15% popust s kodo POMLAD15 | Le do polnoči →
-20% na preproge Flair Rugs s kodo FLAIR20 | Prihranite že danes →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Jesenski žar na vrtu

Lída Maršálková
Lída Maršálková
Bonami Blogger

Lepi jesenski dnevi imajo nepozaben čar. Zato bi bilo zelo škoda, če bi s prvimi padajočimi temperaturamipospravili žar in vrtno pohištvo. Jeseni je lahko peka na žaru še bolj prijetna kot poleti. Kaj šele neverjetno barviti in mamljivi jesenski recepti, ki jih lahko pripravite na žaru!

Še nimate še žara? Nič hudega. Ne čakajte na naslednjo sezono. Na Bonami lahko dobite visokokakovostne žare, s katerimi boste pričarali omamne obroke, hkrati pa vas bodo greli.

Plinski žari

Ko se temperature znižajo, imajo plinski žari svoje prednosti. V nasprotju s trdnimi gorivi je temperatura bolj konstantna, zato vam bo po dveh urah na žaru še vedno toplo, ne da bi vam bilo treba nenehno tekati po drva ali oglje.

Plinski žari imajo tudi to prednost, da ne oddajajo dima. Vaš najljubši topel pulover ne bo zasmrdel, prav tako lahko ob žaru brez skrbi uporabljate deke ali pletene odeje, ne da bi se nalezle neprijetnega vonja. Po drugi strani pa ima prasketanje oglja prav tako svoj čar, tako da izbiro prepuščamo vam.

Pravočasno predgrevanje žara

Pri jesenski peki na žaru je nujno predhodno segrevanje žara, da se hrana enakomerno zapeče brez nevarnosti, da bi se prijela na rešetko žara. Pri žarih na oglje žar predgrejte tako, da prižgete oglje in pustite, da gori, dokler se ne prekrije s sivim pepelom. Plinske žare segrevajte 15 minut z zaprtim pokrovom.

Za pripravo hrane uporabljajte posredno toploto, da preprečite izsušitev hrane. Za uporabo posredne toplote preprosto prižgite enega ali dva gorilnika na plinskem žaru ali pa na žaru na oglje nastavite dvostezni ogenj. Ko je žar vroč, hrano položite na hladno stran žara in jo pripravljajte z zaprtim pokrovom.

Pravi pripomočki za peko na žaru

Dokažite, da ste profesionalec. Katere pripomočke za peko na žaru morate imeti v svojem kompletu?
  • Motorni raženj za žar.
  • Termometer za žar - pomaga vam nadzorovati notranjo temperaturo mesa, da ne bo premalo pečeno ali izsušeno.
  • Igla za mariniranje - priročen pripomoček, ki bo mesu med peko na žaru dal še več okusa in sočnosti.
Ne pozabite tudi, da pravi mojster žara nima v mislih le peke na žaru, temveč tudi skrb za žar. Ker je zima tik pred vrati, investirajte v kakovostno prevleko za žar, da ga led in sneg ne poškodujeta. Če je mogoče, prestavite svoj žar pod streho ali v garažo.

Naj vam bo med jesensko peko na žaru toplo

Čeprav vas čez dan še božajo sončni žarki, se jeseni zunaj zlahka prehladite. Po drugi strani pa bi bilo škoda predčasno končati peko na žaru samo zato, ker se je temperatura zvečer znižala.

Zavijte se v odejo ali šal in popijte nekaj toplega. V veliko pomoč so tudi zunanji grelci. Plinska svetilka, ognjišče ali grelec bodo ustvarili prijetno toploto in ne bo vam oblačiti treh plasti oblačil.

Prijetno vzdušje bodo pomagale ustvariti tudi ustrezne vrtne luči, npr. svetlobne verige ali svetlobna dekoracija.

Kaj speči na žaru v jesenskem času?

Jeseni je odličen čas za peko obilice mesa in sezonske zelenjave. Rebrca, zrezki, piščanec in svinjski kotleti so odlična izbira za jesensko peko na žaru. Poskusite tudi koruzo, krompir, čebulo, sezonske bučke ali papriko na žaru. In s čim se odžejati? Postrezite pivo, vročo medico, topel jabolčni mošt ali morda dober močan ingverjev čaj.