Poskrbite, da bodo sestavine za biskvit sobne temperature.
1. Zmešajte moko, pecilni prašek in sol. V drugi skledi najprej stepite maslo in postopoma dodajte sladkor. Stepanje nadaljujte, dokler se prostornina masla in sladkorja skoraj ne podvoji.
2. Nato eno za drugim dodajte jajca in jih postopoma stepite v testo.
3. Na koncu dodajte lupino in sok pomaranče, semena vanilijevega stroka, suhe sestavine in mleko. Mešajte, dokler ne nastane gladko testo.
4. Testo vlijte v namaščen pekač v obliki srca (pekača ni treba pomokati) in ga pecite v predhodno ogreti pečici pri 170 °C približno 50-55 minut na programu za vroč zrak.
5. Pečen biskvit pustite, da se popolnoma ohladi.
Če nimate pekača v obliki srca, specite okroglo in kvadratno torto. Vendar morata imeti oba enak premer. Ko je pečen in ohlajen, okroglo torto razdelite na polovico. Nato ob stranici kvadratnega biskvita položite polkrožna dela, da oblikujete obliko srca.
1. V skledi zmešajte vse sestavine za kremo #1 in jih dobro stepite. V drugi skledi zmešajte jagodno marmelado z likerjem.
2. Za kremo #2 najprej stepite maslo. Najbolje je, da uporabite kuhinjski robot z nastavkom za stepanje in pri srednji hitrosti stepajte vsaj 10 minut.
3. Nato dodajte sladkor, lupino pomaranče in liofilizirane posušene jagode v prahu ter ponovno stepajte pri srednji do visoki hitrosti vsaj še 10 minut. Krema #2 je pripravljena, ko se njen volumen znatno poveča, posvetli barva in se sladkor med stepanjem raztopi. Če ob okušanju še vedno čutite kristalčke sladkorja, stepajte še nekaj minut.
1. Po potrebi obrežite vrh biskvita, da bo površina ravna. Biskvit nato prerežite na pol in zgornji del uporabite kot podlago. Vrh valentinove torte bo del biskvita, ki se je med peko dotikal dna pekača. Tako boste dobili popolnoma ravno površino.
2. Prvi del biskvita najprej premažite z marmelado, likerjem ter kremo #1. Na to plast previdno položite drugo polovico biskvita in ga rahlo pritisnite na kremo.
3. Na koncu celotno torto, vključno s stranicami, premažite z debelejšo plastjo kreme #2.
4. Pred serviranjem okrasite s svežim sadjem, užitnim cvetjem in posipajte s sladkorjem v prahu.
Valentinovo torto postrezite naslednji dan, pred serviranjem pa jo nekaj časa pustite na sobni temperaturi.
Podpiranje libida na valentinovo nikakor ni slaba stvar. Poskusite lahko z živili, ki delujejo kot afrodiziak. Ne moremo zagotoviti njihove stoodstotne učinkovitosti, zagotovo pa bodo razvajala vaše brbončice.
Fotografije: Monika Konova