15% popust s kodo POMLAD15 | Prihranite že danes →
Mid Season Sale | Prihranite do 50% →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Kako izbrati žar

Poletja brez žar zabave na prostem si skoraj nihče ne predstavlja. In če ste med tistimi, ki uživajo v hrani in pripravi sočnih zrezkov, ne morete brez zanesljivega žara. Toda kako se znajti v široki ponudbi?

Svetovali vam bomo, kako izbrati pravi žar za vas.

Kako izbrati (vrtni) žar

Pri izbiri žara ima ključno vlogo prostor, kjer ga boste uporabljali. Medtem ko lahko za peko na vrtu uporabite katerikoli žar, je za peko na balkonu primeren brezdimni žar. Njegove lastnosti boste cenili tako vi kot vaši sosedje.

Razmislite, kako pogosto boste žar uporabljali, koliko prostora imate na voljo, kako ga boste shranjevali ali prenašali ter ali želite uporabljati plin, elektriko ali oglje.

Na koncu morate upoštevati tudi estetiko. Še posebej, če želite, da se žar ujema z vašim vrtnim pohištvom.

 

 

Kako izbrati žar na oglje

Če vam je všeč prasketanje gorečega oglja, je žar na oglje prava izbira. Pri izbiri se osredotočite na njegovo stabilnost.

Če želite, da ga lahko premikate, izberite premični žar. Rešetka žara mora imeti zaključek, po možnosti iz nerjavečega jekla. Prepričajte se, da ima žar tudi nastavljivo prezračevanje.

Prednosti žara na oglje

  • Nezamenljiv okus mesa po dimu.
  • Žar s pokrovom se lahko uporablja za dimljenje.
  • Dosežejo se lahko visoke temperature, meso se lahko pripravi v krajšem času.
  • Grilanje v vsakem vremenu.
  • Nižja cena.

Slabosti žara na oglje

  • Za segrevanje je potrebnih približno 30 minut.
  • Težje je uravnavati temperaturo.
  • Zahtevnejše vzdrževanje zaradi maščobe, ki kaplja v ogenj.
  • Samo za zunanjo uporabo.

 

 

Kako izbrati plinski žar

Če ne želite kuriti oglja, je morda za vas primeren plinski žar. Izberite takega, ki ima vsaj dva gorilnika in je izdelan iz kakovostnih materialov, nerjavnega jekla ali litega železa. Priročen je piezoelektrični vžigalnik, ki sam vžge iskro.

Prednosti plinskega žara

  • Hitro se segreje.
  • Enakomerna temperatura.
  • Manj dima.
  • Nižji stroški vzdrževanja.

Slabosti plinskega žara

  • Višja cena.
  • Ravnanje s plinom.
  • Meso nima okusa po dimu.

 

 

Kako izbrati električni žar

Električni brezdimni žar je idealen za peko na žaru na balkonu. Pri izbiri se osredotočite na moč. Če želite pogosto peči na žaru in za večje število gostov, poiščite žar z močjo vsaj 10 kW. Za peko na žaru na kontaktnem žaru bo dovolj 2kW.

Plošče žara, ki se ne prijemajo, zagotavljajo enostavno vzdrževanje.

Prednosti električnega žara

  • Brezdimno pečenje na žaru.
  • Enostavna uporaba.
  • Primeren tudi za uporabo v zaprtih prostorih.
  • Poleg peke na žaru več možnosti za pripravo hrane.
  • Pečenje brez maščob.

Slabosti električnega žara

  • Manjša površina.
  • Daljši čas segrevanja plošče.
  • Manjši okus mesa po dimu.
  • Previdno v bližini vode.