Sezona žara na vrtu ali terasi se počasi začenja. Toplo vreme nas vabi, da vzamemo prenosni žar in se odpravimo na piknik v naravi ter se sprostimo in uživamo v dobri družbi prijateljev ali družine.
Romunska lulinarična blogerka Diana Oana (@cantboilanegg) je za vas pripravila tri domiselne recepte, v katerih bodo uživali tako vegetarijanci kot tudi ljubitelji mesa.
Pripravite popolna nabodala za žar iz mletega mesa!
Sestavine:
- 300 g mlete ovčetine ali svinjine (bolj ko je meso mastno, bolj bo sočno)
- 300 g mlete govedine
- 150 ml goveje juhe
- 3-4 stroki česna
- začimbe: ½ žličke soli, ½ žličke črnega popra, ½ žličke paprike, ½ žličke mletega čilija, ½ žličke sode bikarbone
- 50 ml gazirane mineralne vode
- lesena nabodala
Navodila za pripravo:
1. Za pripravo goveje juhe uporabite goveje kosti, ki jih kuhate na nizki temperaturi v vodi z zelo malo soli. Ekonom lonec ali večnamenski kuhalnik bosta delo opravila v še krajšem času.
2. Česen drobno sesekljajte in ga zmešajte s popolnoma ohlajeno govejo juho.
3. Zmešajte obe vrsti mletega mesa, dodajte začimbe in z roko ali s kuhinjskim robotom pregnetite ter postopoma dodajajte govejo kostno juho. Mleto meso intenzivno gnetite 12-15 minut.
4. Proti koncu dodajte mineralno vodo in gnetite malce počasneje.
5. Mešanico dajte v skledo, pokrijte s folijo za živila in pustite meso marinirati 12 ur ali čez noč v hladilniku.
6. Ko se je meso dovolj časa mariniralo, oblikujte majhne valjaste palčke s premerom približno 3 cm in dolžino 10-12 cm.7. V vsako zapičite po eno nabodalo po dolžini.
8. Mesna nabodala položite na vroč žar, vendar se izogibajte neposrednemu ognju. Meso na žaru pecite 2-3 minute na vsaki strani in ga obračajte s kleščami za žar. Meso mora imeti hrustljavo skorjico in sočno, elastično notranjost.
9. Palčke postrezite vroče, s kruhom in gorčico.
Naslednji recept, ki ga morate letos nujno pripraviti na vrtni zabavi, so tradicionalna piščančja nabodala z zelenjavo in klobaso.
Sestavine:
- 300 g surovih prekajenih klobas
- 300 g piščančjih prsi
- zelenjava (paprika, čebula, bučke)
- za marinado: 30 ml oljčnega olja, 3 žlice sveže iztisnjenega limoninega soka, 3 žlice sojine omake, 2 žlici kremnega balzamičnega kisa, 1 žlica worchesterske omake, 1 žlica rjavega sladkorja, 3 stroki česna, 1 žlička soli, ½ žličke popra
Navodila za pripravo:
1. Vse sestavine za marinado zmešajte v veliki skledi.
2. Piščančje prsi narežemo na deski za rezanje na 3-4 cm velike kocke in jih položimo v skledo z vnaprej pripravljeno omako.
3. Če želite sočne in mehke piščančje prsi, pustite koščke piščanca 30 minut marinirati v hladilniku.
4. Klobase in zelenjavo narežite na 2 cm debele rezine.
5. Z nabodalom izmenično nabodite koščke zelenjave, piščanca in klobase.
6. Na vročem žaru nabodala popečemo tako, da s prijemalko za žar nabodalca obrnemo na vsako stran, da se meso lepo zapeče.
Nikakor pa ne smete pozabiti tudi na vegetarijance. Zato poskusite recept za šampinjone, polnjene z ovčjim sirom in koprom.
Sestavine:
- 12-15 gob
- 200 g ovčjega sira
- 1 jajce
- nekaj vejic kopra
- sveže mlet poper
Navodila za pripravo:
1. Šampinjone operite in očistite.
2. Ubijte jajca in jim dodajte ovčji sir. Mešajte, dokler nadev ni povsem gladek.
3. Sesekljajte sveži koper in ga vmešajte v zmes jajc in sira. Ker je sir dovolj slan, mešanice ni treba dosoliti.
4. Vsak šampinjon napolnite z nadevom iz jajc in sira. Potresite s sveže mletim poprom.
5. Gobe na vročem žaru pecite 12-15 minut, da se zlato rjavo zapečejo.
6. Nemudoma postrezite. Najbolje je v njih uživati s kozarcem dobrega vina.