešili, če boste izbrali točkovne LED luči, vgrajene v strop in celo vzdolž tal. Praktično je tudi, da izberete luči za hodnik s senzorjem.

Najprimernejša talna obloga za hodnik

Tla za hodnik izberite z mislijo na vzdrževanje. V tem prostoru se tla soočajo z največjim navalom umazanih čevljev od blata in snega. Za lažje čiščenje so na primer idealne ploščice velikega formata z minimalnimi fugami, pa tudi vinilni pod. Če imate v stanovanju parket ali lesena tla, izberite vsaj kakovosten lak. Najboljša izbira barve za majhen hodnik so svetli in nevtralni odtenki, kot so kremasto bela, siva ali rjava. Zaradi temnih odtenkov bi majhen hodnik lahko bil videti zadušen in vizualno manjši.

Ne pozabite na izviren predpražnik ali preprogo.