20€ ali 80€ popusta na vaš nakup | Prihranite →
5 € za vasRegistracijaPrijavaKošarica Menu

Kako enostavno in poceni do sence na terasi

Iščete zavetje pred žgočim soncem in želite zasenčiti teraso, balkon ali najljubši kotiček na vrtu? Ni vam treba takoj investirati v tendo, pergolo ali druge drage rešitve.

Senčna jadra ujamejo do 90% sončnih žarkov, namestite pa jih lahko sami brez pomoči strokovnjaka. Oglejmo si, kakšne so prednosti senčnih jader in kako jih namestiti.

Prednosti senčnih jader

Terase so običajno postavljene tako, da jih sonce osveljuje čim večji del dneva. To je seveda razumljivo, vendar neposredno sonce ni vedno zaželeno. Zlasti v vročem vremenu je terasa pogosto neprimerna za bivanje, vročina pa lahko vpliva tudi na notranjost hiše. Da ne omenjamo škodljivih učinkov dolgotrajne izpostavljenosti UV-sevanju.

Izvrstna rešitev je senčno jadro, ki je poceni, praktično in sodobno. Ustvarilo bo prepotrebno senco na mestih, kjer želite preživeti nekaj časa, poleg tega pa ga lahko odstranite, ko sonce ne bo več tako močno. Raztegnete ga lahko ne le nad teraso, temveč tudi nad bazenom ali balkonom, enostavno pa ga lahko tudi premaknete z enega kotička vrta na drugega.

Zares kakovostna senčna jadra, kot so tista iz LDK Garden, absorbirajo 90 do 95 % sončnega sevanja in so zaradi visoke gramature (200 gr/m²) zelo dobro odporna na sončne žarke tudi po letih uporabe. Če pa niste navdušeni nad vzorci in iščete res preprosto obliko, izberite senčna jadra podjetja Rojaplast.

Kako namestiti senčno jadro

Z montažo se lahko brez težav spoprimete sami. Najlažje bo, če delate v paru. Poleg samega jadra boste potrebovali drogove za jadra in vrvi, ki so običajno priloženi, ali stenska sidra (odvisno od tega, kam želite jadro sidrati). Naslednja navodila je treba jemati bolj kot priporočila in nasvete. Vedno v prvi vrsti upoštevajte navodila proizvajalca.
  • Začnite z določitvijo pritrdilnih točk. Jadro lahko pritrdite na obstoječe strukture, kot so stene ali drogovi, ali na priložene drogove, ki jih zasidrate v tla.
  • Potem enakomerno napnite senčno jadro. Biti mora dobro napeto in se ne sme povešati. To ne služi le lepšemu izgledu, temveč boste, kar je še pomembneje, povečali odpornost ponjave na trganje in veter.
  • Nikoli ne napnite tkanine naravnost. Upoštevajte nadaljevanje diagonal in tkanino rahlo napnite vstran.
  • Na en vogal namestite 25 % nižje od ostalih (1 meter nižje pri jadru 4 × 4 metre), da omogočite zadostno odtekanje deževnice.