Vse za kopalnico do 15% ceneje | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Jagodna valentinova torta: recept in nasveti za okrasitev

Valentinovo je odlična priložnost, da se podružite s svojimi najdražjimi in si skupaj privoščite posebno sladico.

Specite si slastno pomarančno in jagodno valentinovo torto po receptu kulinarične blogerke Monike Kóňove in se navdihnite z našimi nasveti, kako torto okrasiti in katere sestavine delujejo kot afrodiziak.

Biskvit

  • 390 g gladke moke
  • 250 g masla sobne temperature + za namastitev pekača
  • 250 g sladkorja
  • 200 ml polnomastnega mleka
  • 12 g pecilnega praška
  • 4 jajca
  • 2 bio pomaranči
  • 1 strok vanilije
  • ščepec soli

Krema št. 1

  • 250 g maskarponeja
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 bio pomaranča
  • 1 žlička liofiliziranih jagod v prahu

Jagodna plast

  • 150 g jagodne marmelade
  • 2 žlici pomarančnega likerja ali pomarančnega soka

Krema št. 2

  • 350 g masla sobne temperature
  • 350 g sladkorja v prahu
  • 1 bio pomaranča
  • 2 žlički liofiliziranih jagod v prahu

Za dekoracijo

  • sveže jagode, ribez in užitno cvetje
  • sladkor v prahu

Priprava biskvita

Poskrbite, da bodo sestavine za biskvit sobne temperature.

1. Zmešajte moko, pecilni prašek in sol. V drugi skledi najprej stepite maslo in postopoma dodajte sladkor. Stepanje nadaljujte, dokler se prostornina masla in sladkorja skoraj ne podvoji.

2. Nato eno za drugim dodajte jajca in jih postopoma stepite v testo.

3. Na koncu dodajte lupino in sok pomaranče, semena vanilijevega stroka, suhe sestavine in mleko. Mešajte, dokler ne nastane gladko testo.

4. Testo vlijte v namaščen pekač v obliki srca (pekača ni treba pomokati) in ga pecite v predhodno ogreti pečici pri 170 °C približno 50-55 minut na programu za vroč zrak.

5. Pečen biskvit pustite, da se popolnoma ohladi.

Valentinov biskvit za torto, če nimate pekača v obliki srca

Če nimate pekača v obliki srca, specite okroglo in kvadratno torto. Vendar morata imeti oba enak premer. Ko je pečen in ohlajen, okroglo torto razdelite na polovico. Nato ob stranici kvadratnega biskvita položite polkrožna dela, da oblikujete obliko srca.

Priprava krem

1. V skledi zmešajte vse sestavine za kremo #1 in jih dobro stepite. V drugi skledi zmešajte jagodno marmelado z likerjem.

2. Za kremo #2 najprej stepite maslo. Najbolje je, da uporabite kuhinjski robot z nastavkom za stepanje in pri srednji hitrosti stepajte vsaj 10 minut.

3. Nato dodajte sladkor, lupino pomaranče in liofilizirane posušene jagode v prahu ter ponovno stepajte pri srednji do visoki hitrosti vsaj še 10 minut. Krema #2 je pripravljena, ko se njen volumen znatno poveča, posvetli barva in se sladkor med stepanjem raztopi. Če ob okušanju še vedno čutite kristalčke sladkorja, stepajte še nekaj minut.

Okraševanje valentinove torte

1. Po potrebi obrežite vrh biskvita, da bo površina ravna. Biskvit nato prerežite na pol in zgornji del uporabite kot podlago. Vrh valentinove torte bo del biskvita, ki se je med peko dotikal dna pekača. Tako boste dobili popolnoma ravno površino.

2. Prvi del biskvita najprej premažite z marmelado, likerjem ter kremo #1. Na to plast previdno položite drugo polovico biskvita in ga rahlo pritisnite na kremo.

3. Na koncu celotno torto, vključno s stranicami, premažite z debelejšo plastjo kreme #2.

4. Pred serviranjem okrasite s svežim sadjem, užitnim cvetjem in posipajte s sladkorjem v prahu.

Valentinovo torto postrezite naslednji dan, pred serviranjem pa jo nekaj časa pustite na sobni temperaturi.

Bonami nasveti, kako okrasiti torto za valentinovo

  • Valentinovo torto okrasite s svežimi jagodami. Z njimi lahko prekrijete celotno zgornjo površino ali pa jih zložite na eni strani v obliki polmeseca. Sadje obložite z lističi melise, ki bodo vrh torte naredili še bogatejši.
  • Če želite površino torte okrasiti z narezanimi jagodami, jih premažite z želatino, da se ne napihnejo in bodo čim dlje videti sveže.
  • Če si želite minimalizma, torto obložite le s fondantom ali glazuro z marmornim učinkom.
  • Valentinovo torto lahko okrasite tudi s čokolado, tako da nanjo enostavno položite čokoladne rezine.
  • Vizualno impresiven vtis lahko dosežete tudi tako, da torto okrasite z najljubšimi čokoladicami, pralineji, bomboni ali posipi.
  • Lahko pa se odločite za tako imenovano "golo torto", kjer stranice torte pustite brez glazure, nadev pa uporabite samo na vrhnji plasti, ki ga lahko premažete z glazuro in nanj položite užitne rože.

Bonami nasveti o uporabi živil, ki delujejo kot afrodiziak

Podpiranje libida na valentinovo nikakor ni slaba stvar. Poskusite lahko z živili, ki delujejo kot afrodiziak. Ne moremo zagotoviti njihove stoodstotne učinkovitosti, zagotovo pa bodo razvajala vaše brbončice.

  • Čokolada

    Kakovostna čokolada, ki vsebuje vsaj 70 % kakava, vsebuje veliko vitaminov, mineralov in tudi fenilantilamin, ki se imenuje hormon ljubezni in sreče. Ta spodbuja intimna doživetja in ima močne antidepresivne učinke.

  • Jagode

    Z vsebnostjo cinka in mangana pomagajo povečati spolno željo, izboljšajo izločanje reproduktivnih hormonov in zmanjšujejo stres. Kombinacija z mlečnimi izdelki - skuto ali smetano - pomaga pri absorpciji učinkovin.

  • Granatno jabolko

    Granatno jabolko je dobra izbira tudi za okrasitev valentinove torte. Uravnoveša namreč raven testosterona in s tem spodbuja libido.

  • Vanilja

    Sam vonj vanilje, ki je povezan s človeškimi feromoni, je afrodiziakalen. Poleg tega spodbuja možgansko dejavnost in fizične čute.

  • Med

    Med krepi odpornost in spodbuja krvni obtok, kar prav tako pripomore k potenci.

  • Fotografije: Monika Konova

    Fotografije: Monika Konova